• C Novo mesto
  • 06:38
  • Tor, 28.06.2022

To je glavna razlika med poželenjem in ljubeznijo

Vsi poznamo občutek, ko se nam pospeši srčni utrip, začutimo metuljčke v trebuhu in imamo povsem usmerjene samo na eno osebo, ki je postala center našega vsakdana. Ampak ali je to samo poželenje ali je dejansko ljubezen? Kako vemo, katero čustvo občutimo?

Zmedenost je povsem logična, saj sta si ljubezen in poželenje v marsičem zelo podobna. Na začetku celotne zgodbe lahko poželenje občutimo zelo podobno kot ljubezen. Vendar pa seveda obstajajo med tema občutkoma tudi razlike, ki jih bomo danes izpostavili.

Kaj je poželenje?

Poželenje obstaja le v svetu telesne privlačnosti. Strokovnjaki za spolnost pravijo, da poželenje občutimo takrat, ko razmišljamo le o erotičnih podvigih s to osebo in o njih fantaziramo. Poželenje namreč predstavlja močno željo po spolnem odnosu in nujo, da ga doživimo. Ker je občutek lahko zelo intenziven in usmerjen le v eno osebo, ga lahko enostavno zamenjamo za zaljubljenost. Zaradi poželenja začne naše telo proizvajati več testosterona, kar je razlog, da se ob tarčni osebi počutimo zelo dobro, polni energije in samozavesti.

Kaj je ljubezen?

Ljubezen je po drugi strani čustvo, ki je močno definirano tudi z ne-telesno komponento in je bistveno bolj kompleksno od poželenja. Ljubezen predstavlja močno čustveno navezanost na drugo osebo oziroma romantično povezavo. In čeprav vsebuje tudi spolno privlačnost, ni odvisna samo od nje, tako kot je poželenje. Ločimo dve vrsti zaljubljenosti; ena vrsta je začetna zaljubljenost, ki je močno zaznamovana s spolno strastjo, nenehnim razmišljanjem o drugi osebi in celo direktnim vplivom na naše razpoloženje glede na potek razmerja z drugo osebo. Druga vrsta pa je kasnejša zaljubljenost, ki temelji na navezanosti na drugo osebo. Prinaša mirnost, udobje, varnost in stabilnost v naše življenje. Poznajo jo vsi, ki so že bili v dolgotrajnem razmerju in ki so občutili globoko intimnost s partnerjem ali partnerko.

Kaj je torej razlika med poželenjem in ljubeznijo?

Najlažje je, da opazujete potek vajinih zmenkov. Če se vsak zmenek konča s seksom ali spolno aktivnostjo, potem najverjetneje gre samo za poželenje in ne za ljubezen. Če sta zaljubljena, bosta preživljala čas tudi na drugačen način, na primer bosta šla v hribe ali pa na morje, prav tako pa se bosta veliko pogovarjala o vajinih življenjih.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash