• C Novo mesto
  • 17:19
  • Sob, 04.12.2021

VIDEO: Prikupno! Francoski buldog pokrije svojega lastnika z odejo

Vsi lastniki psov bi se verjetno strinjali, da je življenjem s štirinožnim prijateljem nekaj posebnega. Ne samo, da so psi izjemno prikupni, prijazni in da nas vsakodnevno spravljajo v smeh ter dobro voljo – velikokrat za nas tudi skrbijo, nas skušajo obvarovati in rešiti pred nevarnostjo. Stvari, ki jih premorejo nekateri psi, so izjemne. Po vsem svetu rešujejo življenja, zdravijo bolezni, izboljšujejo kvaliteto življenja invalidov, pomagajo pri odkrivanju prepovedanih substanc in lovljenju nepridipravov. To so seveda posebej trenirani psi, ki jim naštete stvari predstavljajo službo in način življenja. Izjemni pa niso le oni, ampak tudi navadni hišni ljubljenčki, ki si želijo za svojega lastnika le najboljše. Kot na primer prikupen francoski buldog v spodnjem videoposnetku, ki si na vse načine prizadeva z odejo pokriti svojega spečega lastnika. Čeprav mu morda ne uspeva ravno najbolje, se trudi. A ni ljubek?

Zakaj so psi tako zvesti?

Marsikdo se je že vprašal, zakaj so psi zvesti človeku. Morda je ob ogledu zgornjega videoposnetka to vprašanje prešinilo tudi vas. Nekateri pravijo, da je razlog v tem, da ljudje pse hranimo in jim dajemo zavetje. Vendar vsak lastnik psa pri sebi ve, da razlog ne more biti tako enostaven. Navsezadnje hranimo in skrbimo tudi za hrčke, zlate ribice in kanarčke, pa te živali nikdar ne bodo tako zveste in navezane na nas kot psi. Psi jokajo, ko jih zapustimo, skačejo od sreče, ko se vrnemo domov in hrepenijo po naši pozornosti. Zakaj?

Skupna zgodovina

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskovanje zvestobe pri psih, njihovo vdano obnašanje pogosto pripisujejo skupni zgodovini, ki sta si jo delila človek in pes. Canis lupus familiaris in homo sapiens sta se namreč razvijala skupaj. Njuna vez sega leta in leta nazaj. Prvotna domnevanja so sicer govorila, da so se psi, ki jih poznamo danes, razvili iz volkov, ko so začeli sobivati z ljudmi. Vendar najnovejše raziskave ugotavljajo, da so se psi od svojih prednikov volkov ločili pred približno 135.000 leti – še preden so začeli sobivati z ljudmi.

Krdelni nagon

Druga teorija, ki skuša razložiti zvestobo psa, je ta, da je zvestoba naravno obnašanje psov. Psi so krdelne živali, kar pomeni, da so družabna bitja, ki nočejo biti sama. Gre za način preživetja – člani krdela preživijo zato, ker so odvisni drug od drugega. Številni strokovnjaki za pse menijo, da so zaradi tega nagona psi zvesti svojim lastnikom in nanje gledajo kot na člana svojega krdela. Ne mislijo le na priboljške in igro, ampak čutijo, da jih bo zvestoba do lastnika ohranila pri življenju. Zato se tako kot francoski buldog v videoposnetku trudijo, da tudi za svojega lastnika poskrbijo po svojih močeh.

NaDlani.si; Foto: Pexels