• C Novo mesto
  • 06:14
  • Tor, 28.06.2022

To je resnica o prvem spolnem odnosu

Preden se podamo h konkretnim vprašanjem, dajmo razjasniti eno stvar: pri spolnosti ni nič zares »normalno«. Ni »normalnih let«, ko bi morali doživeti prvi spolni odnos, ni »normalnih občutkov in čustev«, pri vsakem lahko prvi spolni odnos poteka drugače in s tem ni prav nič narobe. Pomembno je samo to, da sledite svojim željam in da počnete točno to, kar vam ustreza. Prav tako je čas, da se nehamo ukvarjati z »izgubo nedolžnosti«, ki je bila ustvarjena kot družbena norma že stoletja nazaj. Kot prvi spolni odnos prav tako več ne velja prva penetracija, vendar prvi doživet orgazem v družbi druge osebe.

  1. Ali prvi spolni odnos boli?

To je povsem odvisno od posameznika. Pri prvem spolnem odnosu je bolečina pogosto lahko prisotna, saj gre za nove in neznane občutke, prav tako pa je prisotno tudi čustveno nelagodje. Telo potrebuje nekaj časa, da se prilagodi novim gibom in novi izkušnji. Penetracija je za žensko tako lahko malo boleča, vendar bo kmalu postala zelo prijetna. Seveda ne pozabite, da je povsem normalno, da uporabite lubrikant, ki bo zagotovo olajšal prvo penetracijo.

  1. Ali je krvavitev ob prvem spolnem odnosu normalna?

Krvavitev ob prvem spolnem odnosu je povsem normalna, saj jo povzroča pretrganje vaginalne membrane. Vendar pa več kot 50% žensk ne krvavi ob prvem spolnem odnosu, saj lahko do pretrganja membrane pride že prej v življenju ob povsem vsakdanjih aktivnostih, kot je skakanje po trampolinu ali vožnja kolesa.

  1. Ali je potrebno uporabiti kondom?

Nič ni bolj neudobno od možnosti za prenos infekcije ali možnosti za nezaželeno nosečnost. Zato je odgovor seveda ja – potrebno je uporabiti kondom, čeprav se vam bo prvič zdel rahlo neudoben. Vseeno je, kdo kondom priskrbi; dandanes je povsem normalno, če za kondom poskrbi dekle. Oziroma drugače povedano; dekleta, če fant ne prinese kondoma, poskrbite zanj sama. Nujno je, da smo zaščiteni pred spolno prenosljivimi boleznimi in neželeno nosečnostjo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash