• C Novo mesto
  • 12:47
  • Sob, 27.11.2021

Pozitivni učinki pitja kave

Včasih se je rado govorilo, da ima kava na zdravje negativne učinke. Res je, prevelike količine seveda lahko škodijo telesu, vendar pa to velja za vse vrste živil. V vsakem primeru je priporočljiva zmernost, pa naj bo to kruh, meso, sladkor in še kaj. Pomembno je, da se prehranjujemo raznovrstno in v zmernih količinah. Če temu dodamo še malo kave, ne bo nič narobe.

V zadnjem času je namreč več raziskav potrdilo številne pozitivne učinke pitja kave na telo. Naj omenimo le nekatere: kava zvišuje koncentracijo in miselno dejavnost, izboljšuje kratkoročni spomin, poveča vzdržljivost in pozitivno vpliva na športne rezultate ter celo zmanjšuje tveganje za nastanek Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega je kava bogat vir antioksidantov, ki upočasnjujejo staranje organizma, ter zmanjšuje tveganje za cirozo jeter.

Ste vedeli, da kava zmanjšuje tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni, za nastanek raka črevesja in žolčnih kamnov? To pa še ni vse, saj zmanjšuje tudi glavobol, izboljšuje razpoloženje, uravnoteži prebavo in pomaga pri hujšanju.

Ne pozabite na vodo in raznovrstno prehrano

Seveda moramo ob naštetih prednostih pitja kave posvariti, da se z njo pač ne smete nalivati. Ne pozabite na pitje vode čez dan, saj bo to preprečilo dehidracijo. Kava bo svoje pozitivne učinke pokazala le ob rednem prehranjevanju, zadostnih količinah vode in uživanju raznovrstnih živil, nikakor pa zgornji pozitivni učinki ne pomenijo, da bi odslej morali piti le kavo. Za tiste prave kavoljubce torej še vedno velja, da je jutro brez kave izgubljeno jutro, vendar ne pozabite na vse preostale stvari, ki pripomorejo k boljšemu počutju in zdravju. Vir: M. S.