• 17.84C Novo mesto
  • 01:33
  • Pon, 17.06.2019
  • Prijava

Ne boste verjeli, iz česa je narejen topljeni sir – VIDEO

Sir, zlasti topljeni, radi uporabljamo pri pripravi toplih sendvičev, marsikdo pa se niti ne zaveda, kaj vse v topljeni sir vmešajo. Če bi to vedeli, bi naslednjič morda dvakrat premislili, ali bi ga kupili …

Pri projektu Potrošnikov zoom so ocenjevali 11 vzorcev topljenih sirov v lističih, njihove ugotovitve so presenetljive. A najprej morda nekaj besed o tem, kako topljeni sir sploh naredijo. Gre za posebno vrsto sira, ki ga pridobivajo v topljenjem običajnih vrst sira, temu pa dodajo različne dodatke. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov dodajo mlečne in nemlečne sestavine (mleko, maslo, sol, začimbe, smetana …) ter različne arome in aditive. Emulgirane soli so tiste, ki topljeni sir naredijo homogen. Ko vse skupaj zmešajo, to topijo in med segrevanjem mešajo, tekočo zmes pa potem oblikujejo v lističe, vsakega posebej zapakirajo in ohladijo.

In tudi embalaža je tista, zaradi katere je topljeni sir manj primeren za potrošnika. Pri ocenjevanju so tako najbolje ocenili sir, pri katerem so v eno embalažo zapakirali več lističev. Takšno pakiranje je bolj trajnostno kot pa, če pakirajo vsak listič posebej.

sirTopljeni sir: presenetljivi rezultati

Pri pregledu različnih vrst topljenega sira so ugotovili, da ti vsebujejo od 48 do 55 odstotkov sira, torej le nekje okoli polovice. Pri štirih vzorcih niso zapisali, koliko sira vsebuje, noben proizvajalec pa na embalažo ni zapisal, kateri sir je v izdelku sploh prisoten. Nekateri siri namesto masla vsebujejo palmovo maščobo, ki je menda cenena surovina, njegova proizvodnja pa je za okolje naravnost skrb vzbujajoča. Poleg tega ta sestavina vsebuje nasičene maščobne kisline, s tem pa povečuje tveganje za nastanek marsikatere bolezni, celo nekaterih vrst raka. Topljeni sir, ki je oranžne barve, ima zagotovo dodana barvila, prav vsak topljeni sir pa vsebuje emulgirane soli – fosforjevo kislino, polifosfate, natrijeve citrate, sredstva za zgostitev in konzervans E202. Od izbranih vzorcev le en sir ni vseboval fosfatov, ampak citronsko kislino ter natrijeve citrate. In še v številkah: vzorci topljenega sira v lističih so na 100 gramov vsebovali od 17 do 28 gramov maščobe ter na primer kar 3,6 grama soli, kar je absolutno preveč. Ker gre za mlečni izdelek, topljeni sir vsebuje tudi sladkor laktozo (do šest gramov na 100 gramov izdelka).

Težave pa se pojavljajo tudi na embalažah, kjer nekateri proizvajalci sploh ne napišejo, katero podjetje je sir izdelalo, nekateri izdelki so poimenovani neustrezno, nekateri niso napisali, koliko sira topljeni sir vsebuje. Dobro je, kadar je na embalaži zapisana hranilna vrednost živila in priporočeni dnevni vnos.

Pa še zanimivost: izkazalo se je, da je najbolje ocenjen topljeni sir tudi med najcenejšimi, zato naj v tem primeru ne velja pravilo, da je dražje tudi boljše.

Raje jejte pravi sir …

Organizacija ob svojem testu zato svetuje, da v toplih sendvičih uporabljate poltrdi sir (tilzit, trapist), ki je kakovosten in se bo prav tako lepo stopil. Sir je treba uživati kot del uravnotežene prehrane, zaradi vsebnosti soli, nasičenih maščobnih kislin in fosfatov pa svetujejo, da na dan zaužijemo največ dve rezini topljenega sira v lističih.

Na tem posnetku je ženska hotela topljeni sir zakuriti. Poglejte, kaj se je zgodilo:

Pripravila: M. S.