• C Novo mesto
  • 11:52
  • Pon, 24.01.2022

Raziskava pokazala, da se najpogosteje razidejo pari, ki so se spoznali na tak način

Ljudje se lahko zaljubimo praktično za vsakim vogalom; v službi, šoli, na počitnicah, v lokalu … Novodobni načini zmenkovanja in različne spletne aplikacije za zmenke pa možnosti spoznavanja boljše polovice še dodatno razširijo. Naenkrat nič več ni ovira, niti razdalja. Prek spleta se lahko spoznata bodoča partnerja, ki zaenkrat živita na nasprotnih koncih sveta. Kako pa se obnesejo takšna razmerja? Najnovejša raziskava je pokazala, da ima način, kako in kje sta se partnerja spoznala, ogromen vpliv na trdnost razmerja in na to, kako dolgo bo trajalo.

Največ možnosti za ločitev imajo pari, ki so se spoznali prek spleta

Pri Marriage Foundation so opravili raziskavo, ki je pripeljala do ugotovitve, da na to, kako srečna bo zveza, vpliva med drugim tudi način, kako sta se partnerja spoznala. V raziskavi je sodelovalo 2000 poročenih oseb, starih nad 30 let. Sodelujoči so svojega partnerja oziroma partnerico spoznali bodisi prek prijateljev ali družine, na fakulteti bodisi prek spleta. Raziskava je pokazala, da je v prvih treh letih zakona verjetnost za ločitev kar šestkrat višja pri parih, ki se niso spoznali v živo, ampak prek spleta. Tudi po sedmih letih zakona imajo pari, ki so se spoznali prek spleta še vedno za 7 % več možnosti, da se bodo ločili, v primerjavi s tistimi, ki so svojega partnerja spoznali v živo.

Poleg tega pa je raziskava pokazala, da so na dolgi rok (po 10 letih zakona) na prvem mestu glede možnosti za ločitev pari, ki so se spoznali v službi. Šele nato sledijo pari, ki so se spoznali prek spleta, potem pari, ki so se spoznali v lokalu oziroma restavraciji. Najmanj možnosti za ločitev po 10 letih zakona imajo pari, ki so se spoznali prek družine ali prijateljev.

Zakaj se pari, ki so se spoznali prek spleta, pogosteje ločujejo?

Raziskava poda zelo logičen odgovor; pari, ki se spoznajo prek spleta, se ne spoznajo vedno dovolj dobro, da so prepričani, da so kompatibilni drug z drugim. Velikokrat se poročijo, ko se še ne poznajo dovolj, zato je več možnosti, da bo zakon propadel. Medtem se pari, ki so se spoznali prek prijateljev ali družine, poznajo že bolje, medtem spletejo posebne vezi in gradijo na odnosu že pred poroko. Zato je več možnosti, da se bo njihov zakon obnesel.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Unsplash