• 5.65C Novo mesto
  • 12:20
  • Čet, 27.02.2020

V Beli krajini bodo zaščitili svetovno čudo

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije bodo na izviru Jelševniščice ob turistični kmetiji Zupančič v Jelševniku pri Črnomlju septembra lotili urejanja vsega potrebnega za predstavitev črne človeške ribice in hkrati varovanje njenega življenjskega prostora.

ČRNOMELJ – Črni močeril ali črna človeška ribica (znanstveno ime Proteus anguinus parkelj) je jamska dvoživka, podvrsta človeške ribice, ki živi v podzemnih vodah Bele krajine. Našli so ga leta 1986 člani Inštituta za raziskovanje krasa, ko so preučevali vodo iz izvira Dobličice na Dolenjskem. Po do sedaj znanih podatkih živi le v ožji okolici Črnomlja, na površini, manjši od 100 km. Sistematsko ga je poimenoval prof. dr. Boris Sket, nas o redki živalski vrsti, v Sloveniji jo najdemo na treh koncih, pouči Wikipedia.

Rihard Zupančič, lastnik domačije, kjer se bodo lotili sistemske zaščite črne človeške ribice, pravi, da gre za partnerski podvig, ki ga pripravljajo skupaj s črnomaljsko občino, Razvojno izobraževalnim centrom Bela krajina, društvom Proteus in novomeško enoto Zavoda RS za varstvo narave. Skupen projekt je vreden 120.000 evrov.

Cilji so:
– opozoriti na to redko in ogroženo živalsko vrsto ter njen pomen
– omejiti njeno ogroženost ter pojav črnega močerila uvrstiti med belokranjske znamenitosti

– ureditev turistične infrastrukture oz. urejenega dostopa, opazovalnega šotora nad kraškim bruhalnikom in izvirom Jelševniščice
– priprava strokovne predstavitve črnega močerila v naravi sami ter na domačiji
– poiskati in ustrezno izobraziti vodiče

D.P.