• C Novo mesto
  • 00:32
  • Pet, 20.05.2022

Ste vedeli? Zaradi tega vam med jokom teče iz nosu

Ne glede na to, kaj povzroča vaše solze – naj bo to sreča, žalost ali bolečina – neizbežno je, da se intenzivnemu joku pridruži tudi tekočina iz nosu. Vsi smo že doživeli ta občutek, ko si med jokom hkrati brišemo še nos. In izkaže se, da ni nobenega načina, da bi to preprečili.

Razlog za polnost nosu med jokom tiči v tem, da se naše solze stekajo v nosno votlino, kjer se pomešajo s sluzjo in skupaj zapolnijo vaše nosnice. Ne drži torej, da med jokom proizvajamo več nosne sluzi, vendar se že prisotni sluzi le pridružijo še solze.

Seveda imamo vsi osnovno plast solz, ki se tekom dneva pretakajo preko našega očesa in ga ščitijo. Vendar pa gre v tem primeru za konstanten in minimalen pretok solz, ki se ga sploh ne zavedamo. V normalnih pogojih se naše solze proizvajajo v solzni žlezi, ki leži na zunanjem zgornjem robu očesa. Solze so odgovorne za čiščenje in lubrikacijo površine očesa, nato pa stečejo v duktus, ki se nahaja v notranjem kotu očesa in ki je povezan z nosno votlino. V nosni votlini pa se pomešajo s sluzjo, ki jo proizvaja nosna sluznica.

Ko jočemo, steče iz naših solznih žlez bistveno več solz, kot je potrebno za ustvarjanje zaščitne plasti. Vse te solze nato stečejo po duktusu v nosno votlino oziroma navzdol po licih, če v duktusu ni več prostora. Veliko solz torej teče čez vaša lica, vendar jih teče vsaj toliko tudi znotraj vašega nosu in ravno v tem trenutku dobite občutek polnosti in zabitosti nosu, ki jo lahko razrešite le z robčkom.

Če nosite ličila na očeh, se lahko ta pomešajo s solzami in pritečejo v nosno votlino, kjer se prilepijo na sluznico. Dogaja se, da ljudje poiščejo zdravniško pomoč, ker jim iz nosa teče tekočina nenavadne barve, za kar se na koncu izkaže, da so le ličila pomešana v sluz.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

dolenjske lekarne