• C Novo mesto
  • 12:54
  • Tor, 21.03.2023

Potovanje na Tajsko z dojenčkom

Ob imenu Tajska se nama poraja mnogo lepih asociacij, kot so tropsko morje in otoki, tajska masaža, budizem, templji, sloni in še bi lahko naštevala.  Vendar pa ob novici “ z dojenčkom greva na potovanje po  Tajski ” ljudje pomislijo na marsikaj drugega kot lep družinski oddih ob rajskih plažah. Sebastijan in Suzana Mehle sta nam zaupala izkušnje in doživetja o potovanju po Tajski z dojenčkom. 

Kot izkušena popotnika, nama je bilo potovanje na Tajsko odlična iztočnica za najino prvo avanturo z malo Ano. Zato ni bilo težko izbrati ravno potovanje Tajska, saj ponuja vse kar potrebuje družina za varno potovanje.

Prvi del najinega potovanja po Tajski je bila pot in kako izbrati primerno letalsko družbo. Letela sva z Emirates, ki so poleg Katarja daleč najboljši in relativno ugodni. Prednost teh letalskih družb so tudi bližnja mesta odhodov leta in dobra povezava.

Potovanje Tajska - Razgled iz najinega hotela

Potovanje Tajska – Razgled iz najinega hotela

Prva postojanka je bilo glavno mesto Tajske, Bangkok. Prvi trenutek, ko smo stopili ven iz letališča, nas je zadel val vročine in vlage. Preko nastanitve sva rezervirala taksi z pripadajočo lupinico, ki pa naju je stal malo dražje, kot navadni taksiji z taksimetrom. Odločila sva se za bolj enostavnejši in tudi bolj udoben način vožnje po dolgem letu, predvsem zaradi Ane. V Loog Choob Homestay smo prišli v poznih popoldanskih urah. Čakal nas je prijazen sprejem družine, ki upravlja s tem majhnim hotelčkom z le pet sobami. Sobo sva izbrala na strani Trip Advisor, kjer lahko po ocenah popotnikov – turistov izbereš nastanitev po meri vsakega posameznika in njegovih želja.

Ker sta nas razlika v času in dolgo potovanje na Tajsko kar malo utrudila, smo si privoščili spanec do poldneva. Zato si za prvi dan nisva delala velikih načrtov, saj sva predvidevala utrujenost poti. Potovanje Tajska sva začela v Bangkoku, kjer sva ga začela okušati s plati kulinarike. Obiskali smo restavracijo Gaggan, ki je med dobrojedci ali foodiji svetovno najbolj znana restavracija v Bangkoku in tudi na Tajskem. Imela sva rezervirano večerjo. Pred večerjo smo se odpravili pohajkovati po Lumpini parku in opazovali bujno tropsko cvetje in ljudi med popoldansko rekreacijo. Ko so najine brbončice pridno skakljale od veselja, nama je Ana pridno zaspala na stolu, ki je bil na najino srečo zelo udoben. Vsi hodi od prvega do zadnjega so bili za naju nekaj novega in tudi dober uvod na potovanju po Tajski, v azijsko  spoznavanje kulinarike. Restavracija je ocenjena na prvem mestu Azije na S.Pellegrinovi lestvici in na 10.mestu istoimenske svetovne lestvice – THE WORLD’S 50 BEST RESTAURANTS. Za naju je ta sloves več kot upravičila.

Potovanje Tajska - Veliki Buda

Potovanje Tajska – Veliki Buda

Potovanje na Tajsko sva naslednji dan nadaljevala z obiskom ležečega Bude ( 46 m dolg in 15 m visok), Temple of the Reclining Buddha (Wat Pho). Za vstopnino sva odštela 200 BHT za dva odrasla, Ana je imela prost vstop. Za naju je bil ogled zelo zanimiv, saj sva prvič občudovala budistične templje. Med njegovimi pagodami se je najin duh za kratek čas pomiril. Vendar ob prihodu na bolj znan Grand Palace pa se je ob pogledu na ogromno množico turistov najin miren duh tudi hitro razburil. Obrnila sva se že pri vhodu in se raje odločila za majhen prigrizek, ki je pri roki povsod kamor pogledaš. Prigrizneš lahko od piščanca na nabodalih, riža, sadja, sveže iztisnjenih sokov. Odločila sva se, da trgovskih centrov ne bova obiskovala med potovanjem po Tajski. Ker pa naju je vsa ta hoja in ogled znamenitosti utrudila, sva vseeno šla pogledat Siam Paragon. Malo smo pohajkovali po centru, si privoščili kosilo in nekaj malega tudi nakupili.

Za tiste, ki imate radi nakupovanje je ta center obvezna postaja na potovanju po Tajski. Pozno popoldne, ko smo se vrnili v naš homestay, smo se odpravili napolnit naše želodčke v bližnjo ulico. Tam smo okusili odlično ulično hrano in se veseli odpravili nazaj v posteljo, da bi se čim bolj spočili za nadaljnje potovanje. Tajska je zares prečudovita dežela, ki bi si jo moral ogledati vsakdo.

Svet je majhen in na poti na Koh Samui sva srečala mlado družinico iz Slovenije, ki se je tudi odpravljala na ta otok. Hitro smo se povezali in med sabo izmenjali kontakte, da skupaj spijemo kakšen kokos. Zmenili pa smo se tudi za rentanje avta in skupaj preživeli dobra dva dni.
Nastanili smo se v hotelu, ki je stran od vrveža in živahnega utripa otoka. Najboljša lastnost hotela je bil njegov razgled na bližnji otok Ko Pha Ngan in tropski vrt pod nami. Prvi dan sva malo potipala okolico, šla do bližnje plaže in se dobro najedla v lokalni restavraciji čisto ob morju. Kozarec ali dva piva Leo sta se odlično prilegla k sveži ribi in opazovanju mirnega morja. Kmalu nama je bilo jasno zakaj je ta otok za družine z otroki najboljša izbira za potovanje na Tajsko.

