• C Novo mesto
  • 02:54
  • Ned, 02.10.2022

Strah pred letenjem je mogoče premagati

Med strahovi je eden najmočnejših tisti, ki ga imenujemo fobija. To je anksiozna motnja, pri kateri prizadeta oseba čuti velik in vztrajen strah pred kakšnim predmetom, situacijo ali okoliščinami. Poznamo vse mogoče fobije, ki pa jim je v glavnem skupno to, da so pretirane, torej okoliščine človeku v resnici ne predstavljajo dejanske ogroženosti. Fobija pomeni, da je strah tako močan, da človeka ovira pri vsakodnevnih dejavnostih.

Med fobije spada tudi strah pred letenjem, ki ga ima res veliko ljudi. Imenujemo ga tudi aerofobija ali aviofobija, po navadi pa nastane kot skupek več različnih strahov, kot so strahovi pred višino, gnečo, zaprtimi prostori, izgubo nadzora, morda celo smrtjo. Letenje marsikomu povzroča neprijetne občutke, še posebej, ker se vsi zavedamo, da lahko letalo tudi strmoglavi, a takšne občutke je kljub vedenju, da je letenje ena najvarnejših oblik prometa, le težko odgnati.

Od kod ta fobija pride, sicer ni povsem pojasnjeno, gotovo pa drži, da so vzroki za strah pred letenjem lahko različni. Lahko je posledica slabih izkušenj vas ali vaših bližnjih, morda gre za kakšne nezavedne konflikte in stiske, ki se jih sploh ne zavedaš, morda za nerazrešene vzorce iz otroštva ali stiske z drugih življenjskih področij. Velikokrat se zgodi, da (pretiran) strah pred letenjem starši prenesejo na otroka, do katerega se vedejo preveč zaščitniško in se zanj neupravičeno bojijo.

Kako vem, da imam strah pred letenjem?

Povsem preprosto: ne želite na letalo! To je seveda najpreprostejši pokazatelj, a v glavnem se fobije pokažejo s tesnobo, morda tudi s paničnimi napadi. Tesnoba počasi postaja neobvladljiva, občutek imate, da je treba storiti vse, da bi se letenju izognili. Čeprav se zavedate, da je vaš strah povsem nepotreben, ga preprosto ne morete obvladate, ob tem pa svoje znake pokaže tudi telo: potite se, srce vam bije hitreje, imate težave z dihanjem, anksiozni ste.

Je fobijo mogoče premagati?

Verjetno ste že slišali, da je strah pred letenjem mogoče premagati le z – letenjem. V življenju načeloma velja, da je najboljše zdravilo za strahove soočenje z njimi, poleg tega temu veliko pripomore zavedanje, da je strah od znotraj votel, od zunaj ga pa nič ni. Strah pred letenjem se sicer povečuje s stresom, zato strokovnjaki svetujejo, da se na polet pripravljamo čim bolj sproščeno. Če veste, da vas bo pred letenjem spet stisnilo, raje pozabite na prebiranje novic o tragičnih nesrečah, saj lahko to v vas vzbudi le še večje težave. Če ne gre drugače, strah pred letenjem omilite s tehnikami sproščanja, poslušanjem glasbe ali branjem knjig, poleg tega si rezervirajte sedež v sprednjem delu letala. Tam turbulence ne boste občutili tako intenzivno.

Kdaj je treba obiskati strokovnjaka?

Težko je reči, kdaj je treba v primeru fobije poiskati strokovno pomoč, zagotovo pa velja, da je treba to storiti, če vas strah v vsakdanjem življenju tako ovira, da ne morete normalno delovati ne v poklicnem ne zasebnem življenju. Prav tako je treba zdravnika obiskati, kadar se strahu pridružijo še kakšni drugi strahovi ali motnje, kot je na primer depresija.

Strah pred letenjem zdravijo odvisno od tega, od kod izvira. Kadar je fobija priučena, je najbolj učinkovita terapija, ki vsebuje tehnike sprostitve, izpostavljanje določenim situacijam in kontrole dihanja. Če vzrok fobije tiči v nezavednem psihičnem konfliktu, pa terapevti uporabljajo psihodinamsko psihoterapijo, ko nesrečniku pomaga razumeti vzrok fobije kot prenešeni strah pred lastnimi impulzi na nadomestni objekt. Torej: v resnici te je strah samega sebe, a si to prenesel na letenje oziroma letalo. Prvi način zdravljenja (vedenjsko-kognitivna terapija) je primeren, kadar je fobija osamljena (le ena), ko se ji pridružijo druge motnje, pa je primernejša globinska psihoterapija, pri kateri je treba predelati vzroke fobije.

Kar koli že za vas velja, morate sami presoditi, ali potrebujete pomoč strokovnjaka ali ne. Če pa si kljub strahu vseeno upate vstopiti na letalo in leteti, potem večje skrbi najbrž niso potrebne. V težkih trenutkih skušajte nadzirati svoje dihanje, misli pa usmerite na stvari, ki vas pomirjajo.

Pripravila: M. S.