• 14.09C Novo mesto
  • 04:42
  • Pon, 27.05.2019
  • Prijava

Priprava avta na zimo

Nizke temperature, sneg in poledica lahko pozimi povzročajo nevšečnosti na cestah. Vozila je zato treba prilagoditi razmeram, da bomo varni tudi v zimskih mesecih.

 

Najpogostejše težave pozimi so zamrznitev tekočine za pranje vetrobranskega stekla,  odpoved akumulatorja, različne okvare na zavornem sistemu, okvare podvozja, poškodbe in obraba metlic brisalcev in podobno. Na jeklene konjičke je sicer že bilo treba namestiti zimske pnevmatike, da bo vožnja v prihodnjih mesecih varna, pa je treba poskrbeti tudi za nekatera druga opravila.

Pred zimo morate tako poskrbeti, da imate v avtu strgalo za led, metlico in lopato za sneg, ne pozabite na učinkovite brisalce, ki ne bodo puščali sledi. Priporočljivo je tudi, da imate v vozilu polnilec za akumulator. Pozimi so pogoste težave prav z akumulatorjem, ki s hladnim zrakom izgublja energijo. Pred zimo ga je zato dobro pregledati in ga po potrebi zamenjati, saj slab akumulator v zimskih razmerah ne nudi dovolj zagonskega toka za vžig motorja.

Sicer je pred zimo smiselno opraviti preventivni pregled vozila, na katerem je treba preveriti luči, napravo za čiščenje stekel, metlice brisalcev, vetrobransko steklo, hladilni sistem, že omenjeni akumulator, klinasto-rebrasti jermen, zavorni sistem, izpušni sistem, pnevmatike, nivo motornega olja te karoserijo in lak.

Za nekatere stvari lahko poskrbite tudi sami. V posodo s tekočino za čiščenje stekel je treba doliti zimsko tekočino, ki je odporna proti zmrzovanju. Preveriti je treba tudi količino hladilne tekočine in jo po potrebni doliti.

Seveda je treba pozimi z vozila odstraniti led in sneg, saj vas v nasprotnem primeru lahko policisti oglobijo. Prav tako je treba redno čistiti luči in smerne kazalce, da boste med vožnjo bolje videli in bili tudi bolje vidni.

In še nekaj praktičnih nasvetov. Pred vstopom v vozilo je priporočljivo dobro očistiti obutev, da vanj ne vnašate snega ali zmrzali. Na ta način ne boste ustvarjali kondenza ali imeli težav z zarošenimi okni, prav tako vam noga ne bo zdrsnila s stopalk. Dobro je imeti tudi sredstvo proti rošenju in krpico za brisanje orošenih oken.

Ne nazadnje ne bo odveč, če boste imeli v zimskih mesecih v avtu tudi rokavice, toplo odejo in kakšno dodatno oblačilo, če bi slučajno kje obstali v slabem vremenu.