• C Novo mesto
  • 08:05
  • Tor, 15.06.2021

Se znate pravilno odzvati na dejanja drugih?

Dejstvo je, da ne moremo vplivati na to, kaj bodo drugi govorili, počeli in kako se bodo obnašali do nas, zato se je s tem nesmiselno obremenjevati. Imamo pa v rokah to moč, da nadzorujemo svoje reakcije na besede in dejanja drugih.

Učitelj je vprašal učence: “Če nekomu ponudim darilo, pa ga ta oseba odkloni, komu pripada darilo?” Eden od učencev je odgovoril: “Tistemu, ki je darilo ponudil.” Učitelj je pojasnil, da enako velja, če nas nekdo žali, je jezen na nas ali zavisten. Na nas je, ali se bomo odzvali na čustveno stanje drugih ali bomo postavili meje.

Nihče torej nima te moči, da bi nam pokvaril dan in nas spravil v slabo voljo. Mi smo tisti, ki se odločamo, kaj bomo naredili s tistim, kar nam nekdo pokloni.

Reakcija na besede drugih je v naših rokah

Če nas nekdo užali, si lahko to jemljemo k srcu in pustimo, da bomo zaradi tega žalostni in potrti. Lahko se razjezimo in mu vrnemo milo za drago. Vendar je najbolj zrela poteza ta, da dvakrat vdihnemo, premislimo o tem, kar nam je nekdo povedal, zadevo ovrednotimo in se nato odločimo za nevtralen odziv. Reakcija na kakršnokoli dejanje drugih je vedno v naših rokah.

Običajno se na negativne besede in dejanja drugih odzovemo z žalostjo ali jezo zato, ker je ta že v nas in samo čaka na to, da jo bo aktiviral zunanji sprožilec. Da ne bi podlegli zunanjim vplivom, moramo imeti veliko mero samodiscipline. Predvsem je pomembno, da se odvadimo burnih odzivov v afektu. Ko se nam torej zgodi nekaj slabega, se najprej za trenutek ustavimo, preučimo situacijo, nato pa izberimo najbolj ustrezno reakcijo.

Dejstvo je, da bomo z negativnim odzivom težko rešili kakršnokoli situacijo. Nasprotno pa miren odziv lahko blagodejno vpliva tudi na človeka, ki nas je želel užaliti ali razjeziti. Pričakoval je namreč, da se bomo odzvali na enak način kot on. Z mirnim odzivom ga presenetimo. Damo mu vedeti, da ne bomo kar tako podlegli. Hkrati pa pomagamo tudi njemu, da spregleda svoje besede in dejanja in da uvidi, da obstaja tudi miren način reševanja nesporazumov. Če boste dovolj dolgo vztrajali pri svojem odzivu, vam bo najverjetneje kmalu sledil tudi sogovornik. S tem boste naredili nekaj dobrega tako zase kot za njega.

Pripravila: P.K.