• C Novo mesto
  • 00:29
  • Sre, 08.02.2023

FOTO: Morbiden prizor iz predora Mala Kapela zmedel potnike, komentarji so … zanimivi

Bizarna fotografija s hrvaške avtoceste A1 v tunelu Mala Kapela je razvnela družbena omrežja. Ne, ni fotomontaža, Avstrijec res vozi pravo krsto na strehi. Edino, kar ni znano, je, kakšna je vsebina v njej, torej kdo ali kaj je v krsti. In potem so odjeknile s črnohumorne šale, ki so dobesedno preplavile družbena omrežja. Objava je samo na Facebook strani s pomenljivim Dnevna doza povprečnega Dalmatinca v kratkem času več kot deset tisoč odzivov in več kot 1100 komentarjev. In ko smo že pri komentarjih, domišljiji in duhovitosti obiskovalcev kar ni konca. Mnogi se spomnijo družine Topalović iz legendarnega Maratonca, nekateri so prepričani, da pot financira babica …

Ali se lahko krsta pelje na strehi avtomobila?

Nekateri so se spraševali, ali je krsto mogoče voziti na strehi vozila. Seveda odgovor ni enoznačen, a priporočljivo res ni. Če že zaradi česa, potem zaradi bistveno večje porabe goriva. O možnosti, da bi držala popustila in se krsta izmuznila, sploh ne bomo govorili. Za začetek so tu strešni nosilci. Po fotografiji sodeč so povsem legalni. Pri strešnih kovčkih se njihova nosilnost glede na model (beri ceno) giblje od 50 do 75 kg. Tu je še dovoljena obremenitev strehe, na katero ne smemo pozabiti.

Če razmišljate o nakupu na fotografiji videne škatle, vedite, da se cena giblje od približno 1.500 do 10.000 kun (200 do 1300 evrov), odvisno od velikosti, volumna in seveda proizvajalca. Morda pa je zdaj bolj jasno, zakaj se je ta voznik odločil za nenavadno rešitev, piše Index.

Predor Mala Kapela je najdaljši cestni predor na Hrvaškem. Nahaja se na avtocesti A1 med vasema Modruš in Jezerane oziroma med izvozoma za Ogulin in Brinje. Predor vodi skozi goro Mala Kapela v severovzhodno-jugozahodni smeri. Zahodna cev, dolga 5780 metrov, je bila predana prometu 15. junija 2005. Skoznjo se je promet odvijal dvosmerno vse do odprtja druge, 5821,77 metra dolge cevi 30. maja 2009. Cestnina za predor je všteta v cestnino avtoceste A1; predor ni opremljen z lastnimi cestninskimi postajami, navaja wikipedia.

N. D.; Foto: Instagram