• C Novo mesto
  • 03:42
  • Ned, 02.10.2022

Svetujemo: varčna vožnja

Kdor vsaj malo pozornosti posveti okolju, varčevanju pri gorivu in nenazadnje tudi denarju, mu pojem varčna vožnja ni tuj. Gorivo je namreč praktično vsak dan dražje, s primerno vožnjo ga lahko porabimo precej manj kot sicer, ob tem pa v zrak spuščamo tudi manj škodljivih plinov.

Varčna vožnja se začne že v naših glavah. Pomembno se je zavedati, da avtomobil ni namenjen le enemu človeku, ampak ga je v vsakem prostora vsaj za štiri ljudi. V praksi lahko varčna vožnja pomeni že to, da se v službo ali šolo vozimo po skupinah in ne vsak posebej, s čimer lahko vsi skupaj prihranimo kar nekaj denarja. Enkrat pač vozi eden, naslednjič kdo drug, stroške vožnje pa si porazdelijo med seboj. In medtem ko se vi peljete s sosedom, svojega jeklenega konjička takrat ne potrebujete. Tudi to je ene vrste varčna vožnja.

Varčna vožnja: kako sploh voziti?

Varčna vožnja se torej lahko začne že s tem, da skrbno premislite, ali se boste s svojim avtomobilom vozili vsak dan, seveda pa tega ne more vsak. Se pa lahko vsak poslužuje nasvetov, s katerimi varčna vožnja ne bo več težka.

V splošnem bi lahko povzeli, da je varčna vožnja čim bolj enakomerna, s čim manj ostrim pospeševanjem in odvečnim zaviranjem. Pri zaviranju gre gibalna energija našega avtomobila v nič. Po klancu navzdol zavira že motor sam, če boste v splošnem vozili malce počasneje, a bolj enakomerno in tekoče, pa se zavedajte, da boste tako porabili tudi za petino manj goriva. A varčna vožnja se tu šele dobro začne. Eden od načinov za varčevanje z gorivom je tudi zgodnejše prestavljanje v naslednjo višjo prestavo. Pri sodobnih motorjih je varčna vožnja povsem dosegljiva že pri 1500 vrtljajih na minuto. Ko torej dosežete želeno hitrost, čim hitreje prestavite v najvišjo mogočo prestavo, saj boste potem lahko vozili tekoče in enakomerno, na morebitna zaviranja pa se, razen če so posredi druge okoliščine, lahko prej pripravite. Varčna vožnja zahteva nežno, ne sunkovito zaviranje, saj boste tako ohranili še nekaj moči motorja in ne bo treba takoj spet pospeševati. Varčna vožnja zahteva budno spremljanje dogajanja na cesti, aktivno vožnjo po avtocesti in predvidevanje dogodkov. Ti nas seveda lahko presenetijo, vendar se boste nanje lažje in bolje odzvali, če se boste nanje pripravili oziroma jih pričakovali ves čas vožnje.

guma-pixVarčna vožnja je mogoča tudi, če se izogibate vožnji na kratke razdalje. Naslednjič raje dvakrat premislite, ali se boste v pol kilometra oddaljeno trgovino res odpeljali ali pa bi za to morda uporabili kolo ali zgolj noge. Velikokrat se vozimo le po nekaj sto metrov (to v nobenem primeru ne more biti varčna vožnja), čeprav je to povsem nepotrebno, so pa te kratke poti, kadar govorimo o porabi goriva, daleč najbolj škodljive, saj se motor v tem času ne ogreje dovolj. Najbolj varčno vožnjo vam namreč zagotavlja motor, ki je ogret. Posebno poglavje pri temi varčna vožnja so tudi semaforji. Če stojite pred njim več kot pol minute, motor raje kar ugasnite, priporočajo strokovnjaki. Še posebej je to pomembno pri vožnjo v mestu, kjer je semaforjev veliko, gneča pa tudi.

Varčna vožnja in vzdrževanje vozila

Redno vzdrževanje je nujno ves čas, ne le takrat, kadar je naš cilj varčna vožnja. Samo vzdrževan in tehnično brezhiben motor deluje tako, kot si je proizvajalec tudi zamislil, tako da ne izpuščajte rednih servisov. Filtri, svečke, zavore in druge drobnarije morajo biti vedno popolni. Sodobni avtomobili zahtevajo servise na vsakih 20 ali celo 30 tisoč prevoženih kilometrov. Pri tem pa ne pozabite niti na tlak v pnevmatikah. Če je ta prenizek, se kotalni upor, s tem pa tudi poraba goriva, močno poveča, ob tem pa poslabša tudi varnost na cesti. Varčna vožnja ni torej pomembna le z vidika varčevanja, ampak tudi varnosti.

Kakšen avtomobil naj izberem, da bo varčna vožnja sploh mogoča?gorivo-pix

Veliko je odvisno od tega, kje živite in kam se vozite. Če se vse to dogaja v mestu, varčna vožnja zahteva manjši avtomobil z bencinskim motorjem, s katerim boste okretni, stroški nakupa in vzdrževanja pa bodo nižji. Če pa se vozite na daljše razdalje, je primernejši dizelski motor, ki se kasneje ogreje, gorivo pa je nekoliko cenejše.

Prtljaga in varčna vožnja

Varčna vožnja je odvisna tudi od tega, ali imate nameščen strešni prtljažnik. Ta porabo goriva opazno poveča. Varčna vožnja bo dosegljivejša tudi, če boste iz notranjega prtljažnika odstranili vso nepotrebno prtljago, če boste pri višjih hitrostih zapirali stekla in če boste uporabljali čim manj električnih napravic v avtomobilu.

Varčna vožnja je torej vsakomur povsem dosegljiva. Ko enkrat začneš, ni več tako težko in se je povsem navadiš. Morda bo še najbolje, da se naslednjič na pot odpravite malce prej, zmanjšate hitrost na avtocesti in se peljete umirjeno, brez sunkovitih sprememb. Varčna vožnja namreč ni nič težkega, le privaditi se je je treba.

Avtorica: M. S.
Foto: Pixabay