• C Novo mesto
  • 22:22
  • Čet, 30.06.2022

To morate vedeti o kremah za sončenje

poletni festival

Poletje se bliža s polno hitrostjo in vsi že komaj čakamo, da pobegnemo ob morje ali ob bazen, se namestimo na ležalniku in uživamo pod toplimi sončnimi žarki. Seveda pa je pri tem ključnega pomena, da se pred njimi tudi zaščitimo, saj lahko povzročijo opekline in pa celo raka kože.

Kožni rak je najpogostejša vrsta raka, ki vsako leto prizadene več kot tri milijone ljudi v ZDA. Najpogostejši dejavnik, ki doprinese k razvoju kožnega raka, je izpostavljenost sončnim ultravijoličnim žarkom, ki so prav tako odgovorni za starostne spremembe na koži. Na srečo pa se lahko pred njimi zaščitimo z ustreznimi kremami za sončenje.

Kako sonce škoduje naši koži?

Sonce oddaja dve vrsti ultravijoličnih žarkov, ki so škodljivi za našo kožo; to so UVA in UVB žarki. Vse sončne kreme, ki vsebujejo SPF (»sun protetcting factor« – sončni zaščitni faktor) nas učinkovito zaščitijo proti UVB žarkom. UVA žarke težje zaznamo, saj za razliko od UVB žarkov ne povzročajo sončnih opeklin, so pa odgovorni za nastanek starostnih peg, gub in prispevajo k nastanku kožnega raka. Ti žarki prodrejo v notranjost naših kožnih celic in okvarijo mehanizme celične obnove, kar vodi v propad celic (staranje) ali pa v nekontrolirano rast celic (raka).

Kako deluje krema za sončenje?

Krema za sončenje je sestavljena iz kemikalij in organskih materialov, ki nas zaščitijo pred sončnimi UV žarki. SPF zaščita se nanaša predvsem na zaščito pred UVB žarki, vendar pa nas do neke mere večina krem zaščiti tudi pred UVA žarki. Najboljši način, da zaščitite svojo kožo pred rakavimi obolenji in staranjem, je z uporabo zaščitne kreme vsak dan v letu. Pomembno je, da nanesete zadostno količino kreme, saj sicer ne boste dosegli želenega učinka zaščite. Pred uporabo stekleničko s kremo dobro pretresite, da enakomerno razporedite aktivne sestavine kreme. Na vsaki dve uri se ponovno namažite, sploh če ste izpostavljeni močnemu soncu.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

poletni festival