• C Novo mesto
 • 11:35
 • Pon, 24.01.2022

Poroka na prvi pogled je družbeni eksperiment

Poroka na prvi pogled je resničnostni šov, ki je v Sloveniji postal priljubljen predvsem zaradi avstralske različice. Ta se že več tednov predvaja na Planetu in skrbi za dozo drame, ki jo prinašajo resničnostni šovi. Kljub temu, da za zdaj še ni nimamo slovenske različice, je oddaja Poroka na prvi pogled zaživela že v številnih državah in to večkrat. Kje vse še lahko spremljate pare, ki se spoznajo šele na svoji poroki? Poleg tega prinašamo tudi nekaj precej zanimivih informacij o Poroki na prvi pogled.

Poroka na prvi pogled se je začela na Danskem

Poroka na prvi pogled je resničnosti šov, ki je bil ustvarjen in sprva predvajan na Danskem. V danščini se je imenoval Gift Ved Første Blik in svojo premiero doživel 4. septembra 2013. Gre za socialno eksperiment utemeljen na dveh samskih osebah, ki se poročita na svojem prvem spoznanju. Pari so izbrani glede na njihovo »ozadje«, osebnost in odnose s strani skupine strokovnjakov. V originalni danski različici so to ekipo sestavljali štirje – duhovnik, antropolog in dva psihologa. Od države do države se je ta skupina nekoliko spreminjala.

Hitro so bile pravice prodane po celem svetu in Poroka na prvi pogled je premiero doživela na vseh kontinentih z izjemo Azije. V spodnji razpredelnici najdete podatke o vsaki državi, kjer se je predvajala oziroma se še vedno predvaja Poroka na prvi pogled.

 • Avstralija – Married at First Sight – 7 sezon
 • Belgija – Blind Getrouwd – 6 sezon
 • Bolgarija – Женени от пръв поглед – 2 sezoni
 • Brazilija – Casamento à Primeira Vista – 6 sezon
 • Češka – Svatba na prvni pohled – 1 sezona
 • Danska – Gift ved Første Blik – 6 sezon
 • Finska – Ensitreffit alttarilla – 8 sezon
 • Francija – Mariés au premier regard – 5 sezon
 • Hrvaška – Brak na prvu – 2 sezoni
 • Italija – Matrimonio a prima vista Italia – 6 sezon
 • Izraelחתונה ממבט ראשון – sezone 4
 • Južna Afrika – Married at First Sight – 5 sezon
 • Madžarska – Házasság első látásra – 1 sezona
 • Nemčija – Hochzeit auf den ersten Blick – 5 sezon
 • Nizozemska – Married at First Sight – 7 sezon
 • Nova Zelandija – Married at First Sight – 4 sezone
 • Poljska – Ślub od pierwszego wejrzenia – 5 sezon
 • Portugalska – Casados à primeira vista – 2 sezoni
 • Romunija – Casatoriti pe nevazute – 1 sezona
 • Slovaška – Svatba na prvý pohĺad – 1 sezona
 • Srbija – Brak na neviđeno – 3 sezone
 • Španija – Casados a primera vista – 4 sezone
 • Švedska – Gift vid första ögonkastet – 7 sezon
 • Velika Britanija – Married at First Sight – 6 sezon
 • ZDA – Married at First Sight – 14 sezon + spinoff šovi

Seveda so prav Američani tisti, ki so resničnosti šov popeljali najdlje in daleč od prvotne zamisli. Poleg štirinajstih sezon od julija 2014 so izpeljali še osem tako imenovanih spinoff serij. Te so svoje dogajanje našle po porokah in sledile poročenim parom, že ločenim in ponovno najdenim parom, parom z odprtim razmerjem in drugimi.

Poroka na prvi pogled je resničnostni šov, ki je bil v osnovi eksperiment

Poroka na prvi pogled je resničnostni šov, ki je bil v osnovi eksperiment

Kako poteka Poroka na prvi pogled?

