• 13.35C Novo mesto
  • 05:12
  • Sob, 24.10.2020

Anderson Paak – optimist z burnimi življenjskimi lekcijami

Anderson Paak  je bil rojen 8. februarja leta 1986. Je ameriški pevec, raper, pisec, producent ter igralec več glasbil. Njegov oče je Afroameričan, njegova mama pa mešanica med Korejko in Afroameričanko. Zaradi neugodnih družinskih okoliščin, so ga vzgojili njegovi stari starši, dokler ga niso posvojili. Ko je bil star sedem let, je bil priča očetovem napadu na njegovo mamo za kar so očeta tudi aretirali in zaprli. Družinsko tragedijo sta od blizu videla z njegovo sestro, kar je bil hud udarec za oba. Anderson je bil takrat še otrok, star približno sedem let. Aderson Paak je sicer eden izmed vodilnih predstavnikov sodobnega hiphopa, R&B-ja in tudi neosoula. Je dobitnik grammyja za najboljši rap nastop. Svojo pot si je utrl kot pevec, raper, producent, skladatelj in multiinstrumentalist in še kaj bi se našlo. Ima poseben stil, kjer se prepletajo ali pa samostojno izražajo hiphop, jazz, soul, R&B in funk elementov. Svojo glasbeno pot si je utrl do slavnega glasbenika Dr. Dreja in tudi gostoval na njegovem albumu z imenom Compton. To ga je izstrelilo dalje. Leta 2016 je sodeloval z The Gameom in izdal drugi album Malibu, ki je pristal na vrhu marsikatere glasbene lestvice, prav tako pa je bil nominiran tudi za grammyja. Po tem uspehu je Anderson Paak sodeloval še z drugimi uspešnimi in slavnimi imeni svetovne urbane glasbene scene. Med njimi so: Snoop Dogg, Pusha T, Kendrik Lamar, Flying Lotus in drugi. Prav tako pa ni počival pri izdajanju svojih lastnih plošč. Izdal je še dve plošči, z naslovom: Oxnard in Venturaaprila. Prejel pa je tudi grammyja za najboljši rap nastop za pesem Bubblin. Tudi v letu 2020 je dobil grammyja in sicer za  najboljši R&B album in za najboljši R&B nastop.

Anderson Paak

Anderson Paak

Album Oxnard

Album Oxnard sledi pevčevi tradiciji, naslavljanja imen po različnih obalah kalifornijskih mest. Tokrat pa gre za Andersonov rojstni kraj Oxnard. Oxnard označuje prehod Andersona v naslednje obdobje glasbene kariere, ki jo gradi. Njegov album Venice, na katerem je bilo govora predvsem o slabi travi, poceni alkoholu in revščini, je menda nastal zgolj zaradi ustvarjanja glasbe, medtem, ko se je na albumu Malibu osredotočil bolj na čustveno in osebno izpoved. Album Oxnard je album, ki je nastajal prej in potem, ko je bil Anderson Paak še s svojo takratno skupino The Free Nationals, s katerimi je obkrožil tudi svet in se s tem albumom vrnil »domov«. Na albumu pa ni pretirane družbene kritike, kot so oboževalci morda vajeni, le v komadu 6 Summers morda, ko se Anderson Paak loti Donalda Trupma in mu ustvari fikcijsko razuzdano hči s čimer cilja na senzacionalistično uporabo družabnih omrežij dandanes. Toda tovrsten komad pa je na albumu bolj kot ne izjema. V pesmih pa se Anderson Paak na tem albumu večkrat znajde kot raper, toda še vedno je prisoten njegov precej značilen vokal. Celoten album Oxnard pa je prežet s pevčevim zabavljaškim, zapeljivim in tudi malce predrznim stilom. Album bi se lahko opisal kot značilen hollywoodski prikaz ameriških sanj. Deček, ki je odraščal v manjšem mestu v Kaliforniji in njegovi starši, ki so prestajali zaporno kazen. To se je sprevrglo v revščino in sanje dečka, da si ustvari boljše življenje. O tem pa ni samo sanjal, temveč se je tudi lotil strategij za doseganje ciljev.  S prvima dvema albuma je Anderson Paak šel »okoli sveta«, s tretjim pa se je zopet vrnil domov, toda tokrat ne več kot revež, temveč je postal »kralj«. Album Oxnard prikazuje ves blišč, ki je posledica trdega dela.

Anderson Paak

Anderson Paak

Optimist z veliko življenjskimi lekcijami

Da je Anderson Paak prišel do sem kjer je danes in da je že toliko naredil v svoji glasbeni karieri, pa ni zgolj splet okoliščin, temveč tudi nadarjenost in talent pevca, ki je že kot majhen otrok spoznal, da življenje niso vedno marvrice, metuljčki in sonce. Morda se je ravno zaradi tega naučil uživati v trenutkih brezskrbnosti, sreče in vedrine. Že od majhnega pa se je pričel zanašati tudi nase in na svojo glasbo. Večino časa je bil samouk. Sam se je naučil igrati tudi na očimove bobne. V njegovem ljubezenskem življenju ni šlo vedno vse gladko. Svojo prvo ženo je spoznal v cerkvi, toda nista bila dolgo poročena. Morda z razlogom, saj ga je potem pot zanesla v Santa Barbaro, kjer je ustvarjal pod umetniškim imenom Breezy Lovejoy in se kot brezdomec selil od enega prijatelja do drugega. Kasneje je dobil službo kot asistent pri urah gospela na eni izmed glasbenih šol. Takrat je tudi spoznal svojo drugo ženo, Jaylyn, s katero si je tudi ustvaril družino. Anderson Paak je imel mnogo življenjskih lekcij za katere pa ni plačal šolnine, vendar pa je dobil bogate izkušnje. Zase pravi, da je večni optimist in da tudi v težkih trenutkih najde lepoto in humor. Zavrača pa tudi vlogo žrtve, saj je mnenja, da lahko vedno spremenimo tok valov preteklosti in zaplujemo v bolj mirne vode v sedanjosti in prihodnosti.

 Avtor: M.S.

Fotografije: www.andersonpaak.com