• C Novo mesto
  • 03:06
  • Tor, 18.01.2022

Kako v letu 2017 privarčevati na tisoče evrov – VIDEO

Dobrodošli v novem letu! Ne, nič ni drugače in po vsej verjetnosti se tudi za vas ni prav nič spremenilo, lahko pa sami spremenite veliko. Začnite v svoji glavi in z nekaj truda usvojite navade, s katerimi boste letos lahko privarčevali precej denarja.

A kako se varčevanja lotiti? Za to lahko uporabite posebni bančni račun, na katerega vsak mesec polagate določeno vsoto, lahko imate za prihranke poseben predalček, kuverto, skrit prostorček ali morda celo nogavico. Niti ni pomembno, kam denar spravljate, bolj je pomembno, na kakšen način boste to počeli.

Na spletu lahko najdemo malo morje nasvetov o varčevanju, mi pa smo zbrali nekaj najbolj preprostih in morda tudi učinkovitih, če se jih boste le držali.

Za začetek lahko naštejemo nekaj splošnih možnosti, kako varčevati:

  • Zastavite si konkretne finančne cilje, tudi to, koliko želite v določenem obdobju privarčevati.
  • Dobro pretehtajte, koliko na mesec zaslužite in koliko porabite. Poglejte, koliko imate vsak mesec osnovnih življenjskih stroškov, torej denarja za najemnino, položnice, morda kredit, hrano, oblačila, otroke ipd. Vsak mesec skrbno pazite, da bo znesek pri odhodkih manjši od zneska prihodkov.
  • Če so vaši stroški veliki, razmislite, kako jih lahko zmanjšate. Morda si boste letos namesto dveh tednov morja privoščili le enega, morda lahko novi iPhone še nekaj časa počaka v trgovini.
  • V trgovinah opazujte, kateri izdelki so v akciji in cenejši.
  • Vedno imejte v glavi, kakšno je stanje na vaši bančni kartici.
  • Tudi deset evrov na mesec je nekaj.
  • Namesto dveh kav na dan pojdite le na eno.
  • Veliko stvari, ki osrečujejo, lahko dobimo brezplačno.

Naštetim možnostim bi jih lahko dodali še veliko, smo pa namesto tega po spletu pobrskali po izvirnih načinih varčevanja, ob katerih se boste morda celo zabavali.

1. 52-tedenski izziv

Pri tem varčevanju boste morali začeti že prvi teden v letu. Izberite si en dan v tednu, ko boste na stran (v kozarček, posodo, kuverto …) dali denar. Prvi teden vanj dajte en evro, drugi teden dva, tretji teden tri in tako naprej. Če boste to upoštevali vseh 52 tednov, se bo zadnji teden v letu 2017 nabral zajeten kupček: kar 1378 evrov! No, če dobro pomislite, bi po tej metodi morali decembra na stran dati kar 200 evrov, zato lahko izziv prilagodite tako, da začnete z 52 evri, nadaljujete z enim evrom, potem jih pride na vrsto 51, potem dva … In toliko časa, da leto mine. Za kar koli se boste že odločili, vztrajajte pri svojem in se veselite uspeha!

2. Shranite vse kovance

Največkrat plačujemo z  bankovci, v zameno pa dobimo kovance, ki se potem valjajo po denarnici in žepih. Namesto tega lahko vse kovance, ki jih dobite, spravite v kozarec in ga odprete šele ob koncu leta. Presenečeni boste, koliko se bo nabralo.

3. Mesečni izziv

Če se vam 52-tedenski izziv zdi prevelik zalogaj, se lahko najprej lotite mesečnega. Odločite se, kateri dan v tednu boste denar dali na stran, odločite se tudi, koliko denarja bo to.

4. Nakupujte s hladno glavo

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste pod vplivom čustev kupili kaj, česar potem niti enkrat niste uporabili. To se prav lahko zgodi v trgovini s hrano (lačne oči), pri ženskah pa tudi pri oblačilih, kozmetiki in drugih lepotilnih dodatkih. V trgovino pojdite, kadar nekaj potrebujete in ne, kadar se vam zahoče pohajkovanja.

5. Varčujta skupaj s prijateljem

Če ste bolj labilni, se prav lahko zgodi, da bo vaš varčevalni načrt spodletel že v temeljih. Zato je dobro, da o njem poveste prijatelju ali družinskemu članu, načrt pa potem izvajata skupaj, z ramo ob rami. Ko vas zajame trenutek šibkosti, vas bo prijatelj potegnil na varno in obratno.

6. Prenehajte kaditi

Ne boste verjeli, koliko kadilci zapravijo za cigarete. Če kadite, samo seštejte, koliko cigaret oziroma škatlic kupite v določenem obdobju in koliko ena sama škatlica stane. Pa še zdravo ni.

7. Za vsak pralni stroj dva evra

Zakaj pa ne? Kadar vklopite pralni stroj, v kozarček spustite dva evra. Kaj kmalu se bo teh evrov nabralo res veliko.

8. Prenehajte zbirati, začnite prodajati

Za zbirke so ljudje pripravljeni plačati ogromne vsote. Če imate stvari, ki vam le jemljejo prostor in se na njih nabira prah, je morda čas, da se jih znebite. Obstajajo portali, prek katerih lahko prodate vse živo.

9. Pravilo 30 dni

Če se zagledate v nekaj dragocenega, se pomirite in počakajte 30 dni. Takrat boste videli, ali to stvar res potrebujete in ali ste zanjo res pripravljeni plačati toliko.

10. Še nekaj video nasvetov:

Pripravila: M. S.