• C Novo mesto
  • 06:25
  • Tor, 18.05.2021

Razvijajo pršilo za nos, ki bi ga lahko uporabili kot dodatek cepivu proti koroni

Avstralsko biotehnološko podjetje Ena Respiratory poroča, da je pršilo za nos, ki ga razvija, njegov namen pa je izboljšati človeški imunski sistem kot del boja proti prehladu in gripi, znatno zmanjšalo raven virusa, ki povzroča Covid-19.

V izjavi podjetja sporočajo, da so slednje ugotovitve pokazali rezultati nedavne študije na živalih. Študija, izvedena pod okriljem Angleške agencije za javno zdravje, je bila izvedena na belih dihurjih in je pokazala, da je izdelek z imenom INNA-051, ki se lahko uporablja kot dodatek cepivu, zmanjšal raven virusa, ki povzroča Covid-19, do 96 odstotkov.

Podjetje je še napovedalo, da bo na testiranje zdravila INNA-051 na ljudeh, pripravljeno v slabih štirih mesecih, pred tem pa mora biti sprejeta regulativna odobritev. V razvoj pršila je bilo vloženih 8,24 milijona dolarjev. Med vlagatelji so Brandon Capital Ltd, avstralska vlada, pokojninski skladi in biotehnološki velikan CSL Ltd CSL.AX.

Zaskrbljujoče številke

Več podjetij po vsem svetu si prizadeva razviti cepivo proti koronavirusu. Avstralija je sklenila dogovore z nekaterimi farmacevtskimi podjetji, da bi milijarde vložila v potencialna cepiva za Covid-19, ki je doslej po vsem svetu ubil okoli milijon ljudi. Do zdaj je bilo v Avstraliji 875 smrtnih primerov in nekaj več kot 27.000 okužb s koronavirusom, kar je veliko manj kot v drugih razvitih državah.

Po vsem svetu je bilo uradno diagnosticiranih več kot 32,9 milijona primerov okužbe, od katerih je bilo do danes ozdravljenih vsaj 22,5 milijona. Svetovna zdravstvena organizacija je izrazila zaskrbljenost, da bi lahko pandemija ubila tudi dva milijona ljudi, če si svet ne bo več prizadeval zavirati širjenje virusa in poziva k pravični distribuciji prihodnjih cepiv.

Pripravila: N.P., Foto: Pexels