• C Novo mesto
  • 20:37
  • Pon, 26.09.2022

Pokemoni obnoreli tudi Slovence, a pozor! Z igranjem se odrečete vsem pravicam

Priljubljena igrica Pokemon Go za pametne telefone, ki igralcem omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščejo in lovijo digitalne like iz priljubljene serije Pokemon, je od sobote na voljo tudi v Sloveniji. Na novem seznamu držav je poleg Slovenije še 25 drugih, skupno pa je igra zdaj uradno na voljo v 34 državah.

LJUBLJANA – Na najnovejšem seznamu držav, kjer je mobilna igra Pokemon Go uradno na voljo, so se poleg Slovenije znašle še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčija, Grenlandija, Madžarska, Islandija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovaška, Švedska in Švica.

Igra je bila sicer sprva na voljo v ZDA, Avstraliji in Novi Zelandiji, kmalu po tem pa so jo lahko igrali tudi v Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji, Italiji in na Portugalskem. V rojstnem mestu Pokemon Go – na Japonskem – igrica še ni na voljo. Igra je sicer namenjena uporabnikom mobilnih naprav, konkretneje uporabnikom operacijskih sistemov Android in IOS. Brezplačno jo lahko prenesejo v Googlovi spletni trgovini Play Store in Applovi App Store.

Tudi Slovenci jih obožujejo

Slovenski navdušenci nad igro Pokemon Go se že povezujejo tudi na družabnih omrežjih. Na Facebooku denimo obstaja neuradna stran Pokemon Go Slovenija z več kot 10.000 sledilci. Mnenja ter nasvete pa si lahko izmenjajo tudi na slovenskem Pokemon Go forumu. Igralci se srečujejo tudi na srečanjih oz. Pokemon Go meetup-ih po različnih krajih Slovenije, ki so priložnost za izmenjavo nasvetov in učenja novih trikov.

Koncept igre sicer ni nov, saj so tovrstne igre, ki temeljijo na dodani oz. obogateni resničnosti, obstajale že prej. Kot poudarja socialna antropologinja s fakultete za družbene vede Eva Vrtačič, se uspeh igre ni zgodil čez noč, saj imata tako Pokemon kot podjetje Niantic, ki je igro razvilo, za sabo svojo zgodovino in bazo navdušencev. Poleg tega igra temelji na enaki tehnologiji kot igra Ingress istega podjetja. “Lahko bi rekli, da je Pokemon Go poenostavljen Ingress s slavnimi liki,” meni Vrtačičeva.13600097_272435839788282_2375123937651596129_n

Kot je poudarila, se tako, kot pri vsaki drugi stvari, ki obnori svet, tudi tu kažejo možnosti zlorab in iskanja zaslužka in poskusi promocije lastnega posla. Prav tako ni nič novega to, da ima tehnologija lahko negativne posledice, dodaja. “Toda tehnologija sama po sebi ni dobra ali slaba, takšni so ljudje, ki jo upravljajo. Škodljive posledice Pokemona so škodljive posledice splošnega, sistemskega stanja v družbi,” je prepričana Vrtačičeva.

Pozor! Z igranjem se odrečete pravicam

Uporaba aplikacije prinaša tudi številna tveganja za informacijsko varnost ter osebne podatke njenih uporabnikov. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da se s strinjanjem s splošnimi pogoji uporabe Pokemon Go uporabniki odrečejo tako rekoč vsem pravicam proti založniku igrice.

Pri Niantic Labs, založniku mobilne igrice Pokemon Go, so namreč po besedah ZPS v pogoje skrili določilo, ki potrošniku odvzema vse pravice do tožbe proti podjetju, vključno s sodelovanjem v morebitni skupinski tožbi. Vse nevšečnosti, ki bi se lahko pojavile med uporabo storitve, je tako po splošnih pogojih uporabe mogoče reševati le z zasebno arbitražo izven sodnih dvoran.

Določilo, da se uporabnik odreka možnosti tožbe, je sicer mogoče preklicati, in sicer najkasneje v 30 dneh potem, ko so uporabniki naložili igrico, dodajajo v ZPS. Igralcem Pokemon Go svetujejo, da čim prej pošljejo e-poštno sporočilo na [email protected] z besedami “Arbitration Opt-out Notice” v predmetu in jasnim sporočilom, da odstopajo od določila o arbitraži, ki je zapisano v splošnih pogojih uporabe storitve Pokemon Go. Vir: STA, M. S.

bloke