• C Novo mesto
  • 21:55
  • Čet, 05.08.2021

Pripravite svoj avto na vroče poletne dni

Če bo letošnje poletje vsaj malo podobno lanskemu, potem bodo tudi letos temperature visoke. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako pripraviti avto na poletje. Vročina se širi v zrak in v gume in zgodi se, da vaš hladilni sistem težje deluje. Tako se pospeši obraba pogonskih jermenov. S pravimi previdnostnimi ukrepi lahko zmanjšate omenjeno škodo, ki jo lahko vročina naredi vašemu avtomobilu.

Tukaj je nekaj nasvetov za pripravo avtomobila na visoke poletne temperature.

1. Preverite zračni tlak in zamenjajte zimske pnevmatike z letnimi. Zimske pnevmatike se veliko hitreje obrabijo na vročem cestišču. Idealni bi bilo, da bi imeli dva kompleta platišč. En komplet z zimskimi gumami in enega z letnimi ali celoletnimi pnevmatikami. Tako boste prihranili tudi pri premontaži pnevmatik. Ne glede na to je pomembno, da preverite zračni tlak v pnevmatikah. Ključnega pomena je, da so pnevmatike pravilno napolnjene. Pravilni tlak v pnevmatikah namreč zagotavlja najboljši možen stik med pnevmatikami in cesto. Neustrezno napolnjene pnevmatike se lahko pregrejejo, kar lahko pripelje do poškodbe pnevmatike na cesti. Na strani voznikovih vrat preverite podatke o pravilnem tlaku v pnevmatikah. Ko so gume hladne, je najboljši čas za preverjanje tlaka v pnevmatikah. Pravilno napolnjene pnevmatike se kasneje obrabijo in izboljšajo hitrost avtomobila.

2. Preverite klimo. V poletnih mesecih boste zagotovo potrebovali klimatsko napravo v avtomobilu. Torej, zaženite klimo, da vidite, če še vedno deluje: piha hladen zrak. Bodite pozorni na kakršne koli nenavadne zvoke ali vonjave. Peljite avto k mehaniku, naj pregleda hladilni sistem. Morda bo potrebno čiščenje ali ponovna polnitev. Mehanik bo izmeril temperaturo, s katero deluje klima, morebitno puščanje …

3. Preglejte brisalce, metlice brisalcev in količino vetrobranske tekočine. Vidljivost je vedno pomembna. Preverite brisalce, rezervoar za vetrobransko tekočino in ga napolnite, če je potrebno. Priporoča se zamenjava gume pri brisalcih, saj jih lahko vročina izsuši.

 4. Izvedite pregled motorja: Pred pregledom motorja, se prepričajte, da je le-ta hladen.

Preverite:

Akumulator: Preverite korozije na terminalih akumulatorja. Korozija se lahko očisti s sodo bikarbono in zobno ščetko. Nekaj tednov kasneje baterijo še enkrat preverite, da vidite, ali se je korozija slučajno vrnila. To je lahko znak za resnejšo težavo. Za večino sodobnih baterij velja, da so “brez vzdrževanja”, kar pomeni, da jih ni treba preverjati in v njih dolivati destilirano vodo.

Motorno olje: V preteklosti je veljala modrost, da preklopite na »težje« motorno olje v poletnih mesecih in »lažje« v zimskem času. To je zastarel nasvet in se ne sme uporabljati za kateri koli avto, izdelan v zadnjih 10–15 letih. Sodobni avtomobili imajo zelo specifične potrebe po gorivu in motorji so zasnovani tako, da s tovarniškim oljem prenesejo širok razpon temperatur. Poskrbite, da boste preverite uporabniški priročnik vašega avta, da vidite, kakšne vrste olja avto potrebuje. Če v vašem avtu sveti lučka za vzdrževanje oz. redni servis, je zdaj ravno pravi čas, da to opravite. Preverite tudi nivo olja; če je nivo nizek, ga večkrat preverite. Zamenjajte tudi filter zraka in oljni filter.

Hladilna tekočina: Poglejte v hladilnik, v rezervoar, da preverite nivo hladilne tekočine ter stanje le-te in stanje hladilnika.  Hladilna tekočina mora biti jasne barve in ne sme biti motna. Če je potrebno doliti hladilno tekočino, uporabite predhodno razredčeno.

Zavorna tekočina: Če je nivo zavorne tekočine v rezervoarju nizek, ga vseeno na smete napolniti do vrha. V mnogih primerih, ko nivo zavorne tekočine pade, je to znak obrabe ploščic. Nizka stopnja je lahko tudi znak puščanja na zavornem sistemu, v tem primeru dolivanje zavorne tekočine samo zavlačuje neizbežno popravilo. Če se nizek nivo zavorne tekočine ponavlja, odpeljite avto svojemu mehaniku ali uradnemu serviserju na podrobnejši pogled zavornega sistema.

5. Operite in povoskajte avto. Cestna sol in umazanija iz staljenega snega sta težka za lak, barvo in podvozje. Pred začetkom poletja je najboljši čas, da svoje vozilo natančno očistite.

6. Osvetlitev. Preglejte vse luči in žarnice; zamenjajte odslužene žarnice, redno čistite umazanijo in insekte iz vseh luči. Da bi preprečili praske, pri brisanju nikoli ne uporabljajte suhe krpe.

Vir: P. U.