• C Novo mesto
  • 09:04
  • Čet, 19.05.2022

Vsakdanje drobtinice za srečo

Pravijo, da se vsako potovanje začne z drobnim korakom. In to velja tudi za zadovoljno in srečno življenje – najprej moramo biti zadovoljni s tem, kar imamo, potem pa ozavestiti pomembno dejstvo: večji del osebne sreče je odvisen od našega razmišljanja.

In ne pozabite: sreča ni v cilju, temveč že na poti. Če ne veste, kaj in kako bi na tej poti počeli, pa preberite spodnje namige. Mogoče v njih najdete tisto, kar boste sprva počeli zavestno, potem pa to ponotranjili in tako izboljšali svoj odnos do življenja in sebe.

Zgodnje vstajanje

Tisti, ki radi zgodaj vstajajo, ne potrebujejo veliko časa, da zjutraj pridejo k sebi. Zgodaj in polni energije pridejo v službo ter najtežje delo opravijo še pred poldnevom. Raziskave so pokazale, da sta ustvarjalnost in sposobnost osredotočanja najvišji med 8. in 10. uro dopoldne, zato bi morda morali prakticirati naslednji nasvet: namesto celonočnega bedenja in tarnanja, kako grozen dan vas čaka, raje lezite v posteljo bolj zgodaj, se dobro naspite, naslednji dan pa začnite eno uro pred. Časa za vse obveznosti bo tako več, hkrati pa boste dobili dodatno motivacijo, ko boste ugotovili, kako lep je občutek, če je delo končano prej, kot ste si zamislili.

Vedoželjnost

Če človek ne sprašuje in ne posluša, ne raziskuje in bere, bo le težko našel načine in motivacijo za uresničitev poslovnih ter zasebnih ciljev. Pomanjkanje vedoželjnosti je slab znak, možgani, ki ne želijo izvedeti ničesar novega, pa bodo zaspali. Zato berite, glejte okoli sebe, sprašujte in se ob tem zabavajte. Ne boste verjeli, koliko koristnih stvari še ne veste.

Pokažite spoštovanje

Spoštovanje je dvosmerna ulica: če vi spoštujete druge, bodo tudi oni spoštovali vas. A da do tega pridete, morate najprej znati spoštovati sami sebe. Pazite nase, na svoje zdravje, psihično in čustveno stabilnost, seveda pa tudi na fizično oziroma telesno dobro počutje. Potem bo vse lažje.

Naučite se odpuščati

Jeza, zamera, kuhanje mule in podobni vzgibi niso prav nič pozitivnega. Zaradi njih se počutimo le še slabše, zato se je treba že vnaprej osvoboditi negativnih čustev ter se usmeriti na tista, ki nas osrečujejo. Ko se boste naučili odpuščati ali pa vsaj ne osebno začutiti stvari, ki vas ne osrečujejo, bo vsak dan lepši, zvečer pa boste mirne vesti zaspali.

Ostanite zvesti sami sebi

Ključ sreče ni v tem, da vas imajo vsi radi, ampak je pomembno le, da vas imajo radi tisti najpomembnejši ljudje v vašem življenju. Ne bodite neodločni, razmišljajte o stvareh, ki so vam pomembne, zavzemite svoje stališče in se ga držite. Ne hodite sami po sebi, ampak si poiščite vizijo ter se je držite. Tako boste jasneje videli druge in sebe – od daleč.

Prevzemite nadzor nad svojim zdravjem

Zdravje je veliko bogastvo, ki se ga največkrat zavedamo šele, ko ga izgubimo. V življenju boste velikokrat dobili še eno možnost, pri zdravju pa ne, zato pazite, kaj vse jeste, koliko spite in kako skrbite zase. Naše telo je samo eno, ne da se ga zamenjati in v njem bomo preživeli dolga leta.

Samozavest, ne arogantnost

To dvoje radi zamešamo. Arogantni ljudje le redko poslušajo druge in zastavljene cilje dosegajo tudi s silo, če je treba – brez ozira na druge in na vse, kar jih obkroža. Samozavestni ljudje pa dobro vedo, da sami niso popolni, imajo pa tudi dovolj samonadzora in zdravega razuma, da povsem elegantno krmarijo skozi vsakdanje težave.

Smeh je zdravilo

Smeh je brezplačen, največkrat ne zahteva nobenega napora, njegove nagrade pa so ogromne. Smejte se pogosto, tudi če menite, da se nimate ničemur smejati in da je vse okoli vas slabo. Potrudite se najti kakšno malenkosti, ki bo v vas vzbudila radost, saj je smeh zelo odvisen od načina našega gledanja na svet. In ko boste našli tisto nekaj, kar je vredno smeha, ta smeh delite še z drugimi. Videli boste, kaj vse boste dobili v zameno.

Pripravila: M. S.