• C Novo mesto
  • 20:25
  • Pet, 22.09.2023

POGOVOR S PODJETNIKOM IN POPOTNIKOM TOMAŽEM GORCEM

Tomaž Gorec je že vrsto let podjetnik. Večinoma ljudi iz Trebnjega in širše okolice ga pozna po tem, da je imel diskoteko Africa, ki je bila poznana po celi Sloveniji.

Mojo pozornost je Tomaž pridobil, ko sem na Facebooku videla objavo, da v svoji poslovni stavbi nudi brezplačno pisarno podjetnikom in brezposelnim. Zato sem se odločila, da z njim naredim intervju.

S čim se trenutno ukvarjate?
Predvsem z internetom. V podjetju Gorec d.o.o. smo specializirani predvsem za optimizacijo spletnih strani. Optimizacija spletnih strani je postopek, da neko spletno stran pripeljemo na dobre pozicije v iskalniku Google. Če k nam pride nekdo, ki prodaja avto gume, mu mi poskrbimo, da se njegova spletna stran pojavlja visoko v Googlu, če nekdo v Google vpiše gume, zimske gume, letne gume, sava gume, avto gume, pnevmatike,…
Poleg optimizacije se ukvarjamo tudi z izdelavo spletnih strani, smo Googlov partner za Google oglaševanje in se ukvarjamo s Facebook oglaševanjem.
Na temo internet veliko predavam na raznih seminarjih, delavnicah in tudi na fakultetah. Predavanje je delo, ki ga opravljam najraje in v njem zares uživam.

Ste tudi kaj povezani s podjetjem Cementni izdelki Gorec?
To je podjetje, ki sta ga ustanovila moj oče in mama. Zadnja leta pa ga uspešno vodi moj brat Janez.

Od kje ideja glede oddajanja brezplačnih pisarn?
Zato, ker imam v poslovni stavbi prazen prostor in se mi zdi neumno, da bi bil tudi v bodoče prazen. Pa tudi zaradi tega, ker sem mnenja, da če delaš v skupini si bolj kreativen, motiviran,.. in na koncu tudi bolj uspešen. To je v bistvu filozofija coworkinga, ki je v tujini zelo razširjen in daje odlične rezultate.

Kakšni so nadaljnji načrti pri oddajanju brezplačnih pisarn in cilj, ki ga želite doseči?
Prvi cilj je, da najdem vsaj 10 oseb, ki bi želeli imeti brezplačno pisarno in tudi malo pomagati pri tem projektu. Potem sem prepričan, da bo toliko dobrih idej, da se ne bo dalo vse uresničiti.

Vidite v tem projektu tudi lastni interes? Namreč malo čudno se sliši, da nekdo brezplačno nudi poslovni prostor. Če sem prav razumela, boste še stroške, kot so elektrika, internet, ogrevanje,.. plačevali vi?
Smeh. Prepričan sem, da bom imel od tega projekta veliko korist. V poslu je tako, da kar daš tudi dobiš. To ne govorim na pamet, ampak iz izkušenj. Tudi v kakšni knjigi boste to prebrali. Ena takih knjig je Daš in dobiš, katere avtor je Adam M. Grant.

Že to, da se bom družil z vsaj desetimi ljudmi, ki jih zanima podjetništvo je velika korist, ki jo bom imel od tega projekta. Zagotovo se bom od njih veliko naučil. Čeprav sem podjetnik že zelo dolgo časa, sem mnenja, da se lahko od vsakega človeka še kaj naučim. Mogoče bom s kom šel v kakšen skupen projekt. Verjetno, mi bo tudi kdo dal kakšno dobro idejo za moj posel,..

Kaj sporočate mladim, ki se šele podajajo na poslovno pot ?
Naj se odločijo čimprej in naj ne čakajo ‘pravi trenutek’, ki potem nikoli ne pride. Zdaj ko so mladi, so najbolj zagnani, kreativni, gredo v korak s časom,… Kljub temu, da vsi govorijo, da je gospodarska kriza, sem prepričan, da še nikoli ni bilo toliko priložnosti, kot jih je danes.

Ali veste, da imate danes na voljo cel kup brezplačnih seminarjev in delavnic? Izkoristite to priložnost in jih obiskujte. Poleg tega, da se boste veliko naučili, boste tudi spoznali veliko novih ljudi, kar vam bo v življenju prišlo zelo prav.

Pa na branje knjig ne pozabiti!

Kdo je vaš vzornik?
Da bi imel vzornika, ki bi želel iti točno po njegovih stopinjah ga nimam. Obstaja pa zelo veliko ljudi, ki jih izredno cenim. Predolg spisek bi bil, da bi vse naštel. Že dolgo pa razmišljam, da bi o teh ljudeh začel pisati na mojem blogu.

Ste zadovoljni s svojim življenjem?
Delam veliko, ampak se nič ne pritožujem. To kar delam, delam izredno rad in v tem uživam. Še posebej v zadnjem času, ker se lotevam takih projektov, ki so zelo povezani za mojim največjim hobijem (potovanja).

Lansko leto sem bil v mesecu septembru in oktobru 28 dni na otoku Krk, kjer sem skupaj s sodelavko pisal vodič za otok Krk. Rezultate najinega dela najdete na www.otok-krk.si. Projekt sicer še ni končan. Na otok Krk se vračam konec aprila. Jaz si ne predstavljam lepšega dela, kot je to.

Mogoče kakšen namig: kakšen nov projekt načrtujete v prihodnosti?
V bližnji prihodnosti, se bom popolnoma posvetil našemu globalnem projektu ILoveJourneys.com. To je spletna stran, na katero se lahko prijavi vsak popotnik in na njej objavlja članke, ki so povezani s potovanji. Če so njegovi članki dovolj brani, lahko s pisanjem tudi dobro zasluži.

Ravno na osnovi tega projekta, se čez kakšen mesec odpravljam na Filipine, kjer bom navduševal popotnike, da se nam pridružijo pri tem projektu.

Veliko poslovnih uspehov še vnaprej želimo in se zahvaljujemo za pogovor.

(P.U.)