• C Novo mesto
  • 14:34
  • Pon, 08.08.2022

VIDEO: Fuj! To je razlog, zakaj bi morali na vsakih 6-9 mesecev zavreči spodnje perilo

podčetrtek

Kdaj ste nazadnje zavrgli staro spodnje perilo in ga zamenjali z novim? Če se ne spomnite, je to slab znak, saj bi ga morali vreči stran že zdavnaj. Vas zanima, zakaj? Razlog je nekoliko neokusen. Kako se tega nismo zavedali že prej?

Na spodnjem perilu se nabirajo bakterije, ki lahko ogrožajo naše zdravje

Že v začetku marca je uporabnica @kittychemist na TikToku delila videoposnetek, ki je kmalu postal viralen. V njem trdi, da bi morali spodnje perilo zavreči na vsakih šest do devet mesecev, se pravi vsaj dvakrat na leto. Zakaj? Ker med pranjem perila ni mogoče odstraniti vseh bakterij, ki se nabirajo na spodnjem perilu. To nam ne daje le slabega občutka, da naše spodnje perilo po pranju ni povsem čisto, ampak lahko negativno vpliva tudi na naše zdravje.

 

@kittychemist##stitch with @theeverythangfamilyy ##greenscreensticker ITS TRUE! 🤭🙈 ##femininehygiene ##panties ##fyp ##factorcap ##lifehacks♬ original sound – Casaundra

@kittychemist pravi, da se dolgo sama tega sploh ni zavedala. Pred petimi leti je imela težave s ponavljajočimi se vnetji, ki jim nikakor ni našla razloga. Obiskala je ginekologa, se o tem pogovorila s svojo mamo, spremenila način prehranjevanja, a kljub temu težave ni znala odpraviti. Med enim od obiskov pri ginekologu, jo je ta vprašal, kakšno spodnje perilo nosi. Povedala je, da nosi različno spodnje perilo, od bombažnih spodnjic do čipkastih tangic. In tako so našli vzrok ponavljajočih se vnetij, pove uporabnica TikToka. Ginekolog ji je povedal, da po več letih nošenja določenih tkanin spodnje perilo ne more biti povsem čisto in brez bakterij, četudi perilo peremo na višjih tempretaurah. Bakterije, ki se nabirajo na spodnjem perilu lahko povzročijo vnetje kljub temu, da spodnje perilo vsak dan menjamo za sveže.

 

@kittychemistKITTY “🐱” TIP > let’s talk about the PANTIESS! 👀👀 ##femininecare ##femininehygiene ##bodypositivity ##panties ##xybzca ##fypシ♬ TICTAC x FOOT FUNGUS x DOUGIE x BATMAN – Varoon Ramesh

Bi perilo resnično morali zavreči tako pogosto?

S spletnega portala Shape so kontaktirali več ginekologov, ki so jih povprašali za mnenje, kako pogosto bi morali zavreči spodnje perilo. Nihče od sodelujočih še ni slišal za ‘pravilo’, da je treba spodnjice zavreči na vsakih šest do devet mesecev. Medtem, ko raziskava iz leta 2001, ki je bila objavljena v Journal of Infection, kaže, da bi se lahko v opranih spodnjicah približno nahajala desetina grama fekalij, ginekologinja Christine Greves meni, da bi morala dovolj vroča voda uničiti vse bakterije, ki bi lahko ogrožale zdravje. Glavni problem, da bakterije ostajajo na opranem perilu, je po njenem mnenju to, da marsikdo pere spodnje perilo na prenizkih temperaturah. Nekateri materiali, iz katerih je narejeno spodnje perilo, so namreč bolj občutljivi in ljudje jih raje perejo na nižjih temperaturah kot pa tvegajo, da bi se materiali uničili.

NaDlani.si; Foto: Pexels, TikTok

e-bike
dolenjske lekarne