• C Novo mesto
  • 13:06
  • Sob, 27.11.2021

Privoščite si regrat v solat’

Regrat je že stoletja znan po svojih zdravilnih lastnostih, a smo nanje v poplavi farmacevtskih izdelkov kar malce pozabili: s koreninami so zdravili želodčne in presnovne težave, vnetja, očesne bolezni in težave s kožo, grenčine v njem čistijo kri in nižajo raven sladkorja v krvi, krepi odpornost itd. Ima le eno slabo lastnost, treba ga je nabrati!

Ste se letos že najedli regrata? Najbrž ga ni nikoli dovolj, konec koncev je njegova sezona dokaj kratka, nabiramo ga nekje od začetka marca do sredine aprila, nato pa gre v cvet in je pregrenak. A niti tedaj ne postane nebodigatreba, saj lahko izkoristimo druge blagoslove, ki jih ponuja navadni regrat. Ampak pojdimo od začetka.

Spomladi marsikdo komaj čaka, da se bo lahko s košarico in nožkom sprehodil po travnikih, njivah in ob poteh ter nabral regratove liste. No, večina najbrž bolj željno pričakuje tisti drugi del – regratovo solato s krompirjem, jajci ali prepraženo slanino, ocvirki, nekateri se navdušujejo nad juho, liste lahko uporabimo podobno kot špinačo, jih blanširamo, ali pa jih posušimo in uporabimo za čaj. S takšno popestritvijo jedilnika boste veliko naredili za svoje zdravje, saj je regrat, torej listi, cvet in korenina, zakladnica koristnih snovi, cenjen pa je tudi v zdravilstvu. V Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je denimo razvrščen v kategorijo zdravilnih rastlin, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.

Listi so bogat vir vitaminov A in C ter mineralov, predvsem kalija, kalcija in železa – zadnjih dveh vsebuje celo več kot špinača! Zaradi grenčin ima diuretične lastnosti, posezite torej po njem, če imate težave z zastajanjem vode v telesu, motnje v delovanju ledvic in težave z mehurjem, po raziskavi iz leta 2001 pomaga sladkornim bolnikom. Vaš zaveznik je tudi, če so vaša šibka točka jetra in če se želite razstrupiti, steroli v listih namreč spodbujajo nastanek in izločanje žolča. Njegove naslednje lastnosti bolje najbolj vesele ženske – pomagal naj bi odpravljati celulit, poleg tega pa menda blaži težave pri endometriozi.

Na cvetove bo treba še počakati

Cvetove nabiramo v drugi polovici aprila in na začetku maja, in to v suhem vremenu, po možnosti dopoldne. Največ koristnih snovi je v še ne popolnoma razprtih, uporabni so tudi cvetni popki, vložimo jih v kis podobno kot kapre oziroma kisle kumarice. Cvetove, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa in blagodejno delujejo pri blagem vnetju mehurja in sečnih poti, čim hitreje porabimo, saj hitro venijo pa tudi odstranjevanje cvetne čaše bo potekalo hitreje, kot če to poskušamo narediti naslednji dan. Lahko jih posušimo za čaj, suhe spravimo v steklen kozarec, lahko pa pripravimo regratov sirup, ki, pozor, ni regratov med. Tega poznajo predvsem v Italiji in gre dejansko za med kot čebelji pridelek, sirup pa pripravimo na dva načina: v večji stekleni kozarec nalagamo plast cvetov in plast sladkorja, postopek ponovimo, dokler ne napolnimo kozarca oziroma nam zmanjka sestavin. Kozarec damo na sonce, in ko se sladkor stopi, imamo odlično domače zdravilo, ki ga uporabljamo za izboljševanje prebave, splošnega počutja in izboljšanja krvne slike, poleti ga denimo mešamo z mineralno vodo in dobimo osvežilni napitek, zelo pa pomaga tudi pri kašlju in prehladnih obolenjih – pozimi vsako jutro zaužijemo eno žličko, lahko pa z njim sladkamo čaj ali ga namažemo na kruh.

Za drugi način potrebujete 400 g regratovih cvetov, liter in pol vode, dve olupljeni limoni in 4 kg sladkorja (lahko rjavega). Cvetove (samo rumeni del) s kolobarji limone na nizki temperaturi kuhamo v vodi dobre pol ure, ekstrakt precedimo čez gazo in dodamo sladkor. Vse skupaj kuhamo približno 2 uri na 40 stopinjah, da se sladkor stopi in sirup zgosti. Vroč sirup prelijemo v steklene kozarce.

Korenine nabiramo med majem in junijem ali med avgustom in oktobrom, pri tem pa moramo biti previdni, da jih ne poškodujemo preveč in bi zdravilni sok stekel ven. Sušimo jih na soncu ali v pečici ter jih stremo ali zmeljemo. Prevretek uporabljajo kot nadomestek kave ali čaja, ki krepi odpornost, pogosteje pa uživamo čaj, ki pomaga pri prebavnih težavah.

Pripravila: A. S.