• C Novo mesto
  • 14:35
  • Sre, 18.05.2022

Tajska masaža

Tajska masaža je v današnjem modernem svetu doživela pravi bum, a v bistvu je to zelo starodavna oblika masaže, ki so jo razvili budistični menihi na Tajskem, in sicer pred 2500 leti. Tajska masaža uporablja nežno raztezanje in blag pritisk vzdolž energetskih linij telesa in kot taka povečuje prožnost telesa, zmanjšuje napetost v mišicah in sklepih ter nenazadnje uravnoteži energije v telesu.

Masaža se izvaja na popolnoma oblečenem človeku, zaradi česar jo priporočajo tistim, ki se klasični masaži zaradi golote izogibajo. A vseeno morate biti tudi med to vrsto masaže popolnoma sproščeni, saj bo le tako dosegla najboljši učinek.

Ta masaža deluje na principu kompresije, se pravi ritmičnega pritiskanja na mišično tkivo z dlanjo ali s prsti. Pa ne samo s tem. Terapevt namreč za masažo uporablja svoje celo telo: tako roke kot tudi kolena, noge in stopala. Običajno poteka na tleh, na blazini, oseba, ki se jo masira, pa nosi ohlapna oblačila. Tudi terapevt je na blazini, vaše telo pa bo premikal v različne položaje, ne da bi se morali vi pri tem kaj posebej truditi. Zato včasih tajsko masažo imenujejo tudi joga lenega človeka. V vsakem primeru pa je masaža istočasno sproščujoča ter poživljajoča.

Tajska masaža

Tajska masaža je v današnjem modernem svetu doživela pravi bum.

Tajska masaža in njeni prijemi temeljijo na prav posebni obravnavi in razumevanju človeškega telesa, pri tem imajo marsikaj skupnega tudi s kitajsko medicino. Masaža namreč poteka vzdolž tako imenovanih energetskih kanalov, ki se strokovno imenujejo sen. Te energetske kanale se aktivira tako, da se manipulira s posameznimi mišicami. Pri tem se aktivira tudi energijski sistem telesa. Masažna terapija se ponavadi začne pri nogah, konča pa se pri glavi.

 

Prednosti tajske masaže

Ta vrsta masaže ima za človeško telo številne blagodejne učinke. V nadaljevanju članka vam predstavljamo nekaj najpomembnejših prednosti.

Zmanjševanje anksioznosti

V sodobnem načinu življenja se večina ljudi srečuje z večjim ali manjši stresom, posledica tega pa je občutek tesnobe oziroma anksioznost. Tajska masaža se učinkovito bori proti anksioznosti in depresiji, saj znižuje nivo stresnega hormona po imenu kortizol.

Večja sproščenost

Tajska masaža je lahko še kako sproščujoča. Ponavadi poteka v mirnem in sproščenem ambientu z nežno glasbo, ki človeka popolnoma sprosti. Tehnike, ki jih zajema ta vrsta masaže, so: akupresura, kompresija mišičnega tkiva in manipulacija mehkega tkiva.

Več energije

Masaža, ki jo izvaja strokovnjak na svojem področju, ponuja globoko masažo, ki poveča energijo v celem telesu. Prav tako lahko ta masaža pospeši metabolizem, zaradi česar se boste počutili kot prerojeni.

Večja koncentracija

Tajska masaža temelji na jogi, akupresuri in raztezanju. Maser na človeško telo pritiska z dlanmi, prsti, komolci, koleni in stopali. S tem se v telesu poveča pretok krvi, do možganov pa tako pride več kisika. Tako se izboljša tudi koncentracija.

Manjše tveganje za nastanek različnih bolezni

Tradicionalna tajska masaža pa telesu ne nudi le sprostitve, temveč preprečuje tudi nastanek takšnih in drugačnih bolezni. Lajša tudi bolečine v hrbtu. Masaža pospeši pretok krvi po telesu, obenem pa tudi spodbuja nastanek različnih hormonov, ki skrbijo za zdrav in krepak imunski sistem. Imunski sistem je eden izmed najpomembnejših sistemov v telesu.

Tajska masaža

Tajska masaža

Počasnejše staranje

Meditacija in joga pozitivno vplivata na upočasnitev staranja človeškega telesa, zato enako velja tudi za tajsko masažo. Omenili smo že, da je tajska masaža kombinacija joge, akupresure in meditacije, ter da se tekom masaže pospeši pretok krvi po telesu. Pri tem se sproščajo tudi hormoni, ki vplivajo na obnavljanje celic. S pomočjo tajske masaže ne boste le bolj zdravi, ampak boste tudi videti mlajši.

Manjše tveganje za nastanek srčnih obolenj

Nobena skrivnost ni, da masaža izboljša cirkulacijo krvi. Zato telesne celice prejmejo več kisika in hranilnih snovi. Obenem pa masaža preprečuje tudi poškodbe srčnih celic, ki nastanejo zaradi nabiranja holesterola v arterijah.

Manjša vrednost slabega holesterola

Masaža povečuje nivo energije v telesu in povečuje vrednost dobrega holesterola v krvi. Vse to pa seveda vodi do manjših vrednosti slabega holesterola.

Manjše tveganje za nastanek diabetesa

Tajska masaža povečuje tudi sposobnost telesa, da uravnava sladkor v krvi. Stimulira namreč celice v trebušni slinovki, da proizvajajo več inzulina.

Lajšanje bolečin in glavobolov

Tajska masaža se odlično obnese tudi pri lajšanju bolečin. Različni položaji med jogo stimulirajo pretok krvi, možgani pa pri tem izločajo citokine, ki zmanjšujejo vrednost prostaglandinov, ki povzročajo glavobol.

Vzdrževanje zdrave telesne teže

Nekateri ljudje trdijo, da jim ta masaža pomaga tudi pri vzdrževanju zdrave telesne teže. To so predvsem tisti ljudje, ki pri tajski masaži niso pasivni, ampak aktivno sodelujejo pri menjavi različnih položajev.

Zaključek

Če bi torej tudi vi radi poskusili še kaj drugega kot klasično švedsko masažo, ali pa trpite zaradi bolečin po vadbi, potem je lahko tajska masaža za vas odlična izbira. Od ostalih vrst masaž se razlikuje tudi po tem, da ne uporablja masažnih olj, saj se, kot smo že napisali, izvaja na oblečenem človeku. Namesto sproščujočega glajenja in gnetenja, ki je značilno za druge oblike masaže, tajska masaža zajema vlečenje, zibanje in podobne tehnike, vse z namenom, da se zmanjša napetost v telesu in izboljša prožnost posameznih delov telesa. Vabimo vas, da jo preizkusite tudi vi!

Pripravila: Monika M.