• 17.89C Novo mesto
 • 19:31
 • Pet, 13.09.2019

Varanje razkrijejo preprosti znaki

Varanje oziroma prevara je v partnerstvu gotovo ena od najbolj bolečih izkušenj. Lahko je pokazatelj, da v zvezi ni vse tako, kot bi moralo biti, lahko pa se zgodi nenadoma. Tako kot so različni pogled na varanje, so različni tudi odzivi prevaranih – nekateri ga oprostijo, drugi pod nobenim pogojem.

A da ne bomo dolgovezili: obstaja kar nekaj znakov, po katerih lahko postanete vsaj malo sumničavi. Varanje je namreč večinoma le težko prikriti, zato lahko z nekaj več opazovanja hitro pridete do zaključkov. To seveda še ne pomeni, da vas partner resnično vara, saj ima za bregom morda kaj drugega – ali pa ste v svoji preganjavici z obtožbami morda le pretiravali. Kar koli boste že opazili, se, preden ukrepate, z njim o vsem lepo pogovorite in skupaj poiščita pot iz nastalega položaja.

Pri eni od spletnih strani za zmenke so opravili raziskavo med tistimi, ki dejansko so enkrat varali in na tak način prišli do zanimivih zaključkov, iz katerih so izlužili deset znakov, ki kažejo na varanje. In kateri so to?

 1. Ščiti svojo zasebnost. Partner pred vami skriva svoj mobilni telefon, uporabniške račune na spletu pa ima pred vami zaščitene z geslom. Tudi če ste njegova gesla včasih že poznali, jih zamenja in vam da tako vedeti, da nimate kaj brskati po njegovi pošti, facebooku in sporočilih.
 2. Ne približa se vam in ne gleda vas v oči. S tem nezavedno kaže, da vam nekaj prikriva, morda je to celo varanje. Telesne bližine med vama ni več, ko ga želite objeti, se morda umakne. Med pogovorom pogleduje v tla ali stran ter se tako izogiba očesnemu stiku.
 3. Kar naenkrat se začne lepše oblačiti, bolj umivati in dišaviti. Temu ni kaj dodati. Če je posredi varanje oziroma sveža sopotnica/sopotnik, se bo človek zanjo oziroma zanj potrudil tudi tako, da se bo lepo uredil. Čeprav se za vas že dolgo ni.
 4. Spremeni svoj način vedenja. Varanje se morda odraža tudi v tem, da se partner začne odražati nenaravno in postane tak, kot da ga več ne poznate. Družinske stvari ga ne zanimajo več, kupil si je novo igračko, ima hobi, o katerem nikoli prej ni govoril in podobno.vv
 5. Izgovori in različne zgodbe. Ko ga povprašate, kje je bil, vam vsakič pove drugačno zgodbo, saj je že pozabil, kaj vam je natvezil nazadnje. Zgodbe o svoji sinočnji poti meša med seboj in si jih sproti izmišljuje.
 6. Ker se počuti krivega, je še posebej prijazen. Lahko se zgodi, da varanje sam pri sebi nekako opravičuje tako, da je do vas še posebej pozoren, ljubeč in prijazen. Da slučajno ne bi kar koli posumili. A tudi pretiravanje ni dobro …
 7. Odtisi šminke in parfuma. Je treba temu še kaj dodati? Madeži ličil na srajci, vonj ženskega parfuma in tlačenje oblačil v pralni stroj z njegove strani so kar pomembni znaki. Če ste mu doslej vedno vi prali, zdaj pa bi kar naenkrat to rad počel sam, se je treba marsikaj vprašati.
 8. Zaspi in išče izgovore. Še posebej pri moških je znak za alarm, če zavrača spolne odnose, pravijo strokovnjaki. Če pri tem izbira besede, češ da je utrujen in gre spat kljub zgodnji uri, je morda za to krivo prav varanje.
 9. Računi. Če ste v njegovih žepih našli račune z večerje za dva, na kateri se je pilo tudi dragoceno vino ali kaj drugega, v čemer sicer uživamo le ob posebnih priložnostih, je morda čas za skrb.
 10. Za varanje obtožuje vas. Gre za tipično delovanje obrambnega mehanizma, pri čemer radi potunkamo drugega, da bi sami izpadli boljši. Če ga že ne varate, ste pa vsaj krivi za zamujanje, neokusno kosilo ali pa, da ga niste poklicali.

Našteli smo je nekaj morebitnih znakov, ki morda nakazujejo varanje, seveda pa to ne pomeni, da se jih morate slepo držati. Gre le za to, kar so povedali tisti, ki so varanje že prakticirali, kar pa še ne pomeni, da tako počnejo vsi. Kot zanimivost naj navedemo še, da sta pri varanju oba spola precej uspešna. Raziskava je namreč pokazala, da so pri varanju zasačili le majhen delež partnerjev, kar kaže na to, da smo pri tem početju očitno precej previdni in iznajdljivi.

Varanje je resna stvar, ki nakazuje na težave med partnerjema. Težko je svetovati, kaj storiti, ko ste prevarani, saj se vsak odziva drugače in ima na vse skupaj drugačen pogled. Z gotovostjo pa lahko zatrdimo, da če se vam varanje ponavlja (če vas vsak partner prevara), jedro težave morda ni v partnerjih, temveč v vas. Morda bo treba kaj postoriti po svoji notranjosti, da bo potem tudi od zunaj vse delovalo tako, kot mora. Ko boste sami s seboj zadovoljni, ko se boste imeli dovolj radi, v vašem življenju preprosto ne bo več ljudi, ki bi vas (pre)varali. Prej ko se začnete tega zavedati, lažje in boljše boste živeli.

Pripravila: M. S.