• C Novo mesto
  • 01:46
  • Pon, 15.04.2024

Računalniški servis opravite kar na svojem kavču

Počasen računalnik lahko povzroči kar nekaj sivih las, zlasti kadar ste zasuti z delom in ga morate opraviti hitro ter kvalitetno. Sčasoma se v računalniku nabere toliko različnih stvari, da je treba opraviti dober računalniški servis, a z nekaj koraki lahko veliko postorite kar sami.

Tako kot servis potrebuje vaš jekleni konjiček, tako vam bo prav prišel tudi računalniški servis na domu. A ne takšen, pri katerem dobro plačate računalničarja. Kaj je torej dobro vsake toliko časa narediti, in to kar na domačem kavču?

Počasen računalnik bo spodbudilo že pet minut dela

Če ste zelo zasedeni in imate za prvo nujo le nekaj minut časa, preglejte stvari, ki jih opazite že na prvi pogled. Počasen računalnik je morda takšen postal zato, ker imate prepolno namizje ali pa preprosto preveč podatkov, ki so shranjeni na disku. Brisanje in organiziranje datotek vam lahko vzame le nekaj minut, še hitreje pa boste to opravili, če boste stvari, ki jih ne potrebujete vsak dan (stare seminarske naloge, fotografije, glasbo …) shranili na zunanji disk, če ga imate. Ta komponenta je tudi sicer zelo dobrodošla, saj lahko na njej ustvarite varnostno kopijo vaših podatkov. To vam lahko v časih, ko je lahko heker že sosedov najstnik, pride zelo prav. Računalniški servis na domu boste učinkovito začeli tudi, če boste izpraznili koš in mapo s prenosi.

Vam počasen računalnik dela sive lase? Poskusite nekaj preprostih potez.

Vam počasen računalnik dela sive lase? Poskusite nekaj preprostih potez.

Aplikacije

Moderni svet je preprosto prezasičen z aplikacijami, kar velja zlasti za tablične računalnike in pametne telefone, ki so postali že skoraj zmogljivejši od klasičnih prenosnikov. Počasen računalnik se bo morda podvizal, če boste izmed vseh mogočih aplikacij, ki ste jih nanj naložili, obdržali le tiste, ki jih zares uporabljate. Raziskave so namreč pokazale, da v resnici uporabljamo le 20 odstotkov naloženih aplikacij, vse ostalo pa imamo naloženo kar tako. In počasen računalnik postane resničnost. To velja tudi za nepomembne programe, s katerimi ne veste, kaj bi sploh počeli, poleg tega lahko ta nasvet uporabite tudi na pametnih telefonih in tablicah.

Znebite se tistega, česar ne potrebujete

Kvaliteten računalniški servis, ki ga lahko opravite na svojem domu, zajema tudi izpraznitev predala, polnega starih kablov, telefonov in delov naprav, ki jih ne uporabljate več, ali pa ste jih dobili v kakšnem kompletu, vendar od njih nimate nobene koristi. Tudi elektroniko se da reciklirati, zato jo lahko odnesete kakšnemu društvu, ki jo potrebuje, odsluženi telefon lahko otroku pomeni pravo bogastvo, morda pa iz kablov in drugih delov sestavite kaj novega. Tudi če boste vse skupaj odnesli na zbirno mesto tovrstnih odpadkov, si boste naredili veliko uslugo.

Fotografije

V času porasta pametnih telefonov so digitalne fotografije postale sredstvo za polnjene računalnikovega spomina. Počasen računalnik boste lahko spodbudili tudi tako, da fotografije, kakor smo že omenili, morda shranite na zunanji disk ali pa jih zaupate kakšnemu spletnemu shranjevalniku. Fotografije urejajte sproti in ne enkrat letno, ob tem pa na ustrezen način poskrbite tudi, da jih boste z lahkoto našli.

Preglejte tudi družabna omrežja

Družabna omrežja so sicer stvar spleta, a redni računalniški servis na domačem kavču naj vseeno zajema tudi pregled facebooka, twitterja, instagrama in drugih omrežij. Morda ste v navalu všečkali kar nekaj strani, ki jih sicer ne bi, morda ste sprejeli za prijatelja prav vsakega, ki vam je prošnjo poslal. A svojo časovnico boste naredili veliko bolj pregledno in zanimivo, če se boste vsake toliko časa sprehodili med svojimi virtualnimi prijatelji ter stranmi. In obdržali le tiste, za katere vam je res mar ali pa vam prinašajo koristi. Ob tem pa ne pozabite na ustrezno zaščito osebnih podatkov s primernimi gesli ter zaklepanjem.

Hitri računalniški servis kar doma? Zakaj pa ne!

Hitri računalniški servis kar doma? Zakaj pa ne!

Elektronska pošta

Ko začnemo govoriti o bazi nepotrebnih informacij, ki le jemljejo prostor, kmalu pridemo tudi do elektronske pošte. Preglejte, kje vse ste se prijavili na elektronske novice, ki jih sploh ne prebirate, in kje vse ste vpisali svoj elektronski naslov. Po navadi se v spodnjem delu sporočila lahko tudi odjavite, sicer pa – da bo vse skupaj bolj pregledno – lahko sporočila arhivirate na primer tudi časovno, da jih boste kasneje lažje našli. Računalniški servis doma naj tako zajema tudi pregled elektronske pošte.

Morda staromodno, a še vedno deluje

Če računalnik kar naenkrat začne delati zelo počasi, boste kratkoročno rešitev morda dosegli tako, da ga za nekaj časa izklopite. Prav tako računalnik redno izklapljajte, saj se bo le tako res izklopil in vas počakal tako, kot ste ga pustili. Izklapljanje je potrebno tudi zaradi nalaganja potrebnih posodobitev, kar ste sami najbrž tudi že opazili.

Našteli smo nekaj nasvetov za domači računalniški servis, za katerega ne potrebujete denarja niti kakšnih posebnih znanj. Z nekaj koraki lahko počasen računalnik tako začne delovati hitreje, a če so težave resnejše narave, potem za nasvet raje vprašajte še koga.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay