• C Novo mesto
  • 15:23
  • Sre, 22.09.2021

Stabilna in močna partnerstva: Kaj jim je skupno?

Vsak par je nekoliko drugačen in ni enotnega recepta, kakšen bi moral biti nek odnos, da ima potencial na dolgi rok. Vseeno pa lahko rečemo, da so nekatere značilnosti skupne močnim parom, druge pa tistim, ki najverjetneje ne bodo ostali dolgo časa skupaj.

Pogled na zvezo

Medtem ko imajo šibki pari na zvezo precej optimističen pogled in so prepričani, da bo ta uspevala sama od sebe, močni pari menijo drugače. Zavedajo se, da je partnerstvo nenehno delo na odnosu in da so konflikti in drugačna stališča del tega.

Želje v odnosu

Partnerji v šibkih zvezah sebe ne poznajo najbolje. Ne vedo, kaj jih osrečuje in kaj si želijo. V odnosih imajo številne probleme, ki jih ne znajo rešiti. Partnerji v močnih partnerstvih se dobro poznajo. Vedo, kaj si v zvezi želijo in znajo to izraziti v partnerstvu. Partnerju povejo, kaj od njega pričakujejo v odnosu.

Ljubezen do sebe

Partnerji v šibkih zvezah imajo slabo mnenje o sebi in so globoko v sebi prepričani, da niso vredni ljubezni. Preveč se osredotočajo na svoje napake in slabe stvari iz njihove preteklosti. Posamezniki v močnih zvezah cenijo sebe in sprejemajo svoje napake. Še bolj se zavedajo svojih prednosti. Od partnerja pričakujejo, da jih bo obravnaval spoštljivo.

Komunikacija

Za šibka partnerstva je značilna pomanjkljiva komunikacija. Partnerja si ne povesta, kaj ju moti v odnosu in ne iščeta možnosti za izboljšave. Morda je problem v tem, da vsaj eden v paru ni zmožen sprejeti kritike. V močnem partnerstvu imata partnerja občutek, da si lahko vse povesta; tudi manj lepe stvari. Kritike ne jemljeta osebno, ampak se trudita izboljšati sebe in zvezo.

Ranljivost

Partnerja v šibkem odnosu skrivata svoje temne plati in eden drugemu ne pokažeta svojih pravih čustev. V močnem odnosu par svoje ranljivosti ne skriva, ampak si jo priznata in pokažeta. Vesta, da je partner ne bo izrabljal, ampak da se bo njun odnos zaradi deljenja takih stvari še poglobil.

Nadlani.si