• C Novo mesto
  • 21:58
  • Sob, 27.11.2021

Toplo vreme in menjava zimskih pnevmatik

V Sloveniji je za vsa motorna vozila obvezna uporaba zimske opreme v obdobju med 15. 11. in 15. 3. oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer.

Predpisi omogočajo uporabo zimskih in pod določenimi pogoji tudi letnih pnevmatik, vendar pa voznikom svetujemo, da na svoja vozila namestijo zimske pnevmatike, saj bodo te zaradi svoje zgradbe in sestave v zimskih voznih razmerah omogočale varno in zanesljivo vožnjo.

Predpisi o zimski opremi:

  • Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP, Ur. l. št. 109/2010 in 57/2012) v 29. členu določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer (ko se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča ali je vozišče zasneženo oz. poledenelo). To velja tudi za vozila, registrirana v tujini.
  • Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.
  • Odredba o omejitvi prometa na cestah v RS (Ur. l. št. 75/2011) določa, da je v primeru zimskih razmer na vseh cestah, razen na avtocestah in hitrih cestah, prepovedan promet za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za vozila za izredne prevoze. Upravljavec avtocest in hitrih cest lahko iz razlogov zimskih razmer časovno in prostorsko omeji promet vozil, vendar mora o tem obvestiti javnost in postaviti prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče.

Zimsko opremo motornih vozil določa Pravilnik o opremi in delih vozil  (Ur. l. št. 44/2013).


Zimska oprema vozil do skupne mase 3,5 tone (kategorije M(1), N(1), L(5)e, L(6)e in L(7)e):

·  4 zimske pnevmatike z min. globino profila 3mm ali

·  4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.


Zimska oprema vozil skupne mase nad 3,5 tone (kategorije N(2), N(3), M(2) in M(3)):

·  2 zimski pnevmatiki (M+S) na pogonskih kolesih z min. globino profila 3mm + lopata ali

·  4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru + lopata.

Novembrsko toplo vreme

15. novembra je namreč dan, do katerega je treba imeti štirikolesnike po zakonu »obute« v zimske ali primerno ohranjene letne pnevmatike in v prtljažniku komplet verig. Letos je predvsem zaradi toplega vremena na mestu vprašanje, ali je 15. novembra na avtomobilih smiselno imeti zimske pnevmatike. Odgovor še zdaleč ni enostaven …

Napoved za naslednje dni namreč kaže, da bodo temperature še naprej vsaj okrog 15 stopinj Celzija, dolgoročne napovedi priznanega spletnega vremenskega portala pa, da bodo v Ljubljani nad 10 stopinjami še vsaj do 10. decembra. Povečini glede na temperature storimo tako, da v prtljažnik pripravimo verige in počakamo z menjavo pnevmatik. Glede na temperature pa je tudi neodgovorno svetovati, naj imajo od 15.1 1. vsi nameščene zimske pnevmatike. Že čez nekaj mesecev bodo in bomo namreč vsi soodgovorni opozarjali, da je treba zimske pnevmatike zamenjati z letnimi, saj da se zimske pri visokih temperaturah obnašajo drugače, da se z njimi v takšnih razmerah podaljša zavorna pot in poslabša obnašanje vozila, da se obrabljajo hitreje … Da je vožnja z njimi skratka nevarna. Zgornja temperaturna meja, pri kateri je vožnja z zimskimi pnevmatikami najbolj varna, je po mnenju večine strokovnjakov namreč postavljena pri 7 stopinjah Celzija, pri višjih pa se (precej) bolje obnašajo letne.

Na eni strani imamo torej vse prej kot zimske razmere, na drugi zakonski rok, na strani katerega tokrat nista ne varnost ne zdrava pamet. Policisti po navadi namreč takoj po 15. novembru že poostreno preverjajo, ali imajo vozniki primerne pnevmatike. Za kar pa letos, ob vsem naštetem, ni niti enega tehtnega razloga – zdi se, da bodo ti tokrat prišli s kar konkretno zamudo.

Kaj pomenijo oznake na zimskih pnevmatikah: M+S, snežinka in indikator obrabe?
Zimske pnevmatike nosijo zakonsko določeno dodatno oznako M+S (pojavljata se tudi različici M&S in M. S., črki pa sta začetnici angleških besed za blato (mud) in sneg (snow). Simbol snežinke nosijo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah. Snežinko nosijo vse zimske pnevmatike, ki jih trži Sava Tires: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava in Debica.

Poleg zakonske oznake M+S in simbola snežinke pa najdemo na novejših pnevmatikah tudi tako imenovani zimski indikator obrabe. S pomočjo indikatorja lahko ugotavljamo, če je pnevmatika glede na svoje lastnosti še optimalna za vožnjo v zimskih razmerah. Indikator pokaže, kdaj je globina kanalov v dezenu tekalne plasti nižja od 3 mm, kolikor še zadostuje za varno vožnjo v zimskih razmerah.

Vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto

Strokovnjaki pravijo, da vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto nikakor ni priporočljiva, kajti njihova zgradba gumene zmesi je prilagojena nizkim temperaturam. Ob višjih temperaturah postajajo mehkejše, zaradi česar je obraba precej večja. Tudi posebno zasnovan in oblikovan dezen z vdelanimi lamelami v blokih tekalne površine je namenjen boljšemu oprijemu v snežnih in mrzlih razmerah. V letnih pogojih vožnje je zaradi teh posebnosti oprijem slabši, zato že pri speljevanju in pospeševanju prihaja do zdrsavanja. Razlikuje pa se tudi sam način vožnje, saj imajo letne pnevmatike mnogo boljši oprijem s cestiščem. Ta je pomemben za stabilnost vozila že pri vožnji naravnost, predvsem pa v ovinkih in pri zaviranju.

Povzela: P. U.