• C Novo mesto
  • 20:01
  • Pon, 26.09.2022

Za avto na električni pogon lahko dobite 7.500 evrov subvencije

Konec februarja je Eko sklad v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil javna poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nova in predelana električna vozila občanom in pravnim osebam.

Za pravne osebe, samostojne podjetnike in zasebnike sta razpisana dva milijona evrov nepovratnih sredstev za električna vozila, za občane pa je razpisanih 500 tisoč evrov nepovratnih sredstev, so sporočili iz Eko sklada.

Nepovratne finančne spodbude dodeljujejo za:

– nakup novega vozila določenih kategorij na električni pogon brez emisij ogljikovega dioksida na izpustu,

– predelavo vozila v električno vozilo ali nakup vozila, predelanega v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem in

– nakup novega priključnega hibridnega vozila ali novega vozila določenih kategorij na električni pogon s podaljševalnikom dosega in z emisijami ogljikovega dioksida na izpustu, manjšimi od 50 gramov na kilometer.

Višina nepovratne finančne pomoči je odvisna od kategorije vozila in znaša od 3.000 do 7.500 evrov, in sicer:

– 7.500 evrov za novo električno vozilo brez emisij ogljikovega dioksida vozilo, predelano na električni pogon, kategorije M1,

– 4.500 evrov za novo električno vozilo brez emisij ogljikovega dioksida ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije N1 ali L7e,

– 4.500 evrov za novo priključno hibridno vozilo ali novo vozilo na električni pogon s podaljševalnikom dosega, z emisijami ogljikovega dioksida na izpustu, manjšimi od 50 gramov na kilometer, kategorije M1 ali N1 in

– 3.000 evrov za novo električno vozilo brez emisij ogljikovega dioksida ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije L6e, so še sporočili iz Eko sklada.

Za nakup novega električnega vozila lahko letos dobite do 7.500 evrov subvencije, tudi če kupite vozilo Tesla in ga registrirate v Sloveniji. Denimo, v Nemčiji so prav tako napovedali subvencije, a le za vozila, ki bodo stala manj kot 60 tisoč evrov. Poleg tega bo tam polovico subvencije prispevala avtomobilska industrija.

V dobrih dveh mesecih od odprtja razpisa je na Eko sklad prispelo 36 vlog fizičnih oseb za pridobitev subvencije za električno vozilo ter 30 vlog pravnih oseb.

Lansko leto Eko sklad ni dodelil vseh sredstev, ki jih je imel na voljo, na voljo je ostalo skoraj 1,3 milijona evrov. Odobril je 73 subvencij za fizične osebe in 57 subvencij za pravne osebe, skupaj torej 130 subvencij. Tako so letos višino subvencije zvišali in bo znesek za osebna električna vozila 7.500 evrov (lani pet tisoč evrov). S tem, tako pojasnjujejo, želijo povečati število odločitev za električna vozila oziroma povečati njihovo cenovno dostopnost. Cilj vlade sicer je, da bi v Sloveniji bilo leta 2020 14 tisoč električnih vozil.

Vsako leto nekaj več električnih avtomobilov

V prvih štirih mesecih tega leta je bilo prvič registriranih 152 električnih in hibridnih vozil, lani 336 in predlanskim 250, kažejo podatki sekcije Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) za osebna motorna vozila. Leta 2014 je bilo v Sloveniji prvič registriranih 54.086 osebnih avtomobilov, skupno pa je bilo na slovenskih cestah 1.068.362 osebnih vozil. Ob tem je potrebno poudariti, da subvencije ni mogoče pridobiti za vsa hibridna vozila, ampak le za priključna (plug­-in) hibridna vozila, ki jih je mogoče polniti prek navadne električne vtičnice.

Katere pogoje je treba izpolnjevati?

Lastnik vozila, ki je fizična oseba, mora imeti stalno prebivališče v Sloveniji. Poleg tega mora biti vozilo prvič registrirano in to v Sloveniji. Označitev vozila s preizkusnimi tablicami ali trajnimi poskusnimi tablicami ne šteje kot prva registracija. Vlogo je treba oddati takoj ob naročilu vozila, torej še preden se vozilo kupi. Subvencijo lahko dobi samo prvi lastnik vozila. Vozila, ki so pridobljena z operativnim lizingom ali poslovnim najemom, niso upravičena do subvencije.

Če boste prejeli subvencijo za nakup elek­tričnega vozila, ga potem tri leta po prvi registraciji ne smete prodati, sicer boste morali subvencijo vrniti skupaj z zamudnimi obrestmi.

Kdaj lahko podjetje dobi subvencijo?

Gospodarske družbe morajo imeti v trenutku plačila pomoči poslovno enoto ali podružnico v Sloveniji, subvencijo, ki se šteje kot državna pomoč, lahko dobijo tudi druge pravne osebe, samostojni podjetniki in fizične osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost.

Subvencije ne morejo dobiti pravne osebe, če se odločijo za poslovni najem. Vozila prvi lastnik ne sme odtujiti tri leta, sicer mu pravica do subvencije »odpade«.

Lahko pa vlagatelj, pravna oseba, kandidira za subvencijo za nakup ali predelavo največ 50 vozil naenkrat.

Povzeto po časniku Finance in Eko skladu, foto: splet