• C Novo mesto
  • 03:08
  • Čet, 09.02.2023

To so modni trendi, ki vam lahko povzročijo hude zdravstvene posledice

Moda je izredno pomemben del našega vsakdanjika; pravijo, da lahko oblačila in stil, ki ga nosite, povedo zelo veliko o tem, kdo ste. Modni trendi se spreminjajo zelo hitro, ponavadi jih narekujejo razni zvezdniki in vplivneži. Nekateri trendi, ki so bili včasih moderni, se nam danes zdijo bizarni in se zgražamo nad njimi, medtem ko so nekateri trendi postali zimzeleni, večno popularni. Žal pa z novimi modnimi trendi prihajajo tudi kosi oblačil in obutve, ki na naše zdravje ne vplivajo najbolj ugodno. Ste vedeli, kateri modni trendi vam lahko v najslabšem primeru prinesejo tudi hude zdravstvene težave? Če le gre, se jim izognite. Res je, da pravijo, da je za lepoto potrebno potrpeti, pa vendar se vam ne izplača tvegati zdravja.

Čevlji z visoko peto

Res je, da čevlji z visoko peto, še posebej tisti s tanko peto, izgledajo zelo elegantno in privlačno, a ravno ti čevlji najbolj negativno vplivajo na zdravje. Če jih nosite več let, boste kmalu ugotovili, da v njih ne morete več stati. Čevlji z visoko peto lahko poškodujejo hrustanec na kolenih in kolkih, povzročijo deformacijo prstov na nogah, otežujejo prekrvavitev v nogah in posledično povzročajo krče. Na stopalih se zaradi čevljev z visoko peto pogosto pojavijo žulji in otiščanci, večkrat pa lahko v trenutku nepazljivosti pride tudi do poškodbe gležnja. Poleg tega pa čevlji z zelo visoko tanko peto povzročajo že akutno bolečino v nogah. Če jih boste nosili ves dan in si jih boste naslednji dan poskusili ponovno obuti, bo bolečina v stopalih tako močna, da si boste zagotovo premislili.

Tangice

Tangice so modni kos, ki velja za zelo drznega in privlačnega. Če jih nosite ob posebnih priložnostih, s tem ni nič narobe, do težav pa lahko pride, če jih nosite vsakodnevno. Tangice niso le neprijetne za nositi, ampak lahko povzročijo tudi hujša vaginalna vnetja in okužbe ali vnetje mehurja ter sečnice. Velikokrat so izdelane iz materiala, ki ne diha, kar tveganje za razvoj bakterij ali glivic samo še poveča. Poskusite nositi bombažno spodnje perilo, ki ni pretesno in omogoča vaši koži, da diha.

Oprijete hlače

Oprijete hlače, predvsem kavbojke, so v zadnjih letih veljale za zelo popularen trend v svetu mode. Sedaj se trendi počasi spet obračajo k udobju. Oprijete hlače so lahko zelo neudobne, poleg tega pa upočasnjujejo krvni obtok, zaradi česar vas lahko pozimi tudi zebe. Največja nevarnost, ki vam preži, če nosite ozke hlače, pa so težave z mehurjem ali okužbe sečil. Za moške je veliko tudi tveganje za torzijo testisov.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels