• C Novo mesto
  • 08:45
  • Tor, 15.06.2021

Kako osvežiti strast: novi triki za staro razmerje

S partnerjem sta skupaj že mesece oz. leta; drug drugega poznata tako dobro, da si lahko končujeta stavke. Poznata glasbeni okus drug drugega, vi veste, da v svoji solati ne mara radiča in on domov vedno prinese temno čokolado z ingverjem, ki vam je tako všeč. Vajino razmerje je srečno in počutite se zadovoljni in sproščeni. Drug pred drugim se nič več ne trudita, da bi izpadla kot svoji najboljši različici; ko prideta domov iz službe, oba do konca utrujena, večino večerov preživita na kavču med gledanjem serij in basanjem s hrano. Se prepoznate v tem opisu?

Čas zmenkov je že davno minil: kaj pa zdaj?

Se še spomnite tistega prvega zmenka, ko vam je srce tako divje utripalo? Se še spomnite občutka adrenalina, ki je preveval vaše žile? Ko ste oblekli svoja najlepša oblačila in se med pogovorom trudili predstaviti svojo najboljšo različico, tisto, ki rada potuje in spoznava nove ljudi, tisto, ki ima najbolj zanimiva mnenja o vsaki stvari, ki je nič ne more spraviti iz tira, ki je na tekočem z vsemi najnovejšimi tematikami, tisto, ki ni nikoli v zadregi, ker ima odgovor na vsako stvar in situacijo? Ja? Kdaj ste to osebo nazadnje spustili na plano? Danes vas partner že pozna, skupaj z vsemi drobnimi napakicami in značilnostmi, ki vas delajo tako popolno in unikatno osebo, in vi poznate njega. V razmerju se je izgubila skrivnostnost: drug na drugem poznata že vse gube, gubice in tri odvečne kilograme pod popkom. Kaj storiti?

Strast, zaljubljenost in ljubezen

Dejstvo je, da začetni adrenalin ne more trajati večno. Na začetku je vaš takrat še morebitni oz. novi partner zasedal dobršen del vaših misli, in po vsej verjetnosti je on oz. ona čutil oz. čutila enako. Počutili ste se vznemirjeni, in naenkrat ste začeli opažati, kako ste o svoji simpatiji začeli razmišljati tudi ob najbolj nepričakovanih in nenavadnih trenutkih: med odmorom v službi, med kosilom, med vožnjo proti domu, zvečer v postelji.

Vaši možgani so se takrat vrteli okrog ene same stvari, in nova zaljubljenost vas je nosila po zraku na roza oblačku ljubezni in vznemirjenja. Zdelo se vam je, da sijete, vaša koža je bila lepša, sodelavci so vam šli manj na živce, celo mamo ste poklicali bolj pogosto. Drugače ste se nosili, drugače ste dojemali stvari.

Nova simpatija je spremenila vašo perspektivo na svet in prioritete, in vse se je zdelo lepše, boljše, bolj zadovoljujoče. Svet je bil ukrojen po vaši meri.

Pa vendar ni mogoče, da bi takšno stanje trajalo večno. Vašo možgani ne morejo nenehno operirati na frekvenci izjemnega stanja. Morda bi bil svet lepši in bolj prijazen kraj, če bi lahko, vendar bi druge prioritete izgubile vrednost. Slej kot prej se bodo vaši možgani umirili, če to hočete ali ne; vse, kar lahko storite je, da uživate tisto stanje vznemirjenja, dokler traja.

Zdelo se vam je, da bo ta občutek trajal večno; pa vendar ste danes tukaj, v trenerki na kavču, in tuhtate, kako v svoje razmerje vnesti kanec svežine. Ne da si želite, da bi šli nazaj v času, v tisti trenutek, ko vaše razmerje še ni bilo definirano; pa vendar si želite nazaj prinesti vsaj delček tega, kar je bilo nekoč, vsaj kdaj pa kdaj, vsaj enkrat na teden. Nekaj vznemirjenja bi začinilo vaše spolno življenje.

Kako se boriti proti rutini?

Najprej se znebite te ideje, da je rutina nekaj slabega; rutine se boste le težko znebili, razen če ste po poklicu digitalni nomad, ki vsak teden potuje od Karibov do Sejšelov, in namesto enega in istega razgleda z domačega balkona vsak teden raziskuje drugo plažo. Rutina je v razmerju na neki točki neizogibna, prav tako kot je neizogibno, da zapademo v vzorce navad, če smo samski. Saj veste: ko greste v trgovino, že veste, kaj boste kupili, kateri tip kruha, koliko paradižnikov in katero znamko ribanega sira. Tako to gre: če ostajamo na enem mostu, kjer si zgradimo svoje življenje, se bo to slej kot prej oblikovalo v predvidljive vzorce.  Vendar to še ni nujno slaba stvar! Podirati rutino bi pomenilo ves čas podirati vse mostove, ki ste jih že zgradili, zavračati stvari, za katere veste, da vam najbolj ustrezajo. Trik ni v opuščanju tega, kar imate radi, ampak v raziskovanju, kaj vse bi še lahko imeli radi.

Raziskujte in si vzemite čas zase

Ste opazili, da se zadnje čase vedno znova pogovarjate o vedno istih temah, povezanih z vsakdanjim življenjem? To je logično, saj sta s partnerjem skupaj že dolgo časa, vendar pogrešate tiste prve zmenke, ko ste vedno imeli na zalogi neko novo temo za pogovor. Kaj storiti, ko nam zmanjka novih tem?

Pogosta napaka, ki jo lahko storite, ko se zaveste, da v razmerju zapadate v rutino, je, da skušate na vsak način še več časa preživeti skupaj, saj vas je strah, da izgubljate povezavo. To nima smisla, če boste še vedno ves čas počeli iste stvari, kot ste jih počeli do zdaj.

Primer: na tej točki v razmerju  že veste, da vaš partner rad hodi na bovling, in vi ga ne marate; po drugi strani imate vi radi biljard, in on ga sovraži. V tem primeru ni nobenega smisla v tem, da partnerja še naprej mučite z biljardom, on pa vas z bowlingom.

Namesto tega si vzemite več časa zase, za svoje hobije, za druženje s svojimi prijatelji. Biti v razmerju ne pomeni biti ves čas skupaj, in pomembno je, da še vedno počnete določene stvari samo zase, tako kot takrat, ko ste bili še samski. Ukvarjanje s samostojnimi aktivnostmi in hobiji vam bo dalo nove stvari, o katerih se boste lahko pogovarjali s partnerjem, in tako boste imeli na voljo nove teme za pogovor, ne samo dolgočasne nujne podrobnosti vsakodnevnih opravkov, povezanih s skupnim življenjem, npr. seznam stvari, ki jih morate kupiti v trgovini.

Začinite svoje spolno življenje

To je pomembna točka, ki zahteva svoj, samostojni članek. Ne gre se za to, da bi morali na neki točki nujno začeti raziskovati sadomazohistične igrice in v posteljo prinesti kup pripomočkov; če vas te stvari sicer ne zanimajo, se nikar ne silite. Za začetek se lahko lotite bolj temeljite predigre ali pa se poučite o osnovah erotične masaže.

Veliko sreče!

A. Kovič 

Vir fotografij: Unsplash