Gledalci bodo na to vprašanje že poznali odgovor. Vsaka oseba v paru je izbrana na podlagi različnih dejavnikov, ki so še v danski različici pomenili, da bi ena oseba na papirju morala pristajati drugi in obratno. V epizodah jih spoznamo tik pred poroko, kjer spoznamo tudi priče, prijatelje in družino. Dialogi opravljeni s kamero nam dajo vedeti, kaj si osebe mislijo o poročnemu paru in kaj si ta misli o sebi. Po poroki sledi poročna noč in poročno potovanje. Šele po vrnitvi domov se zgodi vrnitev v »resničnost«, ko mora par osem tednov preživeti skupaj in se nato odločiti ali bosta ostala skupaj oziroma se ločila.

Lep primer te uspešnosti je ameriška oddaja, kjer jim to pomeni mnogo več kot drugje. Ko je bila opravljena raziskava o vseh parih, je bilo posnetih trinajst glavnih sezon brez sestrskih serij. Devetinštirideset parov je bilo poročenih v teh trinajstih sezonah. Na dan odločitve (po osmih tednih skupnega življenja) se jih je devetindvajset (59 %) odločilo ostati poročenih. Od tega jih je več kot polovica odločila za ločitev, jo napovedala ali pa že vložila dokumente zanjo. Koliko jih je še vedno poročenih? Danes je poročenih le še trinajst parov, kar je manj kot tretjina vseh, ki so se spoznali.

Poroka na prvi pogled je daleč od dejanskega pomena poroke

Poroka na prvi pogled je daleč od dejanskega pomena poroke

Avstralska Poroka na prvi pogled je še vedno kontroverzna

Ni povsem jasno zaradi česa, ampak pri avstralski različici so se mnenja lomila še pred samim začetkom snemanja. Spletna peticija je v Avstraliji še pred premiero zbrala več kot dvajset tisoč podpisov, da se resničnostni šov ne izvede, a zaman. Serija je nastala in postala še kako slavna. Med drugim jo gledajo tudi mnogi Slovenci.

Veliko kritik si je Poroka na prvi pogled v Avstraliji nabrala zaradi legalnosti takih porok. Program, ki je skrbel za šov, je javno priznal, da poroke ne bodo legalne. V Avstraliji je poročni zakon veljaven le z napovedjo, ki se izvede en mesec in en dan pred dejansko izvedbo poroke. Tako je avstralska serija pravzaprav iluzija poroke, saj vsi vedo, da ne gre za dejansko poroko z vsemi recipročnimi dogovori.

Poroko na prvi pogled so kritizirali tudi njihovi igralci, če jim lahko tako rečemo. Udeleženka druge sezone Simone Lee Brennan je svoje epizode opisala kot neresnične, saj naj bi bile daleč od avtentičnosti. Njen soprog oziroma partner pri poroki naj ne bi iskal dejanske zveze ampak priložnosti, pri čemur so mu pomagali producenti resničnostnega šova.

V ameriški različici Poroke na prvi pogled je danes poročenih manj kot 27 odstotkov parov

V ameriški različici Poroke na prvi pogled je danes poročenih manj kot 27 odstotkov parov

Poroka na prvi pogled je postala le resničnostni šov

Če je bila Poroka na prvi pogled v svoji izvirni ideji na Danskem mišljena kot družbeni eksperiment pomešan z dokumentarno serijo, je danes daleč od tega. Preprosto gre za še enega v vrsti resničnostnih šovov na podoben princip. V zadnjih dveh letih je postalo jasno, da so resničnostni šovi o razmerjih izjemno priljubljeni. Poroka na prvi pogled, Ljubezen je slepa (Love is Blind op. p.), Prevroč za razmerje (Too Hot to Handle op. p.) in Zaročenec za 90 dni (90 Day Fiance op. p.) so resničnostni šovi z dokaj podobnim zasukom. Določeni so sicer manj romantični in ciljajo že na vulgarnost, a je njihov temelj razmerje dveh oseb.

Nekoč eksperiment, zdaj le še drama resničnostnega šova. Njihovi udeleženci so postali ponekod tudi zvezdniki, kar je zgolj ena izmed posledic družbenih omrežij in priznavanja statusov osebam, ki si tega niso tradicionalno zaslužili. Morda gre za največji problem pri dojemanju razmerij, ki so prikazana. So daleč od tega, kar bi razmerje moralo biti in četrtina (do sedaj) uspelih zakonov ni dokaz za uspešnost premise resničnostnega šova Poroka na prvi pogled.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com