• C Novo mesto
  • 07:00
  • Tor, 28.06.2022

Tako lahko izboljšate svojo spolno samopodobo

Dandanes so v medijih v erotični luči prikazani le ljudje s popolnimi postavami in z gromozansko samopodobo, kar lahko močno vpliva na našo, sploh če smo že sicer nezadovoljni z našim telesom. Spolna samopodoba ni odvisna od tega, kako »dober« je nekdo v postelji, kako izklesane trebušne mišice ima ali kako bujno oprsje. Prav tako ni odvisna od količine seksa, ki jo posameznik doživlja.

Kaj točno je spolna samopodoba?

Pri različnih ljudeh lahko pomeni različne stvari, načeloma pa opisuje občutek samozavesti in udobja znotraj lastnega telesa in zavedanja, da ima vsak pravico do spolnih užitkov. Strokovnjaki za spolnost pravijo, da ljudje spolno samopodobo pogosto vidijo kot predstavo, ki jo izpeljejo v postelji ali pa izven nje. Tisti, ki imajo na zalogi veliko spolnih šal ali pa ki radi govorijo o spolnosti, imajo verjetno visoko spolno samopodobo.

Spolna samopodoba je spremenljiva

Spolna samopodoba ni nekaj, kar človek ima ali pa česar človek nima. Tako kot telesna samopodoba je tudi spolna samopodoba spremenljiva in se torej tekom življenja in življenjskih obdobij spreminja. Vsak je lahko spolno zelo samozavesten, vendar je včasih za to potrebno dodatno delo. Mnoge ženske trpijo za zmanjšano spolno samopodobo po porodu, ko ne morejo doseči telesne teže in postave, ki so jo imele pred nosečnostjo. Zaradi slabše samozavesti se pogosto izogibamo očesnemu kontaktu med spolnostjo in hkrati imamo zavrt občutek za doseganje užitka. Zavedajte se, da je vsako telo privlačno in da si vsak zasluži popoln erotičen užitek.

Kako izgleda spolna samopodoba?

Poleg zvišane sproščenosti znotraj lastnega telesa, se višja spolna samopodoba izraža tudi na drugih področjih vašega življenja.

  • Oseba z visoko spolno samopodobo se zaveda, da si zasluži doživeti užitek in srečo ob erotičnih igrah,
  • prav tako razume in zna izraziti svoje spolne fantazije in se o njih pogovarjati s svojim partnerjem,
  • prav tako zna poslušati in ustreči spolnim partnerjem pri njihovih željah.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

dolenjske toplice
oglaševanje