• C Novo mesto
 • 16:03
 • Tor, 30.05.2023

Squid Game bi bil skoraj film in druga dejstva, ki jih niste vedeli

Squid Game je že več tednov najbolj priljubljena serija na svetu. Južnokorejska produkcija studia Netflix, ki je premiero doživela prav na omenjeni pretočni platformi, je osvojila srca gledalcev. Devet epizod prve sezone serije, ki jo je ustvaril Hwang Dong-hyuk je 17. septembra pričela s svojim predvajanjem in hitro postala zelo poznana. Kmalu jo je poznal cel svet in pričela je rušiti svojevrstne rekorde. Preverili smo nepoznana dejstva o seriji Squid Game, ki jih niste poznali. Izveste tudi odgovor o Squid Game filmu, drugi sezoni in drugih nadaljevanjih.

Squid Game je bil večkrat zavrnjen scenarij

Ustvarjalec serije Hwanf Dong-hyuk je serijo izdeloval vse od leta 2008. V tistem času ni imel veliko denarja in skrbel je za družino, podobno kot igralci v seriji. Svoje osebne izkušnje tistega časa, ko se je cel svet soočal s krizo, je inkorporiral v scenarij in ga dokončal leto kasneje. Številni producenti in studii so ga zavrnili, saj naj bi bil njegov scenarij preveč nasilen. Sčasoma ga je opazil Netflix in zgodil se je september leta 2019, ko je bilo uradno razglašeno, da bo serija Squid Game tudi nastala.

Serija Squid Game bi bil skoraj film

Ustvarjalec Dong-hyuk je scenarij sprva napisal za film, ki bi bil precej podoben filmu Battle Royale. Kmalu je ugotovil, da vseh idej ne bo uspel spraviti v dve uri filma. Zaradi tega je bila ideja spremenjena iz Squid Game filma v Squid Game serijo. To je omogočalo boljšo razlago likov, zgodbe, iger in celotnega zapleta oziroma zapletov. Namesto dveh ur filma, ki bi jih najverjetneje dobili, smo dobili devet epizod prve sezone, ki rangirajo vse od 32 do 63 minut.

Prva izmed šestih iger, ki so prikazane v seriji Squid Game

Prva izmed šestih iger, ki so prikazane v seriji Squid Game

Maske so simbol kolonij mravelj

Režiser in ustvarjalec je navdih za maske varnostnikov oziroma vojakov našel v kolonijah mravelj. Slednje imajo več vrst mravelj, ki imajo vsaka svoje opravilo in prav tako je v seriji Squid Game. Uniformiranci, ki imajo na čeladah narisan krog so delavci. Tisti, ki imajo narisan trikotnik so vojaki, ki skrbijo za red med igralci. Kvadrat je narisan na čeladah tistih, ki predstavljajo vodje vsake izmed skupin. Vsak izmed njih ima določeno delo in opravilo, ki ga ne sme opustiti ali zamenjati. Če se to zgodi, jih čaka ista usoda kot igralce, ki so izgubili v določeni igri.

Squid Game se skoraj ni imenovala tako

Težko si je predstavljati serijo z drugačnim imenom. Prijatelji, ki to niso. Zahodno krilo, ki je pravzaprav Vzhodno krilo in podobne primerjave. Serija s slovenskim prevodom »Igra lignja« je precej zabavno ime, saj serija v celoti nima nič povezanega z lignji. Leta 2019 je Netflix sporočil, da izdeluje serijo z naslovom »Šest rund«, kar bi bilo veliko bolj primerno ime za zgodbo in vsebino serije. Igralci morajo skozi nekaj krogov oziroma rund različnih iger, kar bi se lepo povezalo s takratnim imenom igre. Producenti so se vseeno rajši odločili za ime kot ga poznamo zdaj.

Serija Squid Game ne pade v posamezne žanre

Mnoge serije so definirane kot komedije, drame ali trilerji. Pogosto se zgodi, da le v nekaj prizorih preskočijo mejo komedije in prikažejo situacijo na zelo dramatičen način. To se ne zgodi s serijo iz Južne Koreje, ki je več žanrov zmešanih v eno serijo. Vse od črne komedije do drame, ki vsebuje dovolj grozovitih trenutkov, da potrebuje dodatne označbe. To je bil tudi cilj ustvarjalca, ko je pisal serijo. »Squid Game je stilski in magneten triler, drama in horor. Užitni trenutki črne komedije poskrbijo za to, da je serija še bolj privlačna kot sicer,« se je glasila ena izmed ocen serije.

