• C Novo mesto
  • 03:38
  • Čet, 30.05.2024

Spomladanska utrujenost

saso avsenik

Pomlad prinese daljše dneve in več sonca in vsi zaradi tega dobimo nek pozitiven in optimističen občutek, kljub temu pa marsikdo v teh pomladnih dneh občuti izčrpanost, zaspanost, pomanjkanje energije in brezvoljnost.
Pri nekaterih se pojavi tudi občutljivost na vremenske spremembe, omotičnost, razdražljivost, glavobol ali bolečine v sklepih. Kljub zadostnemu spanju se počutimo zaspano ter bi le počivali in spali. Vse te simptome lahko opišemo z eno besedo – spomladanska utrujenost.

Vzroki za spomladansko utrujenost niso v celoti pojasnjeni, strokovnjaki se nagibajo k teoretičnim razlagam, pri čemer se sklicujejo na naslednje dejavnike.

Porušeno hormonsko ravnovesje
Pozimi so v našem telesu aktivni drugi hormoni kot v pomladnih mesecih, zato je nenadna spomladanska utrujenost lahko posledica hormonskega neravnovesja. Čez zimo se telesne rezerve seratonina – hormona sreče – izčrpajo in zaradi pomanjkanja svetlobe v telesu prevladuje melatonin, tako imenovan spalni hormon. Spomladi, ko se dnevi daljšajo in v naša življenje priteče več svetlobe, se razmerje teh dveh hormonov začne obračati. Ko se hormona uravnovesita, se tudi naše razpoloženje izboljša in je bolj stabilno. Telo se prilagaja tudi z zvečanim sproščanjem endorfinov, z več testostena in estrogena (spolna hormona) se poveča tudi želja po spolnosti (pri živalih paritveni nagon).
Nihanje temperatur
V spomladanskih mesecih temperature hitro nihajo med enim in drugim ekstremom. Jutra in večeri so hladni, čez dan se ozračje močno segreje. Pridejo dnevi, ko je že zelo toplo, nato pa se situacija nenadoma obrne in dežuje, temperature padejo. Ljudje se moramo tako psihično kot fizično – z načinom oblačenja – spremembam prilagoditi. Pri višjih temperaturah se naše telo začne ohlajati, žile se razširijo, krvi tlak pade. Nenaden padec tlaka se lahko kaže kot omotica, utrujenost ali slabost.

Slabe zimske razvade
Pozimi se navadno manj gibamo in več jemo. Telo si nabira zaloge in na našem jedilniku prevladujejo maščobe in ogljikovi hidrati, običajno je manj ali premalo vitaminov in mineralov. Z dvigom temperatur in prihodom pomladi pa se na našem jedilniku pogosteje znajdejo tudi beljakovine, z večjim užitkom preizkusimo sadje ali zelenjavo. Če se pozimi nismo veliko gibali in spomladi začnemo z novo športno aktivnostjo, hkrati pa zamenjamo prehrano, se v našem telesu pospeši tudi metabolizem, ki porabi več energije in kot posledico lahko čutimo spomladansko utrujenost.
Spomladanska utrujenost se hitreje prime ljudi, ki se čez leto ne gibajo in pogosto le sedijo. Pogosteje se pojavi pri debelih ljudeh, pri starejših in pri tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem. Če spomladanska utrujenost v več tednih ne mine, obstaja možnost da se vas je lotila depresija. Simptom utrujenosti se pojavlja tudi pri težavah s ščitnico, pri različnih kroničnih obolenjih, pri ženskah v rodni dobi pa tudi v primeru nosečnosti.

Kako si lahko pomagamo?
Če utrujenost ni simptom kake druge resnejše težave, je najboljši recept proti spomladanski utrujenosti zdravo prehranjevanje in veliko gibanja. Pri premagovanju utrujenosti največ lahko naredimo sami.
• Pri zdravi prehrani upoštevamo načela različne in pestre prehrane, ne pozabimo na dovolj sadja in zelenjave. Telo spomladi potrebuje veliko vitamina C, da se okrepi imunski sistem in nas varuje pred različnimi obolenji. Ogljikovi hidrati nam dajejo energijo – zdrava izbira le-teh so polnozrnati kruh, neoluščen riž, polnovredne testenine.
• Včasih uravnotežena prehrana ni dovolj, da zadostimo vsem potrebam organizma po vitaminih in mineralih. Uživanje vitaminskih dodatkov lahko pri tem pomaga. Pri utrujenosti običajno pomagajo vitamin B12, B1,B2, B6, C, D. Magnezij blagodejno deluje proti stresu in zavira izločanje adrenalina.
• Pijte zadostne količine vode. Če organizmu primanjkuje vode, smo bolj utrujeni.
• Urejen ritem spanja – poskrbimo, da vstajamo in hodimo spat vsak dan ob približno isti uri. Tako telesu pomagamo, da se navadi rutine in bolje deluje. Neprespane noči in dolga jutranja poležavanja, ki zelo odstopajo od stalnega ritma, so za telo stres.
• Telesna aktivnost je najboljše zdravilo proti spomladanski utrujenosti. Če še niste v dobri telesni pripravljenosti in so vam športi, kot so kolesarjenje, tek ali rolanje, še prevelik zalogaj, se lahko za začetek večkrat tedensko odpravite na dolge sprehode. Gibanje v naravi in izpostavljenost sončnim žarkom na organizem deluje antidepresivno.
• Sproščanje – med hitrim tempom in polnim urnikom si vzamemo nekaj časa le zase in se umirimo. Počnimo nekaj, kar nas sprošča, najsi bo to branje knjige, poslušanje glasbe ali meditacija.
• Barve vplivajo na naše razpoloženje, zato se spomladi obdajmo z živimi barvami, ki nas napolnijo z energijo. Oranžna barva na primer dokazano izboljšuje razpoloženje.
Ne pozabite na pozitivno mišljenje, druženje s prijatelji in smeh. Ob dobri volji vsakodnevna opravila in obveznosti postanejo nov izziv in ne ovire, ki jih moramo premagovati. Naj vas pomlad očara in vam prikrade veliko nasmeškov na žareča lica!

Vir: Špela Zmrzlikar