• C Novo mesto
  • 01:50
  • Tor, 18.01.2022

Veste, kaj je vanilijev seks?

Če ste izraz slišali prvič, ste najbrž pomislili na nekaj sladkega, slastnega, nekaj, kar je povezano z vanilijo. Vendar vas moramo razočarati, da vanilijev seks ni prav nič pozitivnega, ravno nasprotno. Strokovnjaki s tem izrazom opisujejo dolgočasen in rutinski seks, ki zajema le “poznane” in klasične stvari. Vse, kar ne spada v ti dve kategoriji, je praktično tabu tema za spolna partnerja.

Kaj je vanilijev seks?

Vanilijev seks je izraz, ki se uporablja za monoton, mlačen in dolgočasen spolni odnos. Strast med partnerjem v veliki večini ali povsem usahne, iskric ni. Partnerja sta sicer spolno aktivna, a njuna spolnost postane vsakdanja in dolgočasna rutina, ki ni nič kaj razburljiva ali zanimiva. Ponavadi gre za prakticiranje enega samega seks položaja, običajno misijonarskega. Spolne sle in poželenja med partnerjema praktično ni več, v spolnost se podajata izključno zaradi rutine in miselnosti, da tako pač mora biti.

Ne preizkušata novih položajev, novih stvari, s katerimi bi si lahko popestrila seks, ampak vztrajata na dobro poznanem in varnem terenu. Seksologi razlagajo, da partnerja, ki imata vanilijev seks, vedno dobro vesta, kdaj je čas za spolnost in svoje rutine preprosto ne želita spreminjati.

Kakšni so najpogostejši razlogi za vanilijev seks?

Razlogov za vanilijev seks je več, prav tako se razlikujejo od para do para. Povsem običajno je, da dolgoletna partnerja ne funkcionirata na enak način kot sveže zaljubljen par, ki običajno misli le na spolnost. Spolnost je zagotovo pomemben del partnerskega življenja – tudi na dolgi rok – ni pa vse. V dolgoletnih zvezah se torej vanilijev seks lahko pojavi zaradi rutinskega življenja, preobremenjenosti in stresa. Če se partnerja ne posvečata dovolj drug drugemu, živita drug mimo drugega in se predajata samo še službi in hišnim opravilom, lahko v razmerju hitro zaškriplje. Pomembno je, da se veliko pogovarjata in da si kljub napornemu življenjskemu slogu vzameta čas drug za drugega.

Drugi razlog za pojav vanilijevega seksa v razmerju pa je lahko tudi pomanjkanje komunikacije in strah pred zavrnitvijo. Morda si eden od partnerjev močno želi preizkušati novosti v spolnosti ali pa ima celo skrite fetiše, vendar tega ne upa povedati svojemu partnerju, ker se boji zavrnitve. Pomembno je, da ste v razmerju iskreni in se pogovarjate. Mogoče si spremembe v resnici želita oba, pa tega ne vesta.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Unsplash