• C Novo mesto
  • 09:25
  • Ned, 26.06.2022

Tega ne smete nikoli narediti takoj po seksu

Zaradi ohranjanja vašega zdravja je pomembno, da nekaterih stvari po seksu ne naredite. V prvih trenutkih ste preplavljeni s hormoni, ki vas navdajajo z občutkom sreče in zaspanosti. Vendar pa se morate tej zaspanosti upreti, če želite ostati zdravi.

Ne smete pozabiti uporabiti stranišča

Takoj po seksu je zelo priporočljivo, da greste na stranišče, kjer izpraznite svoj mehur, saj boste na ta način zmanjšali možnost prenosa okužbe. To je še posebej pomembno za ženske, saj lahko spolna aktivnost potisne bakterije navzgor po sečnici vse do mehurja, kjer se lahko razvije okužba mehurja ali urinarnega trakta.

Ne uporabljajte parfumov za svoje genitalno področje

Parfumi lahko namreč močno razdražijo vašo kožo in sluznico. Čeprav obstaja na stotine izdelkov, ki naj bi izboljševali zdravje vaših genitalij, to nikakor ne drži. Še posebej pomembno je, da se jim izogibate takoj po seksu, ko je sluznica bolj dovzetna za zunanje faktorje. Močno odišavljena mila in parfumi lahko namreč vplivajo na vašo normalno (zdravo) floro, kar daje agresivnejšim mikroorganizmom odlično priložnost za razrast. Za higieno je priporočena le mlačna voda.

Ne pospravite erotičnih igračk, dokler jih temeljito ne očistite

Tako kot umijete svoje telo, morate po seksu nujno umiti tudi spolne igračke. Igračke so po navadi iz sintetičnih materialov, kjer se lahko zadržujejo najrazličnejše bakterije, kar lahko ob ponovni uporabi zelo poveča možnost okužbe. Različne igračke zahtevajo različne načine čiščenja, zato je pomembno, da za vzdrževanje higiene sledite navodilom proizvajalca.

Ne oblecite si oprijetih oblačil ali perila

Oprijeta oblačila in tesno perilo namreč zadržijo bakterije v bližini genitalij. Po seksu je prisotnih veliko telesnih tekočin, ki predstavljajo idealno okolje za prenos bakterij. Pomembno je, da zagotovimo iztok teh tekočin, da se ne zadržujejo na istem mestu. Najboljše je, da še nekaj časa poležavate goli ali pa oblečete nekaj ohlapnega, da se vaše telo lahko očisti na naraven način.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

dolenjske toplice
odpravi dioptrijo