• 11.77C Novo mesto
  • 05:39
  • Sre, 03.06.2020

Varnost za ženske: nasveti, realnost in statistika

Nasilje v okviru domačih sten je pereč problem, še posebej, kadar je povezano z alkoholizmom. Mnoge ženske se na dnevni ravni srečujejo z dilemo, kako se osvoboditi iz psihološko ali fizično nasilnega partnerskega odnosa, poleg tega pa se nasilje nad ženskami, spolno nadlegovanje in diskriminacija raztezajo po mnogih področjih našega vsakdanjega življenja. Kakšno je dejansko stanje in kaj lahko storimo v zvezi s psihičnim in fizičnim nasiljem nad ženskami?

Ste že slišali za FRA – European Union Agency For Fundamental Rights? Marca leta 2014 so po dolgih mesecih individualno opravljenih intervjujev v 28-ih državah članicah Evropske unije objavili rezultate šokantne raziskave. Šlo je za prvo raziskavo takšne vrste v tako velikem obsegu, cilj raziskave pa je bil pridobiti znanje o resničnem položaju žensk v različnih evropskih državah. Kakšno je dejansko stanje? Kakšnim vrstam in oblikam nasilja so ženske dejansko izpostavljene? V kolikšni meri prijavijo nasilne dogodke? Intervjuji so bili obsežni, da bi dobili čim bolj podrobno sliko o položaju. Vprašanja so bila enaka v vseh državah, spraševalke pa so bile za to posebej usposobljene ženske. Intervjuvanke so bile odrasle ženske vseh starostnih obdobij.

Rezultati so pokazali zaskrbjujočo sliko. V 28-ih državah je kar ena izmed treh intervjuvanih žensk v času svojega življenja vsaj enkrat izkusila fizično ali spolno nasilje. Kar 8 % žensk, ki so bile v času svojega življenja žrtev nasilja, je to izkusilo v zadnjem letu pred intervjujem. 22 % je že izkusilo fizično in spolno nasilje v okviru partnerskega odnosa, 11 % pa je izkusilo neke vrste spolno nasilje. 5 %  žensk je bilo posiljenih. Polovica vseh obravnavanih žensk je povedala, da so bile na neki točki v svojem življenju že nadlegovane.

Več o anketi si lahko preberete tukaj.

Kaj lahko storimo v primeru napada?

Tudi če posedujete znanje borilnih veščin, se vedno poskušajte izogniti vsakršnemu nasilnemu fizičnemu kontaktu in poskusite pobegniti. V primeru, da se počutite ogrožene, pokličite policijo na 113. Ob klicu poskusite navesti čim več relevantnih podrobnosti: opišite, kaj se vam je zgodilo, svojo lokacijo, kdaj točno se je dogodek zgodil in ali ste poškodovani (ali pa je poškodovana druga oseba), tako da na policiji takoj vedo, ali potrebujete takojšnjo zdravniško pomoč. Bodite jasni, jedrnati in čim bolj natančni pri opisu svoje situacije, sploh ko pride do opisovanja lokacije.

Poskusite si zapomniti čim več vizualnih podrobnosti o osebi, ki vas je nadlegovala, če gre za neznanca, da jo boste lahko kasneje 0b prijavi dogodka čim bolje opisali. Če imate možnost, si poskusite zapomniti tudi registrsko tablico avta, in jo, takoj ko lahko, zapišite, tako da je ne boste pozabili.

Če se znajdete v položaju, ko ste napadene in se nimate možnosti skriti, pobegniti ali poklicati policije, vam preostane samo ena opcija – samoobramba. Zato je dobro, da ste fizično pripravljene in v dobri formi. Fitnes nima smisla samo v smislu oblikovanja postave, ampak ima tudi precej drugih prednosti. S pravimi vajami lahko delate na svojem kardiu in vzdržljivostu, natrenirate svoje mišice in izvežbate svojo koncentracijo, kar vam bo vse omogočilo lažji pobeg.

To so vse lastnosti, ki vam lahko pridejo prav tudi v vsakdanjem življenju, zato se splača najti tisto obliko fizične aktivnosti, ki se sklada z vašim značajem in preferencami. Lahko se lotite treninga MMA (Mixed Martial Arts), tajskega boksa ali pa obiščete tečaj osnovne samoobrambe.

Kako pa je pri nas s solzilcem?

Solzilec je v mnogih evropskih državah sicer prepovedan ali pa je njegova uporaba omejena, vendar je pri nas dovoljen. Pa vendar pazite, kako ga uporabljate, in ga uporabite le v sili. To je skrajno sredstvo za samoobrambo in preden ga uporabite, se vsekakor poučite, kako ga sploh pravilno uporabiti.

