• C Novo mesto
  • 19:57
  • Pon, 15.04.2024

Radarska slika padavin: s pomočjo dveh radarskih postaj do napovedi vremena  

Radarska slika padavin je slika, ki prikazuje prisotnost in intenziteto padavin na nekem določenem območju. Pri meteorologiji in napovedovanju vremena je nujno vedeti, koliko padavin bo padlo na določenem območju, da lahko po potrebi sprejmemo preventivne ukrepe v primeru nevarne situacije.

Za to obstaja nekaj naprav, s pomočjo katerih lahko spremljamo aktualno dogajanje, in ki prikazujejo in vzdržujejo stalno spremljanje padavin na določenem območju. Ena izmed teh naprav je radar padavin. S pomočjo radarske slike padavin lahko spremljamo tudi smer potovanja predvidenih padavinskih oblakov in neviht, kar je izrednega pomena, ko je potrebno hitro ukrepanje.

Beseda radar izhaja iz angleške kratice radio detection and ranging. To pomeni “radijsko zaznavanje in določanje razdalje”. Merilniki hitrosti so postavljeni marsikje, na različnih višinskih točkah. V meteorologiji se uporabljajo različne vrste radarjev za spremljanje stanja v višjih plasteh ozračja in spoznavanje razvoja atmosferskih sistemov.

Zakaj je radarska slika padavin sploh pomembna?

Radar uporablja sistem elektromagnetnih valov, s katerimi se lahko meri razdalje, smeri, nadmorske višine in hitrosti objektov, tako statičnih kot tistih, ki se premikajo. Na ta način lahko strokovnjaki z različnih področij spremljajo vozila, letala in ladje. Z vidika meteorologije in vremena se radarji uporabljajo za vrednotenje meteoroloških formacij in spremljanje stalnega spreminjanja smeri gibanja oblakov.

Delovanje radarjev je povsem preprosto. Generirajo radijski impulz, ki se odbije v določeni tarči in ga sprejmejo z istega položaja kot oddajnik. Zahvaljujoč temu je mogoče pridobiti veliko količino informacij o položaju oblakov, njihovi gostoti in obliki, ali rastejo, ali bodo povzročili določeno vrsto padavin itd. Z radarskih slik se da razbrati tudi informacije glede morebitne toče ter tako obvestiti državljane in pravočasno poskrbeti za čim manjšo izpostavljenost ljudi in vozil na območju neviht.

Meritve za radarske slike padavin opravlja meteorološka služba Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) na dveh lokacijah – en vremenski radar je postavljen na Lisci, drugi pa na Pasji ravni. S pomočjo teh dveh radarjev se nato izdelujejo radarske slike padavin, ki prikazujejo potek in razporeditev padavin, izmerjenih na vsakih 5 minut.

Kako interpretiramo različne barve na radarski sliki? Barve, ki jih najdemo v legendi, označujejo jakost izmerjenih padavin. Modra barva prikazuje rahle padavine, zelena zmerne padavine, rumena in oranžna pa močne padavine. Ko je na radarski sliki prisotna rdeča barva, ta napoveduje zelo močne padavine, vijolična barva pa celo verjetno prisotnost toče.

Interpretacija radijskih slik

Po opravljenih meritvah s padavinskimi radarji dobimo kot rezultat padavinske slike z vsemi pridobljenimi informacijami, s pomočjo katerih lahko kasneje tudi napovemo smer in jakost padavin na določenem območju. Radarske slike padavin imajo na desni strani legendo, ki označuje vrednost barve glede na odbojnost vode. Glede na vrsto oblaka, ki je prisoten na nebu, je potem na radarski sliki mogoče videti in razbrati različne barve.

Stratukumulusni oblaki so nizki oblaki sestavljeni iz vode. Ker so po celotni površini sestavljeni iz vodnih kapljic, ki so zelo majhne, posledično oddajajo zelo nizek signal. Po navadi se takšni oblaki pojavljajo pri gibanju in mešanju zraka v spodnjih plasteh ozračja.

Naslednja vrsta oblakov so altokumulusni oblaki. Gre za srednje visoke oblake, ki imajo dovolj visoko stopnjo zmrzovanja, da so večinoma sestavljeni iz ledenih kristalov in super ohlajenih vodnih kapljic. Zaradi ledenih kristalov je signal, ki ga dobi radar, večji. Lahko so med seboj spojeni ali pa tudi ne. Zaradi svoje gostote imajo velikokrat tudi moč, da zasenčijo sonce.

Iz radarske slike razberemo tudi padavine. Ko vremenoslovci napovejo, da bo na določenem območju deževalo, je to zato, ker radarska slika padavin pokaže, kako ledeni kristali v ozračju rastejo, dokler na neki točki ne začnejo padati. Radarska odbojnost se poveča, ko se ledeni kristali topijo v vodi, ker je dielektrična konstanta tekoče vode večja od dielektrične konstante ledu.

Na koncu sledijo še stratukumulusni oblaki z rahlimi nalivi. Te oblake je mogoče videti, če je stratokumulus debel več sto metrov. Ko se to zgodi, nastanejo majhne kapljice, ki se lahko povečajo, če se atmosferska nestabilnost nadaljuje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Facebook