• C Novo mesto
  • 20:54
  • Sob, 04.12.2021

To je razlog, da se med spanjem slinite

Slinjenje med spanjem je dokaj običajen pojav, ki se lahko pripeti vsakemu od nas. Težava je le v tem, da se večina odraslih tega sramuje in skriva, medtem ko je pri otrocih to povsem sprejemljivo. Se tudi vam dogaja, da se med spanjem slinite? Preberite, zakaj se vam to zgodi in kako zadevo odpraviti, če vas resnično moti.

3 razlogi, zakaj se med spanjem slinite:

Spodbujeno proizvajanje sline

Proizvajanje sline je zelo pomembno za naše zdravje, večkrat pa se zgodi, da telo pospešeno spodbuja nastajanje sline v ustih. To je lahko posledica kakšne infekcije v telesu, poškodbe ali bolezni. Zato vaše telo proizvaja več sline kot običajno, kar povzroča slinjenje med spanjem.

Različni spalni položaji

V kakšnem položaju pa vi spite? Veliko ljudi ima med spanjem odprta usta, ko spijo na primer na trebuhu, kar zagotovo vodi v več slinjenja.

Zamašen nos

Pogost vzrok za slinjenje med spanjem je tudi zamašen nos. Ker ponoči težje dihate skozi nos, boste prisiljeni dihati skozi usta, kar seveda povzroči nekaj slinjenja.

Kako odpraviti težavo?

Menjajte svoj spalni položaj

Najlažji način, kako preprečiti slinjenje ponoči, je, da preprosto zamenjate spalni položaj. Če spite na trebuhu, poskusite za spremembo zaspati na boku ali na hrbtu. Morda vam bo pa pomagalo.

Jejte citruse

Pred spanjem si privoščite citruse, ki so znani po tem, da zmanjšujejo nastajanje sline, kar preprečuje slinjenje ponoči. Ne samo, da boste odpravili težavo s slinjenjem, v svoje telo boste hkrati tudi vnesli nekaj dodatnih vitaminov. Seveda pa s citrusi nikar ne pretiravajte.

Oglasite se pri svojem osebnem zdravniku

Če se vam zdi, da se ponoči resnično prekomerno slinite, spremembo pa ste opazili naenkrat, se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda je krivec za nočno slinjenje kakšna bolezen ali infekcija v telesu. To velja še posebej v primeru, da opazite kakršnekoli druge sumljive simptome v telesu.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels