• 17.47C Novo mesto
  • 11:56
  • Pet, 29.05.2020

Prenova kopalnice

Kopalnica je prostor, namenjen zlasti osebni negi, vse bolj pa tudi sprostitvi po napetem urniku, ki kroji naša življenja. Da se v njej počutimo udobno in sproščeno, nam mora biti kopalniška oprema všeč, prav tako postavitev, talne in stenske obloge, ki lahko kopalnico spremenijo v pravi tempelj –  privlačen, hkrati pa uporaben in dobro izkoriščen.

Prav zato je prenova kopalnice še kako pomemben korak, ki se ga je treba lotiti premišljeno in postopoma. Prenova kopalnice je lahko le delna ali celovita, v vsakem primeru pa lahko zajema tudi popravila, menjavo inštalacij, novo keramiko, novo kopalniško pohištvo in še kaj.

kop3Kadar je prenova kopalnice celovita, je na vrsti prav to: prenova električnih, vodovodnih in odtočnih inštalacij, morda vgradnja talnega gretja, menjava talnih in stenskih oblog, sanitarnih elementov. Za piko na i je treba izbrati še kopalniško pohištvo, ki zaokroži videz celotne kopalnice in ji morda da neko svojo zgodbo. Za kar koli se že odločite, je treba najprej ugotoviti, ali želite zamenjati vse ali pa morda le kakšen del. Če želite kopalnici podaljšati življenjsko dobo, je seveda priporočljiva menjava cevi in električnih kablov, a se morate zavedati, da takšen poseg s seboj prinese tudi stroške. Če pa želite videz kopalnice le malo popestriti ali obnoviti, pa bo morda dovolj le nova kopalniška oprema oziroma kopalniško pohištvo.

Prenova kopalnice: katere mojstre potrebujem?

Če se vsaj malo spoznate na tovrstne posege, potem veste, koga in kaj vse potrebujete, da bo prenova kopalnice stekla. Če je izvajalec res pravi mojster, pa vam bo seveda z veseljem svetoval in morda predlagal še boljše rešitve. Če bo prenova kopalnice celovita, potrebujete izvajalce strojnih in vodovodnih del, električarje in keramičarje. Vsi ti morajo med seboj dobro sodelovati in se usklajevati tako časovno kot idejno. Nemalokrat se namreč zgodi, da je ideja, ki jo da eden, drugemu povsem neuresničljiva, zato so potrebni dogovori. Kot lastnik kopalnice imate glavno besedo seveda vi, še posebej pa to velja za vrsto in barvo keramike. Seveda je na vas tudi kopalniška oprema oziroma kopalniško pohištvo, ki naj vam bo všeč, saj boste prav vi vsak dan uporabljali ta prostor. Če se ne čutite sposobne, da bi celovita prenova kopalnice zrasla na vašem zelniku, na pomoč pokličite notranjega oblikovalca, arhitekta, prijatelja. Kopalnico si lahko vnaprej izrišete, seveda pa si vnaprej oglejte tudi keramiko in kopalniško pohištvo, da ne boste potem negativno presenečeni.

Inštalacije in keramika

Ko bodo na vrsti inštalacije, morate upoštevati nekaj osnovnih zakonitosti. Inštalacije namreč določajo, kje bo stala kopalniška oprema, je pa med najpomembnejšimi dejstvi pozicija vertikalnega jaška, kamor se stekajo odpadne vode. Straniščna školjka naj bo temu jašku čim bližje, priključek pa naj bo kratek. Cevi je seveda treba speljati tako, da bo voda zlahka odtekala in da se boste tako izognili nepotrebnim zamašitvam.

Če prenova kopalnice zajema menjavo inštalacij, ste s sten verjetno že zbili keramiko. Nesnage in razbijanja je bilo najbrž veliko, še posebej pa je odstranitev keramike priporočljiva, kadar ploščice odpadajo same od sebe in kadar ob trkanju votlo zadonijo. Morda je treba steno poravnati z izravnalno maso. Mojster bo ploščice seveda nanašal s primernim lepilom. Največjo zagato bo prenova kopalnice najbrž prinesla prav pri izbiri ploščic, ki jih je danes na trgu malo morje. Ne bo dovolj, da so vam všeč samo na videz, ampak morajo biti tudi dovolj kakovostne, pri čemer naj vam pomaga prodajalec ali pa kar keramičar, ki bo kmalu ugotovil, katere ploščice so bolj primerne. Izbirate lahko med različnimi velikostmi, barvami in vzorci, kombinirate jih lahko več vrst, na voljo so mozaiki in drugi dodatki, ki kopalnico poživijo, seveda pa je vse na vas. Že dolgo časa pa v kopalnicah ni doma le keramika, saj se ljudje vse raje odločajo tudi za les in kamen. Kamnite plošče dajejo eleganten videz, a potrebujejo več vzdrževanja, je pa zanimivo, da se v kopalnicah – čeprav je tam veliko vlage – vse pogosteje pojavlja tudi les. Pri tem ne mislimo le na kopalniško pohištvo, ampak tudi na obloge, le da gre v tem primeru za vrste lesa, ki so na vlago in spremembe temperature veliko bolj odporne kot naše domače vrste. Les, kakršen koli že je, potrebuje primerno vzdrževanje, čemur se boste seveda še najbolj elegantno izognili tako, da izberete zgolj keramiko …

Kopalniška oprema in kopalniško pohištvo naj vam bosta všečkop2

Ko je talna in stenska obloga položena, je na vrsti kopalniška oprema, pri čemer so v prvi vrsti kad oziroma tuš, kabina, straniščna školjka, umivalnik, ogledalo in kakšna omarica. Nekateri imajo v kopalnici tudi bide, mnogi pralni stroj, spet tretji čim manj opreme oziroma le osnovno kopalniško pohištvo. Pomembno je, da izbirate elemente, ki se ujemajo in dopolnjujejo, seveda pa s številom elementov v majhni kopalnici ne gre pretiravati. Kjer ni prostora, je treba imeti le najnujnejše, nekaj več razkošja pa si lahko privoščite v večji kopalnici, kjer kopalniško pohištvo po mili volji kombinirate in mu pridenete najrazličnejše dodatke, ki zaokrožijo celoten prostor.

Naj bo prenova kopalnice celovita ali ne, pomembno je, da jo prilagodite sebi – svojim željam in tudi zmožnostim. Ne spustite se v prenovo, če ne veste, kaj točno bi radi, če je stanje na bančnem računu nizko, pa razmislite o tem, kaj bi bilo najbolj nujno zamenjati – morda je le kopalniška oprema tista, ki preprosto ni več primerna za uporabo. Prenova kopalnice je lahko res stresno, a tudi prijetno opravilo, če ga opravljaš s svojim srcem. Zato se ne zaženite, ampak pustite, da vaše ideje dozorijo, šele potem pa se lotite prenove.

 

V kolikor tudi vi prenavljate kopalnico, izpolnite spodnji obrazec in prejmite brezplačni izris vaše nove kopalnice. 

 

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.