• C Novo mesto
  • 17:05
  • Čet, 11.08.2022

S temi triki boste dosegli zdravo privlačno zagorelo kožo

podčetrtek

Si želite privlačne zagorele kože? Ko se boste letos vrnili z dopusta, vam bodo vsi sodelavci zavidali vašo zagorelo polt. Vse, kar morate narediti, je, da sledite spodnjim trikom. In seveda ne pozabite, da prekomerno izpostavljanje UV žarkom ni zdravo.

Uporabite orehovo olje

Orehovo olje ni le odlično za uživanje, ampak pozitivno vpliva tudi na vaše lase in kožo. Spodbuja cirkulacijo, deluje proti celulitu in staranju kože, vlaži kožo ter ji daje poseben sijaj. Uporabljate pa ga lahko tudi kot zaščito pred UV žarki, ko sončni žarki niso premočni. S hlajenjem namreč ščiti vrhnjico kože, hkrati pa pospešuje zagorelost. Orehovo olje vsak dan vtrijte v kožo pred sončenjem in hitro boste opazili razliko. Vendar previdno z uporabo, saj zaradi temno rjave barve pušča madeže na oblačilih.

Ne pozabite na kremo z zaščitnim faktorjem

Kljub temu, da si želite, da vaša koža porjavi, nujno uporabljajte sončno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem. Na voljo so številna olja in kreme za porjavitev brez zaščitnega faktorja, ki obljubljajo popolno zagorelost, vendar nikar ne posegajte po njih, kadar veste, da boste dlje časa izpostavljeni soncu. Sončno kremo nanesite dvajset minut pred sončenjem in počakajte, da se vpije.

Uživajte živila, ki vsebujejo beta karoten

Živila, kot so korenje, sladki krompir ali ohrovt, vam lahko pomagajo do zagorele kože tudi brez sončenja. Nekatere raziskave kažejo celo, da lahko uživanje živil z beta karotenom pomaga ljudem, ki imajo težave s fotofobijo.

Previdno izbirajte čas, kdaj se izpostavljate soncu

Sonce je običajno najmočnejše med dvanajsto uro opoldne in tretjo uro popoldne. Res je, da boste takrat tudi najverjetneje najbolj porjaveli, vendar previdno. V tem času imate tudi največ možnosti, da vas sonce opeče in poškoduje vašo kožo, kar je lahko zelo nevarno. Zato se soncu raje izpostavljate zjutraj in v poznejših popoldanskih urah.

Uživajte živila, ki vsebujejo likopen

Več raziskav je pokazalo, da likopen ščiti kožo pred UV žarki in pripomore k lepši zagorelosti. Živilo, ki vsebuje največ likopena, je paradažnik, bogat vir likopena pa je tudi lubenica.

Na soncu se ne zadržujte predolgo

Prvič, pretirano izpostavljanje sončnim žarkom ni zdravo. Drugič, vsak posameznik ima mejno točko, do katere koža tvori melanin, pigment, ki je odgovoren za porjavitev. Običajno je to časovni razpon od dve do tri ure. Po tem času vaša koža ne bo temnejša, zato nikar ne pretiravajte.

Poskrbite za ustrezno hidracijo kože

Če želite zagorelo polt tudi obdržati, je pomembno, da ustrezno negujete kožo. Po kopanju se oprhajte in na kožo nanesite vlažilno kremo oziroma olje, ki je primerno za po sončenju. Poskrbite, da to postane rutina.

Izogibajte se dolgim vročim prham

Res je, da je poletje, a kljub temu marsikomu še vedno prijajo dolge vroče prhe. Vroča voda spodbudi luščenje kože, zaradi česar boste hitreje izgubili barvo. Izogibajte se tudi nepotrebnemu drgnjenju kože ob prhanju, saj s tem ne boste izgubili le barve, ampak lahko kožo tudi razdražite in poškodujete.

mkt sevnica