• 4.08C Novo mesto
  • 17:37
  • Pon, 30.03.2020

Odlični nasveti za vedno lepe vrtnice – VIDEO

Vrtnica s svojimi čudovitimi cvetovi očara in omehča še tako zahtevno žensko. Z izbranim vonjem, barvami in obliko cvetov je med najbolj priljubljenimi cvetlicami, ki marsikje po svetu velja za kraljico rož, obenem pa je tudi simbol lepote in seveda ljubezni.

Gotovo marsikdo ve, da rdeča vrtnica pomeni »ljubim te«, medtem ko so bele vrtnice simbol nedolžnosti, čistosti in tudi skrivnostnosti. Rožnata vrtnica pomeni milino in nežnost, rumena zadovoljstvo in radost, oranžna pa navdušenje in hrepenenje. Ne glede na to, kaj imate rade – ali eno samo vrtnico ali pa šopek –, z darilom, kot je vrtnica, se vam bo tisti, ki ga je morda kako polomil, še najlažje odkupil. Da pa vrtnic ne boste vedno kupovali, jih lahko zasadite kar doma, na svojem vrtu. A takrat morate vedeti, kako za te čudovite rože skrbeti.

Redna nega vrtnic

Vrtnice imajo globoke korenine, zato lahko uspevajo tudi v sušnih poletjih. Rade imajo sonce, če imajo premalo vode, pa so cvetovi manjši in občutljivejši na ožig. Zato je redno zalivanje zelo pomembno, in to počnite takrat, ko sončna svetloba ni premočna. Za vrtnice je sicer najbolj primerno zgodnje jutranje sonce, ki liste osuši in tako prepreči nastanek bolezni.

Vrtnice je treba poleg zalivanja seveda tudi redno negovati. Kadar odstranjujete plevel iz njihove okolice, pazite, da s kopanjem ne boste poškodovali korenin. V bistvu bo še najbolje, če boste plevel odstranili le z rokami. Razrast plevela lahko zatrete tudi z zastirko, kot je na primer mleto lubje, ki delujejo tudi estetsko. Vrtnica bo bolje uspevala, če ji boste redno odstranjevali odcvetele cvetove, saj se bo tam začelo razvijati seme. S tem pospešujemo nepretrgano cvetenje, jeseni pa cvetov ne odstranjujemo, saj ne želimo spodbujati rasti novih poganjkov. Ko napoči zima, pa je treba vrtnice primerno zaščititi pred neugodnimi vremenskimi razmerami. Vrtnice lahko prekrijemo s slamo ali praprotjo.

Če ste kupili nove vrtnice, pa seveda upoštevajte tudi, kako jih morate posaditi. Posadite jih v zemljo, ki ji je dodan kompost. Čajevke, poliante in velikocvetne vrtnice posadimo do 75 centimetrov narazen, floribunde pa okoli pol metra. Vrtnice, ki se vzpenjajo, potrebujejo okoli sebe še več prostora, tudi do tri metre. Če imajo vrtnice gole korenine, jih morate posaditi čim prej, če korenine in stebla kažejo znake bolezni, pa jih še pred sajenjem odstranite, da bolezen zatrete. Vrtnico je treba posaditi dovolj globoko, toliko, da je mesto cepitve do pet centimetrov pod nivojem tal.

Gnojenje in presajanje

Vrtnice je treba pognojiti vsako jesen, še najboljši je suh in uležan hlevski gnoj, nekateri prisegajo celo na izključno konjskega. Paziti je treba, da gnoj nima preveč slame, ki prvo leto veže dušik, v naslednjih pa ga sprošča v preveliki meri, seveda pa lahko hlevskemu gnoju dodamo tudi dodatke, ki naj vsebujejo dušik, kalij in fosfor. V manjši količini lahko vrtnice pognojimo tudi vmes – ob spomladanskem obrezovanju in pozno poleti, preden zacvetijo drugič. Potem jih v tej sezoni več ne gnojimo, da ne spodbudimo nove rasti.

Če želimo vrtnico presaditi, je to treba narediti v dobi mirovanja. Prst okoli vrtnice najprej razrahljamo, potem pa z lopato zarežemo v krogu vsaj 25 centimetrov od koreninske grude. Z lopato ali vilami rastlino dvignemo skupaj z večjim delom prsti in jo tako prenesemo na novo mesto, kjer je seveda treba izkopati primerno veliko luknjo. Pri tem pazite, da bodo poganjki vrtnice dolgi okoli pol metra ali največ 60 centimetrov. Presajene vrtnice dobro zalivamo, dokler se korenine ne primejo. Pazite pa, da vrtnice ne boste posadili preblizu dreves in grmov, ki bi z vrtnico lahko tekmovali za svetlobo, hrano in vodo, prav tako jih ni treba saditi preblizu zidov, razen če govorimo o vrtnicah, ki se vzpenjajo.

Obrezovanje vrtnic – VIDEO

Vrtnice je treba obrezati v času mirovanja, najbolje jeseni, ko odvržejo liste, ali zgodaj spomladi, ko pozebe ni več. Vsaka vrsta vrtnic zahteva drugačno obrezovanje, zato je dobro, da se o tem malce podučite. Še najbolj preprosto je obrezovanje vrtnic grmaste in pokrovne vrste. Te namreč najlepše cvetijo na dvoletnih poganjkih, zato je treba s škarjami redno odstranjevati triletne poganjke. Po cvetenju odrežemo vse odcvetele veje do tal. Vrtnica vzpenjavka cveti neprekinjeno in ima najlepše cvetove na dvoletnih vejah. Mlade veje zato privežemo, starejše odrežemo, če vrtnico porežemo do tal, pa naslednje leto sploh ne bo zacvetela. Obrezovanje vrtnic, ki so grmičaste, prav tako cvetijo ves čas. Spomladi jim pustimo tri do pet vejic.

Rastline v divjini obrezovanja seveda ne potrebujejo, a ker želimo, da bodo naše vrtnice čim lepše in da bodo dale čim več cvetov, potem je obrezovanje vrtnic seveda nujno. Z obrezovanjem ohranjamo živahno rast in cvetenje, zanemarjene namreč kmalu ostarijo in se utrudijo. Obrezovanje vrtnic je pomembno tudi zaradi odstranjevanja okuženih in bolnih rastlinskih delov, s tem jo tudi primerno oblikujemo. Pravijo, da odločna rez ohranja mladost in privlačnost vrtnice, zato se ne bojte, da boste odrezali preveč – prej se bo zgodilo, da boste iz previdnosti odrezali premalo. Z rezanjem je treba vrtnicam odstraniti tudi mrtve in nalomljene poganjke, saj bodo prav kmalu pognali novi in zdravi, zato naj vam jih ne bo žal.

V pomoč pri tem vam bosta najbrž tudi spodnja posnetka, na katerih si lahko ogledate, kako poteka obrezovanje vrtnic:Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay