• C Novo mesto
  • 15:12
  • Čet, 22.02.2024

To so stvari, ki jih pozimi ne smete puščati v avtu

Morda tega niste vedeli, ampak spodaj naštetih stvari ne smete pozimi pod nobenim pogojem puščati v svojem avtomobilu. Katere stvari so to in zakaj?

Elektronske naprave

Mraz večini elektronskih naprav škodi, sploh če so redno izpostavljene nizkim temperaturam. Če torej v avtu za dlje časa pustite telefon, tablico ali računalnik, to nemudoma prenehajte početi. Večina elektronskih naprav je narejena tako, da optimalno delujejo na temperaturah med 0 in 35 stopinj Celzija. Vse, kar je več ali manj od tega, jim pravilom škodi. Če boste svoje naprave torej redno izpostavljali nizkim temperaturam, je možno, da se boste začeli spopadati s težavami, kot je slaba baterija, upočasnjeno delovanje  ali celo nepojasnjeno ugašanje naprave.

Zdravila

Tudi zdravila so stvar, ki je pod nobenim pogojem ne smete izpostavljati prenizkim (in previsokim) temperaturam. Priporočljivo je, da jih hranite na priporočeni temperaturi,ki je ponavadi zapisana na škatlici oziroma v navodilih zdravila. Na večino zdravil sicer mraz ne vpliva katastrofalno in ne bodo nujno izgubila vseh zdravilnih učinkov, sploh če mrazu niso izpostavljena za dolgo časa. Zelo nevarno pa je, če mrazu izpostavljate inzulin. Inzulin namreč postane ob izpostavljanju nizkim temperaturam povsem neučinkovit in ne bo deloval tako, kot bi moral, zato se lahko v ključnem trenutku, ko ga potrebujete, znajdete v velikih težavah.

Leseni glasbeni inštrumenti

Če igrate inštrument, ki je izdelan iz lesa, najbrž že veste, da ima temperatura velik vpliv nanj. Če boste lesena glasbila redno izpostavljali nizkim temperaturam, se lahko zgodi, da se les poškoduje in poči, s tem pa uniči vaš inštrument. Tudi, če posledica ni tako ekstremna, pa lahko mraz povzroči, da se inštrument razglasi in ne deluje več tako, kot bi moral. Bodite pozorni, da lesenih inštrumentov ne varujete le pred mrazom, ampak tudi pred višjimi temperaturami. Če jih shranjujete v stanovanju, pazite, da niso postavljeni ob radiatorju. Vsaka ekstremna sprememba v temperaturi lahko lesenim glasbilom škodi, ne glede na to, ali gre za mraz ali vročino.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Unsplash