• C Novo mesto
  • 18:05
  • Sob, 04.12.2021

Tek

Tek zagotavlja lepše oblikovano telo

Tek zagotavlja lepše oblikovano telo, boljše razpoloženje ter odlično zdravje. Tek je ena izmed najboljših telesnih aktivnosti, ki si jo lahko privoščite tudi vi. Še niste prepričani? V nadaljevanju vam ponujamo številne razloge za tek.

Tečete lahko kjerkoli

Tečete lahko doma ali na fitnesu. Tečete lahko na tekalni stezi ali po ulicah, v naravi.

Spoznate lahko nove ljudi

Ste naveličani vedno istih obrazov? Obujte si superge in se odpravite na tek. Tako boste srečali nove ljudi, ki imajo isti hobi kot vi. Kdo ve, morda sklenete tudi kakšno novo prijateljstvo?

Prihranite nekaj denarja

Za tek v naravi vam ni potrebno plačevati drage članarine. Pa tudi nobene drage športne opreme ne potrebujete. Pazite le na to, da boste primerno obuti.

Manjkrat obiščite svojega osebnega zdravnika

Jabolka niso edina stvar, ki odženejo zdravnika stran. Enako lahko zapišemo za tek. Aktivni ljudje imajo manjše tveganje za razvoj raka na prebavilih. Ženske pa s tekom znižajo tveganje za nastanek raka na prsih kar za 30 odstotkov.

Pojeste lahko več ogljikovih hidratov

Tek vam ponuja odličen izgovor, da pojeste več špagetov ali kakšnih drugih ogljiko hidratnih živil. Med intenzivnim treningom, kot so na primer priprave na maraton, vam boi povečan vnos ogljikovih hidratov omogočil, da boste dosegli boljše rezultate.

Nikoli vam ne bo dolgčas

Pozabite na dolgočasen tek na stadionu. Izberite intervalni trening, ki bo pospešil vaš srčni utrip in spodbudil metabolizem. Z raziskavami so dokazali, da se ljudje pri intervalnem treningu bolj zabavajo, zato jim tek ne postane dolgočasen.

Živite daljše življenje

Ne samo, da boste s tekom odgnali stran različne bolezni, dejansko boste tudi živeli dalj časa.

Kurite kalorije

Tek ima še eno veliko prednost, med to telesno aktivnostjo boste pokurili veliko kalorij.

Izostrite spomin

Tek vam bo pomagal do ostrega spomina. S telesno aktivnostjo boste prav tako zmanjšali tveganje za nastanek demence in Alzheimerjeve bolezni.

Izboljšajte svoje razpoloženje

Če boste izbrali tek, boste izboljšali tudi svoje razpoloženje. Tako bo vaš kozarec vedno na pol poln, ne pa na pol prazen.

Izboljšajte videz kože

Med tekom se boste dodobra spotili, pot pa bo očistil vaše pore vse umazanije, ki lahko povzroča nastanek takšnih ali drugačnih aken. Zato bo vaša koža sijoča in zdrava.

Izboljšajte samozavest

Tek vam bo pomagal tudi do večje samozavesti.

Znižajte svoj krvni pritisk

Tek je naraven način, s katerim lahko ukrotite svoj previsok krvni pritisk. Z raziskavami so dokazali, da se lahko krvni pritisk zniža v samo nekaj tednih.

Poskrbite za močne kosti

Tek bo omogočil, da bodo vaše kosti trdne in močne.

Poskrbite za naval energije

Če se počutite leni in utrujeni, pojdite na tek v naravo. Vrnili se boste polni nove energije. Priporočamo.

Pripravila Monika M.