• C Novo mesto
  • 08:46
  • Tor, 15.06.2021

Ste kdaj opazili, da ima vaš urin po uživanju špargljev nenavaden vonj? To je razlog

Če ste ljubitelji špargljev oziroma belušev, se vam je najbrž že kdaj zgodilo, da je vaš urin po kosilu, obogatenem s šparglji, zaudarjal nekoliko bolj neprijetno kot običajno. Morda tega v tistem trenutku niti niste povezali z uživanjem špargljev. Morda ste se prestrašili, morda ste zadevo odmislili, ker se je vonj urina v nekaj urah ponovno normaliziral. Ne skrbite, gre za popolnoma običajno in nenevarno reakcijo, ki se zgodi v vašem telesu, a kljub temu marsikoga prvič močno vrže iz tira. Kaj je razlog, da je vonj urina po uživanju špargljev bolj močen in neprijeten?

Šparglji vsebujejo žveplene spojine, ki v telesu sprožijo reakcijo

V pecljih špargljev se nahajaja asparagin, žveplena spojina, ki v človeškem telesu sproži posebno reakcijo, zaradi katere prihaja do neprijetnega vonja pri uriniranju. Neprijeten vonj se lahko pojavi že v roku petnajstih minut po zaužitju špargljev. Če ste razmišljali, da bi se neprijetnemu vonju urina morda izognili, če bi šparglje pripravili na drugačen način kot ponavadi, vas moramo razočarati, da bo imel vaš urin neprijeten vonj ne glede na to, ali šparglje kuhate, pečete ali dušite.

šparglji 2

Nekateri posamezniki zaznavajo bolj intenziven vonj kot drugi

Zanimivo je, da je pri nekaterih posameznikih neprijeten vonj bolj izrazit kot pri drugih. Možno je, da ga ljudje ne zaznavamo na enak način, možno pa je tudi, da do omenjene reakcije v telesu pri nekaterih posameznikih sploh ne pride. Kljub različnim raziskavam, ki so bile izvedene, odgovor na vprašanje, zakaj je pri nekaterih ljudeh vonj bolj izrazit kot pri drugih, še vedno ni znan. Vonj urina je namreč v veliki meri odvisen tudi od drugih dejavnikov – količine zaužite tekočine, splošnega zdravstvenega stanja v telesu, preostalih zaužitih živil …

Šparglji imajo ogromno pozitivnih učinkov na zdravje

Kljub neprijetnemu vonju, ki ste mu morda priča na stranišču, pa so šparglji zelo zdravo živilo, ki ima cel kup pozitivnih učinkov. Šparglji so odličen naraven vir antioksidantov, ki delujejo protivnetno in krepijo imunski sistem. Priporočljivo je, da jih uživate, če se želite znebiti odvečnih kilogramov, saj vsebujejo zelo malo kalorij. Marsikdo se odloči tudi za spomladansko oziroma poletno čiščenje telesa s pomočjo špargljev. Poleg vseh razstrupljevalnih učinkov, ki jih imajo, je njihova prednost tudi to, da ne vsebujejo nobenih maščob ali holesterola. Odličen vpliv imajo na srce in žile, pripomorejo pa tudi k čiščenju krvi. So naraven diuretik, kar pomeni, da pozitivno učinkujejo na odvajanje odvečne vode iz telesa. Vsebujejo folno kislino, ki služi kot dobra preventiva pred rakavimi bolezni in srčnimi obolenji, obenem pa so tudi bogat vir vitamina C, A, K in B12.

NaDlani.si; Foto: Pexels