• C Novo mesto
  • 04:29
  • Sob, 13.08.2022

Ste vedeli? Zobna pasta je lahko zelo uporabna tudi izven kopalnice

Zobna pasta ni uporabna le pri umivanju zob in skrbi za dobro ustno higieno. Z njeno pomočjo so lahko hišna in gospodinjska opravila precej bolj enostavna, marsikdo pa jo uporablja celo v kozmetiki. Preberite, na kakšne zanimive načine lahko koristno uporabite zobno pasto.

Čiščenje usnjenih čevljev

Če imate usnjene čevlje, lahko mesta, kjer je usnje umazano ali zdelano, premažete z zobno pasto. Nato čevlje zdrgnite z mehko krpo in obrišite zobno pasto. Vaši usnjeni čevlji bodo izgledali kot novi.

Osvežitev steklenic

Se vam zdi, da vaše steklenice za vodo neprijetno zaudarjajo? Namesto mila ali detergenta tokrat za čiščenje uporabite kar zobno pasto. Notranjost steklenic zdgrnite, nato pa dobro sperite.

Odstranjevanje mozoljev

Naj se sliši še tako nenavadno, ampak je res – s pomočjo zobne paste se lahko znebite tudi neprijetnih mozoljčkov in aken. Na mozolj nanesite zobno pasto in pustite nekaj časa delovati. Zobna pasta bo mozolj izsušila in absorbirala maščobo. Vendar pozor, če imate občutljivo kožo, zobne paste raje ne uporabljajte, saj lahko še dodatno razdraži vašo kožo.

Odstranjevanje madežev na pohištvu

Če imate slučajno leseno pohištvo in so se na njem nabrali madeži, jih lahko odstranite s pomočjo zobne paste in mehke krpe.

Preganjanje neprijetnega vonja

Pri kuhanju se večkrat navlečemo neprijetnega vonja, še zlasti, če režemo čebulo ali česen. Če si roke potem namesto z milom umijete z zobno pasto, se boste neprijetnega vonja z rok znebili.

Proti srbečici po piku komarja

Zobna pasta vam je lahko v pomoč tudi, če vas piči komar ali kakšna druga žuželka. Na prizadeto mesto na kožo nanesite tanko plast zobne paste in neprijetna srbečica bo prenehala.

Odstranjevanje madežev na preprogi

Madeži na preprogah so lahko zelo trdovratni za odstranjevanje. Na gobico nanesite zobno pasto in zdrgnite madež, presenečeni boste.

Odstranjevanje laka na nohtih

Zobna pasta vam je lahko v pomoč tudi pri odstranjevanju laka z nohtov. Zmešajte zobno pasto, vodo in sok limone, nato v mešanico za nekaj časa namočite prste, potem pa nohte zdrgnite z gobico.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels

odiseja planetariji