• C Novo mesto
  • 17:44
  • Pon, 26.09.2022

Zakaj izbrati potovanje v Pariz

Najbrž je že vsak kdaj pomislil, da bi se odpravil na potovanje v Pariz. Glavno mesto Francije že od nekdaj privablja zaradi svoje zgodovine, arhitekture, umetnosti in nenazadnje tudi mode. A preden se odpravite na potovanje v Pariz, je dobro vsaj malo vnaprej načrtovati, kje boste spali, kje se splača jesti in kaj vse bi si ogledali, da boste utrip te metropole začutili v vsem svojem bistvu.

Kakšne znamenitosti ponuja potovanje v Pariz

Po petih letih obnavljanja so ponovno odprli Picassov muzej (Musée Picasso), v katerem so lahko ogledate njegova najpomembnejša in najbolj znana umetniška dela. Ni skrivnost, da je Picasso Pariz naravnost ljubil, tako da boste gotovo imeli kaj videti.

pariz2Med muzeji si oglejte tudi muzej Edith Piaf (Musée Édith Piaf), ki je posvečen spominu na to francosko šansonjerko. Videli boste sobe, kjer je živela in ustvarjala, vendar pa kurator, tako vsaj pravijo pri World Travel Guide, ne govori angleško …

Če greste v Pariz tudi zaradi nečesa drugačnega, potem si oglejte katakombe (Les Catacombes de Paris), kjer boste videli ostanke več kot šestih milijonov Parižanov. Če vas tovrstne znamenitosti privlačijo, vas bo pot skozi temne podzemne tunele gotovo navdušila. A zapomnite si: videli boste kar precej lobanj in okostij …

Potovanje v Pariz ni tisto pravo, če se ne sprehodite po mestnih ulicah. Popotniki priporočajo zanimiv sprehod po ulicah med cestama Oberkampf in Jean-Pierre Timbaud.

Čeprav Pariz brez znamenitega Eiffelovega stolpa ne bi bil več tisti pravi, nekateri menijo, da je vzpon na ta stolp že malo passé. Res je lep za pogledati, a če bi se radi izognili neznanski gneči, trumam turistov in vsiljivim prodajalcem na poti, ne rinite nanj. Potovanje v Pariz vam bo ostalo v lepem spominu, tudi če boste to izpustili.

Kje nakupovati?pariz1

V vsakem mestu, ki ga obiščete, je treba obiskati tržnico ali bolšji sejem. Tam spoznate povprečne meščane, njihove navade in obnašanje ter začutite tisti pravi mestni duh. Eden največjih bolšjih sejmov v Evropi je legendarni Marché aux Puces v pariškem predelu Saint-Ouen. Tam boste dobili vse.

V zadnjem času so vse bolj priljubljena tudi rabljena oblačila (second hand). Medtem ko se tovrstne trgovine pri nas šele uveljavljajo, jih ima Pariz nešteto. Obiščite The Hippy Market blizu hotela De Ville.

Pariz ponuja tudi pijačo

Čeprav bi le težko verjeli, da v Parizu najdemo priljubljene pube, lahko na cesti Rue du Faubourg du Temple opazimo pub Le Zorba, kjer se zbirajo domala vsi. Če ste ljubitelj eksotike, potem je za vas The Experimental Cocktail Bar na cesti Saint-Sauveur. Tam ponujajo tudi napitke iz organskega medu in burbonske vanilje. Café Cheri(e) pa ponuja tako imenovane vesele urice (happy hours), kjer lahko med 17. in 20. uro preizkušate res poceni pijače. Pariz ne bo razočaral niti vinoljubcev, vinoteka Les Caves de Reuilly ima na voljo res ogromno različnih vin.

Potovanje v Pariz in hrana

Če boste kdaj slučajno pretiravali s pijačo, potem naslednje jutro obiščite lokal Breakfast In America v latinoameriški četrti, kjer bodo poskrbeli za vse vaše tovrstne potrebe. Čeprav vas morda ne bodo postregli avtohtoni Parižani. V vsakem mestu – med njimi je seveda tudi Pariz – je treba preizkusiti tudi ulično hrano. Bügelski Deli je tovornjak z neskončno vrstami hrane, kjer boste namesto klasičnega burgerja dobili bagel. Rouleau de Printemps ima na voljo azijsko hrano, najedli se boste za manj kot deset evrov, sicer pa lahko preizkusite tudi Bouillon Chartier, kjer lahko jeste poceni francosko hrano. Najboljši burger menda najdete na tovornjaku Le Camion Qui Fume, za vegane pa je primeren Potager du Marais. Če bi radi ob zajtrku postorili še kaj na računalniku, potem obiščite lokal Cream, kjer boste dobili okusno kavo in domače kosmiče.

pariz4Pariz in nočno življenje

Ljudje vseh starosti se zbirajo v Nuit Debout na Trgu republike, kjer se dogaja veliko. V tem trenutku je to sam kulturni epicenter Pariza. Če ste študent, potem je za vas poceni bar Belushi’s s televizijo in zlasti mladimi obiskovalci, če pa ste po duši metalec, potem obiščite James Hetfeeld’s Pub. Pariz ponuja tudi ples. Tega se boste naužili ob dobri glasbi in odličnem razpoloženju v Chez Georges.

Spanje

Če pa želite opazovati jutranjo zarjo, potem pojdite na teraso Terrass en Huit hotela Terrass. Tu je pogled na mesto Pariz čudovit. Med hoteli je sicer eden najcenejših Woodstock, če potrebujete nekoliko več zasebnosti, pa si lahko omislite nočitev v hotelu Color Design Hotel. Hotel Amour je po drugi strani tisti, ki bo osušil vašo denarnico, boste pa med bivanjem v njem zlahka srečalo kakšnega pripadnika modre krvi ali svetovnega zvezdnika, pravijo popotniki. Če ste si potovanje v Pariz omislili sami, potem lahko spite tudi v sobi za 37 evrov na noč, le nekaj vztrajnosti je treba pri iskanju.

pariz3Pariz malo drugače

Potovanje v Pariz je lahko čudovita izkušnja. Še najbolje je, da veš, kaj vse si želiš ogledati in preizkusiti, tako da pred odhodom preverite vsaj, kje boste bivali in kaj bi si ogledali čez dan. Nekaterih najbolj znanih znamenitosti (muzej Louvre, stolnica Notre Dame, Elizejske poljane, Slavolok zmage, Moulin Rouge, dvorec Versailles) tu nismo omenjali, raje smo se osredotočili na tisto, kar je običajnim turistom skrito. Prav vsakdanji utrip mesta je namreč tisto, kar si zapomniš še dolgo, saj te navda s posebnim občutkom. Seveda ni treba spregledati vseh svetovno znanih stvari, ki jih Pariz ponuja, vendar pa je morda dobro tudi, da si velemesto kdaj ogledate tudi z druge perspektive in se tako bolj približate prebivalcem, ne le turističnim znamenitostim.

Avtorica: M. S. Vir: Pixabay

bloke