• C Novo mesto
 • 20:51
 • Pon, 25.09.2023

Ste že izkusili pumptrack?

Pumptrack

Pumptrack poligon oziroma tlačilni/grbinasti poligon je pravzaprav kolesarska steza, ki jo sestavljajo grbine, doline in zavoji.  Vse to je med seboj ritmično povezano v krožno celoto, ki omogoča, da staro in mlado doživi pestro kolesarsko izkušnjo tudi na površinah, ki niso ravno velike.

Pumptrack je tako kot nalašč za različne vrste koles, rolerje, rolke, pa tudi skiroje. Primeren je za kolesarje, ki imajo različno stopnjo predznanja. Na takšni progi se človek namreč lahko šele uči vožnje s kolesom, na njej pa lahko vadijo tudi prekaljeni kolesarksi mojstri, saj je kolesarjenje precej intenzivno.

Pumnptruck steza je steza, po kateri se ne premikamo tako, da se odrivamo in vrtimo pedala, temveč tako, da premikamo telo navzgor in navzdol. Ta način porivanja je res inovativen in loči pumptrack od vseh ostalih kolesarskih stez.

Seveda ima tudi pumptrack poligon svoja pravila, eno je na primer takšno, da se morajo uporabniki pravilno gibati po stezi. Voziti se morajo z enim izmed pripomočkov s kolesi. Najbolje je seveda takrat, ko se uporablja prav namensko kolo za pumptrack, a v upoštev pridejo tudi navadna kolesa, kotalke, rolke, skiro, poganjalček in podobni pripomočki. Na progi se lahko dosežejo zelo velike hitrosti. Čeprav pogosto prihaja do vožnje v skupini, proga vseeno ni namenjena vzporedni vožnji več kolesarjev. Tudi vožnja v nasprotnih smereh ni dovoljena, prav tako pa se je po stezi lahko nevarno voziti takrat, ko sta zunaj led in sneg.

Vse, kar smo do sedaj našteli, lahko pripelje do manjših ali večjih padcev. Ker je pumptrack razmeroma nova športna dejavnost, ustrezna varnostna pravila še ne obstajajo, zato se morajo smiselno uporabljati pravila za igranje na otroških igralih in podobno.

Pumptrack steza: pravila za čim manj poškodb:

 • Na stezi naj bodo odpravljeni vsi vzroki za padec. S tem mislimo na ustrezno konfiguracijo proge, ustrezno hrapavo površino proge ter seveda na redno vzdrževanje in čiščenje proge.
 • Potrebno je zmanjšati tudi možnost trdega padca na tla oziroma udarca ob padcu. Zato je potrebno odstraniti različne ovire ob poligonu, tu mislimo na kakšne skale ali drevesa in podobno.
 • Prav vse, ki uporabljajo pumptrack stez,o je potrebno obvestiti o pravilnem in varnem načinu uporabe steze. Postaviti je potrebno opozorilne table, uporabljati zaščitne čelade, imeti popoln nadzor nad otroki.
 • Upravljalec proge mora imeti stalen nadzor nad progo ter jo redno pregledovati in vzdrževati.

  Pumptrack

Prednosti pumptrack prog se torej skrivajo v tem, da so namenjene prav vsem starostnim skupinam, ponujajo pa odličen in zabaven trening tako za začetnike kot tudi izkušene kolesarje. Kolesarje začetnike bo proga vzpodbujala, da bodo s pomočjo pravilnega gibanja rok in nog pridobivali na hitrosti in poskusili čimprej skleniti celoten krog. Bolj izkušenim in zahtevnim pa bo predstavljala zanimiv izziv ob preskakovanju grbin, vožnji čez ovire po zadnjem kolesu in iskanju neobičajnih linij.

Cilj pumptrack proge je v tem, da celotno progo prevozite izključno samo s “pumpanjem”, brez dodatnega poganjanja, pri tem pa iz kroga v krog dobite večjo hitrost. S tem se nam izboljša tudi koordinacija gibanja na telesu, poveča kondicija in – kar je najbolj pomembno – pri tem se vrhunsko zabavamo.

Da boste progo pravilno uporabljali, sledite naslednjim navodilom:

 • Sledimo ritmu proge.
 • Kolesa naj bodo neprestanoma v stiku s podlago.
 • Naše roke in noge naj delujejo usklajeno.
 • Imejmo lahek sprednji del telesa in težek zadnji del (to je pumpanje).
 • Zgornji del telesa, še posebej ramena, naj bodo stalno v isti ravnini.

Katere so najbolj pogoste napake, ki jih delamo na pumping progi?

 • Naše roke in noge so neusklajene.
 • Ni potrebnega razbremenjevanja in obremenevanja (pumpinga).
 • Napačno gibamo celo telo.
 • Imamo nepravilni timing.

Prav tehnika je tista ključna stvar, ki jo potrebujemo pri kolesarjenju, da se lahko varno peljemo. Bolja tehnika nam omogoča.. Tehnika pa je povezana predvsem s tremi gibalnimi sposobnostmi, to so .. Izboljšanje teh treh sposobnosti bo vplivalo tudi na izboljšanje tehnike kolesarjenja.

Pumptrack spodbuja aktiven življenjski slog in trajnostno mobilnost!

Pumptrack

V Sloveniji je že več kot 20 pumptrack poligonov in številka pridno raste. Tako jih najdemo na številni območjih po celi državi.

Notranjsko – primorska regija

ILIRSKA BISTRICA

OREHEK PRI POSTOJNI

Obalno – kraška regija

IZOLA

LUCIJA

Goriška

ŠEMPETER PRI GORICI

AJDOVŠČINA

BOVEC

Pomurje

MURSKA SOBOTA

ODRANCI

Gorenjska

GORENJA VAS

Osrednjeslovenska

LJUBLJANA ŠIŠKA

LJUBLJANA RUDNIK

KAMNIK

MEDVODE

DOMŽALE

Podravje / Štajerska

MARIBOR

RUŠE

PTUJ

Dolenjska

DOLENJSKE TOPLICE

IVANČNA GORICA

Koroška

MEŽICA

RADLJE OB DRAVI

Posavje

SEVNICA

Zasavje

ZAGORJE

Pripravila: Monika M.

 

Ste že izkusili pumptrack?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.