Potovanje Tajska - Tong Son bay plaža

Potovanje Tajska – Tong Son bay plaža

Rentanje avta se je izkazala za zelo dobro idejo. Tako lahko v relativno kratkem času raziščeš otok in njegove skrite kotičke, plaže in utrip otoškega življenja. Naše raziskovanje je bilo osredotočeno na najlepše plaže in zalive, ki pa so v večini že del hotelskega kompleksa. Nekatere pa so težje dostopne in se moraš kar malo bolj potruditi, da jih najdeš.

Skupaj s Slovenci smo se ustavili na zelo zanimivi plaži Coral Cove Beach, ki ima balvane v obliki slonov. Je čisto ob glavni otoški cesti ravno prav odmaknjena od prometnega vrveža. Preživeli smo čudoviti dan ter imeli lepo kosilo pod kokosovimi palmami, kjer smo lovili senco.

V Samui aquirium and tigerzoo smo si ogledali šov tigrov in ptic. Po šovu pa smo se sprehodili med velikim akvarijem rib in živalskim vrtom. Pot smo nadaljevali do Thong Krut Beach z veliko čolni, ki so namenjeni da te odpeljejo do Koh Tan otoka. Jedli smo na obali v lokalni majhni gostilnici z prijazno gospo, ki nam bi ponudila vse in še več. Hrana je bila odlična in ob sončnem zahodu smo zaključevali še en prekrasen dan v res pravem tropsko idiličnem okolju.

 

Naslednje dni sva se tudi sama odločila za rentanje avta, saj sva bila kljub lepi lokaciji hotela ujeta in nemobilna. Ker pa sva človeka, ki ne mirujeta, sva sklenila da otok dodobra raziščeva. Začela sva s SZ strani, kjer sva se radovedno odločila za obisk Four Season hotela. Razprostira se na majhnem polotoku z nasadi palm in ima eno izmed najlepših plaž. Na glavnem vhodu hotela so nas odpeljali z mini avtomobilčkom do restavracije hotela, kjer sva zajtrkovala in občudovala jutranjo lepoto polotoka.

Potovanje Tajska - Four Season Hotel

Potovanje Tajska – Four Season Hotel

 

Pot sva nadaljevala skozi Nathon, kjer se nahaja glavno pristanišče otoka in je povezava do celinske Tajske. Ustavila sva se na izhodišču slapa Hin Land, tam ob vznožju je tempelj, obdan z lepo bujnim tropskim rastjem in žuborečo reko. Zaradi vročine, preveč hoje in neprimerne obutve, smo se na pol poti obrnili in sta si mami in očka raje privoščila tajsko masažo. Ta ideja se je izkazala za veliko bolj koristno. Vsa sproščena in spočita sva z Ano končala dan na plaži Lipa Noi. Naslednji dan sva izkoristila za obisk Velikega Buda in poležavanja na plažah Somrong in Tong Son bay. Ti dve plaži sta eni izmed najlepših plaž na otoku, predvsem je še vedno čutiti pristnost in umirjenost.

Potovanje Tajska - Thong Krut Beach

Potovanje Tajska – Thong Krut Beach

Naše zadnje dejanje na Koh Samuiju, pa je bil obisk na plaži v kraju Taling Ngam. Že zgodaj zjutraj smo si rezervirali mesto na bambusovih ležalnikih ob majhni prijetni restavraciji I – Talay Nasai Garden. Proti domu pa smo pot nadaljevali tako, da smo sklenili krog celega otoka.

Naše potovanje  Tajska se je na koncu za tri dni preselilo v Bangkok. Čas sva si vzela za uživanje ulične hrane, raziskovanje kitajskega dela mesta – China Town, pluli smo po kanalih reke  Chao Phraya River, obisk akvarija v Siam Paragonu in kot strastna foodija si nisva mogla da ne bi obiskala še eno restavracijo. Isaya Siamese Club ima enega izmed najboljših kuharskih šefov in moderno reprezentacijo Tajske hrane. Večino časa sva za prevoz uporabljala taxi ali tuktuk. Vožnja z tuktukom je na potovanju po Tajski pravo malo doživetje, kot tudi barantanje z vozniki. Če se boste vozili z taksijem, vedno vprašajte za taksimeter.

 

Nad potovanjem po Tajski sva bila izjemno navdušena in tudi mala Ana je bila prava mala raziskovalka. Ko sva potovala sama sva občudovala mlade družinice in že takrat vedela, da bova tudi midva nekoč ena izmed njih. Potovanje z otrokom je lahko ena najlepših izkušenj. Tako da odmislite strah in se korajžno podajte v širni svet.

Tako sta zapisala potopis potovanja po Tajski, Sebastijan in Suzana Mehle.

Razmišljate o potovanju na Tajsko, ter kako si organizirati potovanje v lastni režiji? Kontaktirajte Sebastijana in Suzano.  Z veseljem vam bosta pomagala pripraviti načrt potovanja, vse od priprave karte, rezervacije hotela, informaciji o cenah restavracij, taksijev in zanimivosti, ki si jih na Tajskem morate ogledati.