Uniforme uslužbencev se razlikujejo predvsem po čeladi

Uniforme uslužbencev se razlikujejo po njihovi vlogi oziroma opravilih, kar je vidno predvsem po čeladi

Najbolj gledana serija na svetu

Ko je Squid Game doživela svojo premiero na Netflixu 17. septembra, jo je v naslednjih osemindvajsetih dneh videlo kar 111 milijonov gledalcev. To je pomenilo, da je postala najbolj gledana serija na Netflixu, ko je govora o premierah serij. Premagala je serijo Bridgerton ustvarjalke Shonde Rhimes, ki so jo v prvih 28 dneh pogledali kar 72 milijonov ljudi. Statistika Netflixa je sicer nekoliko napačna, saj beleži tudi oglede serij, ki trajajo le pet minut in tako ne pomenijo ogleda celotne serije. Vseeno je to izjemen statistični podatek.

Vidni so vplivi koncentracijskih taborišč

Najverjetneje gre za primerjavo in dejstvo, ki ga niste pričakovali, a tudi takšna so. Že druga epizoda Squid Game serije nam prikaže krematorij oziroma prizor, ki jasno nakazuje na to sobo. Ustvarjalci so povedali, da so krematorij modelirali po zgledu krematorijev v Auschwiškem koncentracijskem taborišču. Vsi prizori v seriji, ki nakazujejo na kremiranje umrlih sodelujočih v igrah, so težki in čustveni. Prav zaradi takih prizorov in primerjav serija ni primerna za mlajše otroke.

Celotno prizorišče serije Squid Game je ustvarjeno kot igrišče

Celotno prizorišče serije Squid Game je ustvarjeno kot igrišče

Serija je bila posneta v le enem mestu

Mnoge serije zahtevajo snemanje na več krajih in večjem številu prizorišč, kar pa se ni zgodilo v primeru južnokorejskega hita. Squid Game je bila posneta v le enem mestu, mestu Daejeon, ki leži blizu glavnega mesta Južne Koreje Seoula. Daejeon je peto največje mesto v državi in velja za središče kulture in umetnosti. Prav zaradi tega slovesa je Daejeon tudi mesto, kjer Južna Koreja v večinskem deležu posname svoje izdelke filmske industrije. Med drugim je bil v tem mestu posnet tudi južnokorejski film Vlak do Busana (Train to Busan op. p.).

Squid Game skladbe so že na voljo

Tako imenovani »soundtrack« oziroma glasbena podlaga serije je na voljo že od premiere prvega dela. Skladb je dvajset, gibajo pa se vse od klasične glasbe do novejših slogov. Med skladbami je tudi tista, ki jo je leta 1796 Franz Joseph Haydn napisal za trobentaškega virtuoza Antona Wingerja in je namenjena ustvarjanju nestrpnosti pri gledalcu. Tako so pravzaprav vse.

Squid Game se bo nadaljevala

Serija je tako priljubljena, da preprosto potrebuje svoje nadaljevanje. S slednjim se strinjajo predvsem producenti in oboževalci, ki bodo želeno tudi dobili. V nastajanju je že druga sezona, ki naj bi se po nekaterih dogajala daleč pred prvo sezono in prikazala same začetke iger. Ali je to res, se še ne ve. Ustvarjalec Hwang Dong-hyuk je sicer že povedal, da ima veliko idej, kam bi lahko serija šla. Čaka se le še Netflixovo uradno potrditev.

Celotno prizorišče serije Squid Game je ustvarjeno kot igrišče

Celotno prizorišče serije Squid Game je ustvarjeno kot igrišče

Kaj gledati, če vam je bila všeč serija Squid Game?

Ne gre tajiti, Squid Game je mega hit, ki ga pozna cel svet. Zagotovo ste za serijo že slišali ali pa jo celo gledali. Morda ste veliki oboževalci in bi si želeli še kaj podobnega, kot je Netflixov hit. V nadaljevanju lahko najdete seznam serij in filmov, ki so podobne Squid Gamu. A zapomnite si, da niti ena ni enaka kot omenjena serija.

 • Alice in Borderland
 • As the Gods Will
 • Battle Royale
 • Liar Game
 • 3%
 • Belko Experiment (Belkov eksperiment)
 • Escape Room (Soba pobega)
 • Would you Rather
 • Cube
 • Circle

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: netflix.com