Kaj storiti po napadu

Če ste bili spolno napadeni, dejanje nemudoma prijavite ter poiščite nujno zdravniško pomoč. Pomembno je, da se zavedate, da napad ni bil vaša krivda. Mnoge žrtve v glavi premlevajo, kaj bi lahko storile drugače, da bi napad preprečile, vendar se morate vedno zavedati, da napad ni nikdar vaša krivda, ne glede na to, ob kateri uri ste bile zunaj, koliko alkohola ste popile in kako ste bile oblečene. Poskusite poiskati profesionalno psihiatrično pomoč, ki vam bo pomagala psihološko okrevati po napadu.

V primeru domačega nasilja 

Ameriško gibanje #MeToo je pokazalo, kako široko razširjeno je nasilje nad ženskami in kako pogosto se ne zavedamo, kaj se dogaja za stenami sosednjih stanovanj, pisarn in na ulicah. Žalostna realnost je, da pogosto spregledamo znake, ki bi nas lahko opozorili na nasilje, ki se dogaja za sosednjimi vrati. Prijavo lahko poda kdorkoli, ni treba, da se nasilje dogaja prav nam. Če vemo, da nekdo drug trpi zaradi nasilja, je naša dolžnost, da to dogajanje prijavimo. Bodimo pozorni na kakršnekoli sumljive znake; pozornost lahko v najhujšem primeru pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Velika težava je tudi prisiljena intimnost v partnerskem odnosu. Marsikdo se danes še vedno ne zaveda, da lahko vedno rečete ne vsakršni obliki spolnosti, prav tako pa lahko intimnost ustavite v vsakem trenutku spolnega odnosa. Zaskrbljujoče je, da se velik delež posilstev zgodi prav v partnerskih odnosih.

Spolno nadlegovanje ter diskriminacija na delovnem mestu 

Čeprav je spolno nadlegovanje na delovnem mestu vseprisotna težava, s katero se podjetja po svojih najboljših močeh soočajo že desetletja, je bila prva velika raziskava s tega področja opravljena šele leta 1981, s strani Merit Systems Protection Board. To je bila prva raziskava takšnih razsežnosti, ki je prepoznala resnost problema, vendar še danes, skoraj štiri desetletja kasneje, iščemo učinkovito rešitev zanj. Ko pride do delovnih mest, imamo ženske še vedno slabšo pozicijo. Mlade ženske se na razgovorih za delo še vedno soočajo z vprašanjem: “Kaj pa otroci, so v načrtu?”. Kaj storiti, ko ste soočene s tem vprašanjem?

Resnica je, da vas tega ne smejo vprašati, saj je spolno diskriminatorno, in če vas, delovno mesto najbrž tako ali tako ne bi ponujalo dobrega okolja za vas.

Če ste spolno nadlegovane na delovnem mestu, poskusite s pritožbo iti stopničko više. Če vas nadleguje vaš šef, se pritožite njegovemu šefu. Pomembno je, da prepoznamo različne oblike spolnega nadlegovanja; tudi verbalne opazke z vulgarno vsebino, izrečene v humornem tonu, že spadajo pod spolno nadlegovanje. Tudi opazke o vašem fizičnem izgledu niso primerne, čeprav so zavite v obliko komplimentov. Vaš šef je vaš šef, ko pride do delovnih zadolžitev, ki so določene v pogodbi, vendar ne sme prestopiti meje zasebnosti.

Dotikanje je pogosto skrito pod tančico prijateljskega trepljanja ali drugega izgovora. Tudi to ni v redu. Nihče se vas ne sme dotikati brez vašega dovoljenja, saj mora biti vsakršna vrsta intimnosti obojestransko zaželjena in sprejeta.

Na koga se obrniti po pomoč

V primeru kaznivega dejanja oz. če verjamete, da vam preti kakršnakoli nevarnost, se po pomoč in zaščito seveda obrnite na policijo, ki jo lahko o svoji situaciji obvestite bodisi na telefonski številki 113 ali pa v živo na policijski postaji. Obenem v Sloveniji obstaja precej človekoljubnih organizacij, ki vam lahko pomagajo, na primer Društvo Ključ, Center za boj proti trgovini z ljudmi (080 17 22, [email protected]) in Inštitut 8. marec ([email protected]).

V primeru, da so kršene vaše človekove pravice, se lahko obrnete tudi na Varuha človekovih pravic RS ([email protected]).

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Varnost za ženske: nasveti, realnost in statistika
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.